سیستم ایمنی بدن | غدد لنفاوی
وزن سیستم ایمنی بدن چقدر است؟ / نتایج حیرت انگیز بودند
دانشمندان طی تحقیقاتی توانستند توده سلولی را برای تعیین وزن سیستم ایمنی بدن انسان را تخمین بزنند.
سیستم ایمنی بدن به عنوان یکی از عوامل مهم در حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریها بسیار مهم است. سیستم ایمنی بدن شامل یک سری سلولها، بافتها و عوامل شیمیایی است که با همکاری و هماهنگی با یکدیگر، به منظور مبارزه با عوامل بیماریزا و حفظ سلامت بدن فعالیت میکنند. وضعیت سیستم ایمنی بدن به عواملی مانند سن، تغذیه، ورزش، شرایط زیست محیطی و عوامل ژنتیکی بستگی دارد.
دانشمندان تمام سلولهای ایمنی بدن انسان را نقشه برداری کردند تا تصویر کاملی از سیستم ایمنی بدن به ما ارائه دهند. آنها طی این تحقیقات توانستند توده سلولی را برای تعیین وزن سیستم ایمنی تخمین بزنند. نتایج بهدست آمده از این مطالعه حیرتانگیز است.
گروهی از دانشمندان از این واقعیت که ما سرشماری جامعی از سلولهای تشکیل دهنده سیستم ایمنی نداشتیم، تعجب کرده بودند. بنابراین، یک تیم این مشکل را با نقشهبرداری از سلولهای سیستم ایمنی بدن انسان برطرف کرد و سپس برای همه آن وزن مشخصی ارائه داد.
این تیم در مطالعه خود که، نشان داد که سیستم ایمنی انسان حدود ۱.۸ تریلیون سلول دارد. در یک مرد بالغ با وزن ۷۳ کیلوگرم، وزن سیستم ایمنی بدن حدود ۱.۱ کیلوگرم است. برای یک زن بالغ ۶۰ کیلوگرمی، سیستم ایمنی با وزن حدود ۱ کیلوگرمی کافی است و برای هر کسی که دقیقاً با این مشخصات مطابقت ندارد، سیستم ایمنی بدن تقریباً ۱.۶ درصد وزن کلی بدن را دارد.
نویسندگان در این مطالعه نوشتند که این دانش یک دیدگاه کمی یکپارچه از سیستم ایمنی ارائه میدهد و توسعه مدلها را راحتتر میکند. با توجه به اینکه سیستم ایمنی «شبکه پیچیدهای از سلولها با عملکردهای حیاتی در سلامت و بیماری» است، این دستاورد چیز خوبی است.
محققان موسسه علوم ویزمن سرشماری خود را با استفاده از دادههای تصویربرداری و الگوریتمها تکمیل کردند. ابتدا، تیم توزیع سلولی را محاسبه کرد و دریافت که از ۱.۸ تریلیون سلول، لنفوسیتها که عمدتاً در غدد لنفاوی و طحال قرار دارند، ۴۰ درصد از تعداد کل سلولهای ایمنی و ۱۵ درصد از توده سلولهای ایمنی را تشکیل میدهند. نوتروفیلها که عموماً در مغز استخوان یافت میشوند نیز، تجزیه آماری مشابهی دارند. از سوی دیگر، ماکروفاژها در بیشتر بافتها وجود دارند و فقط ۱۰ درصد از سلولهای ایمنی را تشکیل میدهند؛ با این تفاسیر تصور میشود که به دلیل اندازه بزرگشان، تقریباً ۵۰ درصد از کل توده سلولی را تشکیل میدهند.
به گفته محققان، تعیین کمی سلولهای ایمنی در بدن انسان، میتواند به درک بهتر عملکرد ایمنی و راحتتر شدن مدلسازی کمی این سیستم حیاتی کمک کند. هنگامی که به عملکرد تجزیه میشوند، لنفوسیتها بر تولید آنتی بادیهایی برای دفع ویروسها و پاتوژنها تمرکز میکنند، نوتروفیلها میکروارگانیسمهای مهاجم را جذب و از بین میبرند و واسطه التهاب میشوند و در نهایت ماکروفاژها به عنوان مدافع عمل میکنند و به کشتن اجسام خارجی معروف هستند.
نظر شما