اقتصاد | اقتصاد کلان | سیاست داخلی | اقتصاد ایران
این ۸ مولفه اقتصادی در سال جدید میلادی مثبت است
صندوق بین المللی پول در گزارشی به بررسی چشم انداز اقتصاد ایران در سال جدید میلادی پرداخته و از پیش بینی رشد و بهبود ۸ شاخص کلان اقتصاد ایران در این سال خبر داده است.
تولید در ایران نقش مهمی در اقتصاد کشور ایفا میکند. این کشور با منابع طبیعی غنی و نیروی کار متخصص، بخشهای مختلف صنعتی و کشاورزی را در بر میگیرد. صنعت نفت و گاز ایران از منابع اصلی درآمدی کشور است، اما تلاشهای اخیر برای توسعه صنایع دیگر نظیر خودروسازی و صنایع پتروشیمی نیز در جهت تنوع اقتصادی انجام شده است. تحریمهای بینالمللی و عوامل دیگر میتوانند تأثیر گذار بر تولید در ایران باشند.
صندوق بین المللی پول با بررسی چشم انداز ۱۲ شاخص کلان اقتصاد ایران درسال جدید میلادی، اقتصاد ۱۸۰۰ میلیارد دلاری، کاهش تورم به ۳۲ درصد، افزایش ۷ درصدی صادرات و کاهش ۸ درصدی واردات برای ایران را در این سال پیش بینی کرد.
بر اساس پیش بینی این نهاد بین المللی اقتصاد ایران در سال جدید میلادی ۱۸۰۰ میلیارد دلاری خواهد شد و ارزش تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در این سال با افزایش ۸۳ میلیارد دلاری نسبت به سال قبل به ۱۸۰۸ میلیارد دلار خواهد رسید.
ارزش تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس قیمت های جاری نیز ۲۰ میلیارد دلار نسبت به سال ۲۰۲۳ افزایش خواهد یافت و از ۳۶۶ میلیارد دلار در این سال به ۳۸۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ می رسد.
به همین ترتیب تولید ناخالص داخلی سرانه ایران بر اساس شاخص قدرت خرید به ۱۶۵۲۹ دلار می رسد که این رقم نسبت به سال قبل ۲۴۰ دلار معادل ۱.۵ درصد رشد خواهد داشت.
این گزارش با پیش بینی تداوم روند رشد اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۴ رشد اقتصادی ایران در این سال را ۲.۵ درصد پیش بینی کرده است. این رقم برای سال پیش ۳ درصد برآورد شده است.
صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است نرخ تورم ایران در سال جدید میلادی با کاهش قابل توجه نسبت به سال قبل مواجه شود و از ۴۷ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۳۲ درصد در سال ۲۰۲۴ برسد که کاهش ۱۵ درصدی خواهد داشت.
در حالی که صادرات کالا و خدمات ایران در سال ۲۰۲۳ بر اساس برآورد صندوق بین المللی پول افت ۲ درصدی داشته این نهاد انتظار دارد صادرات کالا و خدمات ایران در سال ۲۰۲۴ با رشد ۷ درصدی مواجه شود. از سوی دیگر واردات کالا و خدمات ایران که در سال قبل ۱۵ درصد کاهش یافته بود در سال جدید نیز ۸ درصد کاهش خواهد یافت.
تراز حساب های جاری ایران نیز در سال ۲۰۲۴ به میزان ۱.۶ میلیارد دلار بیشتر از ۲۰۲۳ خواهد بود و به ۱۴.۱ میلیارد دلار می رسد. در سال گذشته این رقم ۱۲.۵ میلیارد دلار برآورد شده است.
صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است نرخ بیکاری ایران در سال جدید اندکی بیشتر از سال گذشته باشد و به ۹.۶ درصد برسد. نرخ بیکاری ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۹.۴ درصد محاسبه شده است.
بر اساس این گزارش درآمد دولت ایران نیز در سال ۲۰۲۴ به معادل ۸.۴ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید که بیشتر از سال قبل است. درآمد دولت در سال قبل معادل ۸.۲ درصد تولید ناخالص داخلی بوده است.
بدهی ناخالص دولت ایران در سال ۲۰۲۴ تغییر محسوسی نسبت به سال قبل نخواهد داشت و در سطح معادل ۳۰.۵ درصد تولید ناخالص داخلی باقی خواهد ماند.
این گزارش کل پس اندازهای ناخالص ملی در ایران طی سال ۲۰۲۳ را معادل ۴۲.۳ درصد تولید ناخالص داخلی برآورد کرده و از احتمال کاهش این رقم به معادل ۴۲.۱ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۴ خبر داده است
نظر شما