اهمیت و نقش تراشکاری در صنعت روز

 مامی صنایع تولیدی بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم ( بوسیله ماشین آلات صنعتی ) با صنعت تراشکاری در ارتباط هستند. تراشکاری به عملیات براده برداری گفته میشود که با استفاده از ابزار تراش های بکار رفته در دستگاه تراش انجام میپذیرد. تراشکاری یکی از زیر شاخه های مهم و کاربردی مهندسی مکانیک است

اهمیت و نقش تراشکاری در صنعت روز

بعد از انقلاب صنعتی و تا به امروز فلزات و به همراه آن تراشکاری آنها نقش بسیار قابل توجهی در تمامی صنایع در تمامی کشور ها داشته اند. ساخت قطعات سخت دستگاه ها و ماشین آلات به وسیله تراشکاری و با استفاده از ابزارالات تراشکاری میسر میشود. در واقع تمامی صنایع تولیدی بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم ( بوسیله ماشین آلات صنعتی ) با صنعت تراشکاری در ارتباط هستند.

صنعت تراشکاری

تراشکاری چیست؟

شکل دهی فلزات به روش براده برداری و با استفاده از ماشین تراشکاری، بمنظور ساختن ابزار هایی با مقاومت بالا، مجموعه فعالیت هایی است که به آن تراشکاری میگویند. در واقع تراشکاری به عملیات براده برداری گفته میشود که با استفاده از ابزار تراش های بکار رفته در دستگاه تراش انجام میپذیرد. تراشکاری یکی از زیر شاخه های مهم و کاربردی مهندسی مکانیک است. در تراشکاری، فلزات که عمدتا به شکل استوانه هستند با قدرت و سرعت معینی به چرخش درآمده و با حرکت تیغچه های تراشکاری بر روی آن عمل براده برداری با عمق و سرعت معین انجام میشود تا قطعه جدید ساخته شود.

ابزارآلات مهم در صنعت تراشکاری

ابزار های تراشکاری بر اساس نوع قطعه کار، جنس های متفاوتی دارند و این به این علت است که باید از قطعه کار، سخت تر و مقاوم تر باشند. این ابزارآلات برای لایه برداری و تراش دادن فلزات به ما کمک میکنند. برای تراش دادن هر فلز باید از ابزار هایی با سختی متفاوت استفاده کرد.

مهمترین ابزارالات تراشکاری که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:

انواع حدیده و قلاویز

حدیده و قلاویز ابزار هایی برای ایجاد رزوه و ایجاد دنده در قطعات هستند. از قلاویز برای دنده کردن و یا ایجاد رزوه در سطوح داخلی قطعات، مانند مهره استفاده میشود که به قلاویز کاری معروف است. حدیده کاری و یا پیچ تراشی برای ایجاد رزوه در سطوح خارجی قطعات، مانند پیچ انجام میشود.

انواع مته

کاربرد مته برای ایجاد سوراخ هایی در سطوح مختلف میباشد. این ابزار تراشکاری میتواند سوراخ هایی با سایز های متفاوت از نظر عمق و طول و قطر ایجاد کند. مته میتواند بر روی دستگاه های متفاوتی نظیر دریل، فرز و دستگاه های تراشکاری سوار شود. مته ها انواع مختلفی دارند که هرکدام دارای کاربرد متفاوتی هستند. برای انواع مته میتوان به مته چوب، مته مرغک، مته آهن، مته ته کونیک، مته کبالت و … اشاره کرد.

سه نظام و چهار نظام

سه نظام و چهار نظام یکی از مهمترین اجزا دستگاه تراش هستند و عملیات تراش بدون حضور این دو امکان پذیر نیست. این ابزار تراش مسئولیت نگه داری قطعه کار را بر عهده دارد. هنگام انجام عملیات تراشکاری بر روی یک قطعه بدلیل فشار زیادی که به قطعه کار وارد میشود، ممکن است کنترل کردن و نگه داشتن آن سخت و نا ممکن باشد. به همین دلیل از سه نظام و یا چهار نظام استفاده میشود.

سه نظام دارای سه فک متحرک است که بر روی قطعه ای استوانه ای شکل باز و بسته میشود و بمنظور نگه داری از قطعات چند ضلعی بکار میرود. برای نگه داری قطعه هایی ناموزون و یا دایره ای شکل یک دندانه مستقل و قابل تنظیم در چهار نظام ها وجود دارد که شما بتوانید گیره بندی ایده ال خود را داشته باشید.

اینسرت

اینسرت یکی از ابزار های کوچک و مهم صنعت تراشکاری است که دارای تنوع بسیار بالایی میباشد. اینسرت با نام الماس تراشه نیز شناخته میشود و با مقاومتی بالا ساخته میشود تا بتواند انواع مختلفی از ابزار ها را در جنس های مختلف تراش دهد.

کولت و فشنگی

کولت یکی از دقیق ترین قطعات صنعتی برای نگه داشتن قطعات بر روی ماشین تراش است. کولت از سه قسمت فشنگی، مهره کولت و بدنه (غلاف) تشکیل شده است.

مهره کولت، بخشی از کولت است که فشنگی در آن حل شده و سپس بر روی بدنه اصلی سوار میشود. فشنگ فنری کولت، قطعه ای بسیار پر کاربرد و از اصلی ترین قطعات کولت است. فشنگ فنری کولت مخروطی شکل با شیار دور تا دور است که با توجه به نوع و تعداد شیار ها در سایز های متفاوتی وجود دارد. این فشنگی قطعه نگه دارنده ابزار کولت است و با دقت بسیار زیادی ماشین کاری شده تا هیچ گونه انحرافی نداشته باشد. بدنه کولت، بخش دیگری از کولت است که مهره کولت همراه با فشنگی روی آن محکم بسته میشوند.

شروین  اشیدری
شروین اشیدری
برچسب‌های خبر
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

سایر رسانه ها
    اخبار
    سایر رسانه ها