اگر ۱۳ بدر بیرون می روید، بخوانید
هرسال روز پایان جشن های نوروزی سیزدهم فروردین ماه است که سیزده بدر نامیده می شود.
هرسال روز پایان جشن های نوروزی سیزدهم فروردین ماه است که سیزده بدر نامیده می شود. سیزده بدر یکی از سنت های دیرینه ما ایرانیان است که قدمتی همپای نوروز دارد. در این روز، مردم بنا بر سنت فرهنگی، از خانهها بیرون میآیند و به دشت و صحرا و باغ میروند تا آخرین روز عید را در طبیعت، ودر کنار سبزه و گیاه و آب روان چشمهها و جویبارها بگذرانند. این روز را «روز طبیعت» هم نام گذاری کرده اند که تعطیل رسمی اعلام شده است.
برخورد خودروها با حیات وحش در روزهای نوروز و سیزده بدر یکی از چالش های اصلی این روزهاست به ویژه مسیرهایی که از مناطق حفاظت شده می گذرند مانند جاده عباس آباد در مسیر شمال به مشهد که زیستگاه گونه ارزشمند یوزپلنگ است، در این راستا یکی از مهمترین توصیه ها به هموطنان این است که در سفرهای نوروزی سرعت مطمئنه را رعایت کنند زیرا بیشترین آمار تلفات حیات وحش به واسطه پرحجم بودن تردد خودروها، در این روزها اتفاق می افتد بنابراین اگر سرعت تردد در این جاده ها را کم کنیم، می توانیم ضمن لذت بردن از طبیعت، خسارات ناخوشایند ناشی از تصادفات و آمار مرگ و میر را هم کاهش دهیم.
در زمینه حفاظت از محیط زیست ائمه اطهار نیز توصیه هایی داشته اند که در ادامه آن را میخوانیم:
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «نخل را نسوزانید و آن را در آب غرق نکنید. درخت بارور را قطع ننموده و زراعت و کشاورزی را به آتش نکشید؛ زیرا شما نمیدانید، شاید در آینده به آن نیازمند شوید».
حضرت علی علیه السلام فرمود: «نگاه کردن به سبزه، موجب شادابی است».
حضرت امام صادق علیه السلام فرمود: «زندگی با سه چیز خوش است: هوای پاک، آب فراوان و گوارا، و زمین نرم و آماده کشاورزی».
حضرت امام کاظم علیه السلام فرمود: «سه چیز به دیده روشنی میبخشد: نگاه به سبزه، نگاه به آب روان، و نگاه به صورت زیبا».
در سیزده به در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا طی اطلاعیهای هر گونه حضور شهروندان در اماکن عمومی و تفرجگاهها را ممنوع کرد. در این سال همکاری مردم با ستاد ملی مقابله با کرونا موجب شد تا مراسم سیزده به در انجام نگیرد.
امسال نیز این روز مصادف با ایام ماه مبارک رمضان شده است و بسیاری از خانواده ها این روز را از افطار تا سحر جشن می گیرند.
یکی از معضلات سیزده بدر باقی ماندن حجم زیاد پسماند در پایان این روز است که به معضلی برای محیط زیست و نگرانی برای دوستداران محیط زیست تبدیل شده است، البته در چند سال اخیر تشکل های مردم نهاد زیست محیطی در این زمینه تجربه خوبی داشتند و دستاوردهای فعالیت های آنها در برخی استان ها کاملا قابل لمس است
در این روز برخی افراد به صورت داوطلبانه کیسه هایی در اختیار گردشگران قرار می دهند و از آنها می خواهند زباله های خود را در این کیسه ها ریخته و برخی نیز در ازای تحویل آن جایزه می دهند، در واقع این افراد با رایزنی با خیرین و صاحبان صنایع دوستدار محیط زیست جوایزی را برای افرادی که نسبت به حفظ محیط زیست کوشا هستند، تهیه و به آنها اعطا می کنند، تجربه نشان داد این حرکت بسیار موفقیت آمیز بوده است.
بدون تردید همه ما در این روز باید در اندیشه حفاظت از طبیعت و نگهداری از این امانت های الهی برای نسل های آینده باشیم چراکه در هنگام حضور در طبیعت، نباید به جز رد پا چیزی در طبیعت باقی بگذاریم و تلاش کنیم علاوه بر زباله های خودمان، پسماندهای رهاشده دیگران را نیز جمع آوری و در سطل های مخصوص قرار دهیم علاوه براین در حال حاضر ما آلودگی های بسیار زیادی در رودخانه ها و تالاب ها داریم.
یکی از مهمترین توصیه ها در رابطه با روشن کردن آتش در طبیعت است که باید به جای افروختن آتش با چوب و ذغال، از کپسولهای گاز کوچک استفاده کرده و یا حداقل از خاموش کردن آتش پس از اتمام پخت و پز اطمینان حاصل کنیم.
نامگذاری روز طبیعت با هدف حفاظت از طبیعت و زیستمندان آن در روز سیزده بدر صورت گرفته است بنابراین باید در این روز بیشتر هوای طبیعت را داشته باشیم و به فکر موجودات زیستی آن باشیم و این قرهنگ را به نسل های آینده نیز آموزش دهیم.
نظر شما