تحمل بار لوله داربست + محاسبه وزن لوله داربست

لوله داربستی نوعی لوله صنعتی است که در صنعت ساختمان‌سازی کاربرد دارد. در واقع کارگران با متصل کردن این لوله ها به یکدیگر امکان دسترسی خود را به ارتفاعات بلند فراهم می‌کنند. وزن و تحمل بار لوله داربست با توجه به ضخامت، طول لوله و عوامل مختلف دیگری محاسبه می‌شود. به حداکثر وزنی که بدون ایجاد شکستگی یا تغییر شکل در لوله بتواند بر روی آن قرار داده شود، تحمل بار می‌گویند. محاسبه وزن داربست و تحمل بار آن در هنگام خرید این محصول از اهمیت بالایی برخوردار است.

تحمل بار داربست

وزنی که بر روی قطعات داربست اعمال می‌شود، معمولا به قرار دادن تخته‌ها، تجهیزات و غیره مربوط است. درصورتی‌که با قرار دادن این وسایل بر روی لوله داربست در اجزای آن شکستگی یا تغییر شکل ایجاد نشود، تحمل بار آن‌ها در سطح مطلوبی ارزیابی می‌شود. البته میزان تحمل بار لوله‌های داربست به عوامل مختلفی از جمله جنس لوله، قطر و ضخامت آن و نوع بار بستگی دارد. این مشخصات معمولا در هنگام ساخت این قطعات مورد توجه تولیدکنندگان قرار می‌گیرند.

به‌عنوان مثال تحمل بار لوله داربست که از جنس فولاد، آهن یا آلومینیوم ساخته شده است، در مقایسه با محصولات مشابه با جنس پلیمری بیشتر در نظر گرفته می‌شود. همچنین لوله‌هایی با قطر و ضخامت بیشتر از تحمل بار بالاتری برخوردارند. علاوه‌بر این نوع و وزن بار اعمال‌شده بر روی این قطعه‌های داربست از اهمیت بالایی برخوردار است. درصورتی‌که وزن وارد شده بر داربست به‌طور یکنواخت بر روی این لوله‌ها توزیع شود، تحمل آن نسبت به زمانی که بار در یک نقطه خاص متمرکز می‌شود، آسان‌تر خواهد بود.

از طرفی نوع و شرایط اتصال اجزای داربست‌ها یا نحوه نصب آن‌ها بر ظرفیت باربری لوله‌ها تاثیرگذار است. در واقع با رعایت استانداردهای مربوط به اتصال و نصب آن‌ها می‌توان ظرفیت باربری این محصولات فلزی را تعیین کرد.

نحوه محاسبه وزن داربست

افراد می‌توانند با استفاده از فرمول محاسبه وزن داربست، وزن لوله‌ها را به‌صورت تقریبی محاسبه کنند. از‌آنجایی‌که تولیدات کارخانه‌ها با یکدیگر اختلاف دارد، با استفاده از فرمول نمی‌توان وزن آن‌ها را به‌صورت دقیق به دست آورد. بنابراین افرادی که به‌دنبال وزن دقیق این مقاطع هستند، بهتر است جدول وزن داربست ارائه‌شده توسط کارخانه را بررسی کنند.

فرمول محاسبه وزن برای لوله‌های 6 متری به‌صورت زیر است:

وزن شاخه 6 متری = ضخامت لوله (میلی‌متر) تقسیم بر 1000 * 147* قطر خارجی لوله (میلی‌متر)

به‌طور معمول هر شاخه متری از این نوع مقاطع داربست با ضخامت و وزن مختلف تولید می‌شود و وزن آن از عوامل تاثیرگذار در تحمل بار لوله داربست به‌حساب می‌آید. زیرا هرچه وزن لوله بیشتر شود، استحکام آن نیز افزایش پیدا می‌کند. از‌طرفی تعیین ظرفیت باربری این مقاطع فلزی به این دلیل اهمیت دارد که اگر لوله نتواند بارهای وارده را به‌خوبی تحمل کند، خطرات احتمالی برای افراد و سازه به وجود می‌آید.  این جدول وزن لوله داربست ۶ متری را در ضخامت و قطرهای مختلف نشان می‌دهد:

جدول-وزنی

محاسبه وزن بار داربست

همان‌طور که گفته شد تحمل بار لوله داربست با توجه به عوامل مختلفی از جمله جنس لوله، قطر آن، ضخامت دیواره مقطع، ابعاد داربست، نوع اتصالات استفاده‌شده و شرایط بارگذاری در نظر گرفته می‌شود. در نتیجه، افراد برای تعیین دقیق ظرفیت باربری این محصولات باید از مشخصات دقیق تجهیزات مورد استفاده و شرایط کاربرد آن‌ها اطلاعات کامل دریافت کنند.

به‌طور معمول افراد می‌توانند با به‌کار گرفتن استانداردها و روش‌های طراحی مهندسی در طراحی و نصب لوله‌های داربست، ، ظرفیت باربری قطعات داربستی را تشخیص دهند. همچنین در بررسی تحمل بار لوله‌های داربست، بارهای استاتیک و دینامیک مورد بررسی قرار می‌گیرند. بارهای ناشی از وزن خود مقاطع، وزن تجهیزات و بارهای ناشی از فشار جانبی به‌عنوان بارهای استاتیک شناخته شده‌اند، درحالی‌که بارهای دینامیک از نیروهای لرزه‌ای، نیروهای باد و سایر نیروهای پویا نشات می‌گیرند.

در نهایت، افراد به‌منظور محاسبه تحمل بار لوله داربست، می‌توانند مراحل زیر را انجام دهند:

  1. ظرفیت بار مرده (DL)(kg/m*2) را مشخص کنند.
  2. سپس نوبت به تعیین بار زنده (UDL) (kg/m*2) می‌رسد.
  3. درنهایت با قراردادن میزان بار مرده و زنده در  فرمول  SWL = DL + 4 * UDL می‌توانند ظرفیت نهایی داربست را به‌دست آورند.

جمع‌بندی

داربست به سازه‌ای گفته می‌شود که از لوله‌های فلزی ساخته شده است و هدف اصلی ساخت آن دسترسی به ساختمان‌ها و سازه‌های بلند به‌حساب می‌آید. با وجود اینکه اجزای مختلفی در ساخت داربست به‌کار می‌رود، اما لوله‌ها به‌عنوان مهم‌ترین بخش یک داربست عمل می‌کنند. به همین دلیل تعیین میزان تحمل بار لوله داربست در هنگام طراحی و نصب آن از اهمیت زیادی برخوردار است. میزان ظرفیت باربری لوله‌های داربست به عدم ایجاد شکستگی و تغییر شکل لوله‌ها در اثر وزن واردشده به آن‌ها دلالت دارد.  

 

رپورتاژ
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار
اخبار
پیشنهاد سردبیر