قیمت دلار | نرخ ارز | اقتصاد | تورم | کلاه برداری
این استان رکورددار تورم است
نگاهی به گزارش مرکز آمار نشان می دهد، طی ماه های گذشته تورم سالیانه در استان یزد اختلاف قابل توجهی با سطح متوسط نرخ تورم در کشور دارد و این استان همواره رکورددار تورم در کشور است. چرا؟
تولید ناخالص ملی (GNP) یک معیار اقتصادی است که مجموع ارزش تمام کالاها و خدمات تولیدی توسط شهروندان یک کشور در داخل و خارج از کشور را اندازهگیری میکند. این شاخص نشان دهنده تأثیر فعالیتهای اقتصادی ملی در اقتصاد جهانی است و میتواند نشاندهنده کلیت توان اقتصادی یک کشور باشد. افزایش GNP نمایانگر رشد اقتصادی و افزایش تولید و درآمد ملی است.
بررسی گزارش آذر ماه مرکز امار ایران از شاخص قیمت مصرف کننده نشان میدهد نرخ تورم سالیانه در استان یزد با ثبت رکورد ۵۵.۷ درصدی اختلاف بیش از ۱۱ درصدی با نرخ تورم سالیانه کل کشور داشته است.
این در حالی است که طی ماههای گذشته همواره استان یزد بالاترین نرخ تورم را در بین استانها داشته است.
از سوی دیگر نرخ تورم سالیانه در استان یزد با استان گران قیمتی مثل تهران نیز اختلاف فاحش ۱۶درصدی داشته است که این موضوع گمانه زنیهای مختلفی درخصوص رشد قیمت اقلام مصرفی در این استان ایجاد کرده است.
در نمودار نرخ تورم سالیانه کالا و خدمات به تفکیک استانها قابل مشاهده است.
بررسی جزئی تر گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد در ۱۲ ماه اخیر فقط در دو ماه نرخ تورم ماهیانه استان یزد در بین سه استان اول بوده است. به این معنی که رشد استثنایی در حوزه قیمتها حداقل در یک سال اخیر در این استان دیده نمی شود. از سوی دیگر باید یاداوری کرد که نرخ تورم سالیانه براوردی از مقایسه نرخ تورم در ۲۴ ماه گذشته است.
همچنین اگر به واسطه دسته بندی مدنظر مرکز آمار ایران یعنی تفکیک کالاها به خوراکی و غیر خوراکی به این مساله نگاه کنیم مشخص میشود که تورم غیر خوراکیها در کل کشور در آذر ماه ۴۱ درصد و در استان یزد ۵۶ درصد بوده است. بر این اساس نرخ تورم اقلام غیرخوراکی در ۲۴ ماه گذشته فاصله معنا داری با این شاخص در کل کشور داشته است.
این در حالی است که در حوزه اقلام خوراکی که پیشران رشد نرخ تورم در طی دو سال گذشته بوده تفاوت محسوسی میان استان یزد و کل کشور دیده نمی شود.
پس میتوان نتیجه گرفت که مساله اصلی در استان یزد مربوط به تورم اقلام غیر خوراکی است. در این دسته مولفه هایی مثل مسکن و اجاره بها در کنار حمل و نقل نقش جدی ایفا میکنند.
از سوی دیگر پیگیری از مرکز آمار ایران نشان میدهد وزن اجاره بها در سبد تورم در استان تهران ضریب ۵۰ درصد و در استان یزد ضریب ۳۰ درصدی داشته است.
همچنین به عنوان یک مولفه اثر گذار در اقلام غیر خوراکی شاخص بهای مصرف کننده گروه حمل و نقل در استان یزد ۲۰۹ و در کل کشور ۱۹۴ بوده که در این حوزه نیز اختلاف محسوسی دیده نمی شود.
جمع بندی نکات مطرح شده نشان میدهد اصلی ترین عامل در تفاوت چشم گیر نرخ تورم سالیانه استان یزد و کل کشور مولفه اجاره بها میباشد. بر این اساس میتوان چالش مسکن در این استان را مظنون اصلی رشد تورم سالیانه استان یزد در نظر گرفت.
نظر شما