تغییر فرمول قیمتگذاری | فرمول قیمتگذاری |
فرمول جدید محاسبه قیمت خودرو به سود این افراد تمام می شود
در صورت اجرای صحیح هزینه تولید به علاوه ۲.۵درصد سود، این فرمول میتواند ایرانخودرو و سایپا را از زیاندهی خارج کند. خودروسازان بزرگ کشور در صورتهای مالی خود خبر از زیان انباشته ۱۷۴هزار میلیارد تومانی تا پایان آذر امسال دادهاند، ضمن آنکه زیان ۹ماه امسالشان نیز به ۲۸هزار میلیارد تومان رسیده است.
قیمت خودروها تحت تأثیر عوامل متعددی قرار میگیرند. این عوامل شامل عوامل داخلی و خارجی میشوند. عوامل داخلی شامل مواردی مانند کیفیت و ویژگیهای خودرو، هزینه تولید، هزینه تبلیغات، سطح تقاضا و عرضه در بازار و هزینههای مرتبط با توزیع و فروش خودرو است. عوامل خارجی شامل مواردی مانند نرخ ارز، قیمت سوخت، تغییرات قوانین و مقررات، تحریمهای بینالمللی و شرایط اقتصادی کشورهای تولیدکننده و صادرکننده خودروها هستند.
بر اساس توافق «صمت» و خودروسازان، قیمت خودروها از این پس طبق فرمول «هزینه تولید به علاوه ۲.۵درصد سود» محاسبه خواهد شد.
این فرمول در صورت اجرای صحیح میتواند ایرانخودرو و سایپا را از زیاندهی خارج کند. خودروسازان بزرگ کشور در صورتهای مالی خود خبر از زیان انباشته ۱۷۴هزار میلیارد تومانی تا پایان آذر امسال دادهاند، ضمن آنکه زیان ۹ماه امسالشان نیز به ۲۸هزار میلیارد تومان رسیده است.
هرچند مدل مطلوب خودروسازان برای قیمتگذاری محصولاتشان، سپردن قیمت به نظام عرضه و تقاضاست (آزادسازی قیمت)، اما سیاستگذار فعلا و به دلایل اقتصادی و اجتماعی، زیر بار اجرای آن نمیرود.
از جنبه اجتماعی با توجه به حساسیت بالای افکار عمومی روی قیمت خودرو، سیاستگذار جسارت لازم و کافی برای عبور از قیمت دستوری ندارد. هرچند طی یک دهه گذشته «آزادسازی قیمت» دو بار تست شد، بااینحال سیاستگذار خیلی زود عقبنشینی کرد و باز هم سیاست دستوری روی کار آمد. در حال حاضر نیز این سیاست همچنان ادامه دارد، منتها وزارت صمت اولا بهصراحت اعلام کرده موافق این شیوه قیمتگذاری نیست و ثانیا فرمول تعیین قیمت نیز تغییر کرده است.
عباس علیآبادی که از اواخر خرداد امسال سکان هدایت وزارت صمت را به دست گرفت، بارها اعلام کرده این وزارتخانه میلی به تعیین دستوری قیمت خودرو ندارد و حتی تلویحا از آزادسازی هم صحبت به میان آورده است. بااینحال، فعلا خبری از آزادسازی قیمت خودرو نیست و حتی طرح فروش ۱۲۰هزار دستگاه محصول مازاد خودروسازان در حاشیه بازار نیز بایگانی شده است. در این طرح قرار بود خودروسازان اگر حداقل ۱۲۰هزار دستگاه مازاد بر تعهدات خود در سامانه یکپارچه تولید کردند، آنها را در حاشیه بازار (با قیمتی معادل پنجدرصد زیر قیمت بازار آزاد) به فروش برسانند. این طرح فعلا بایگانی شده و بسیار بعید است حداقل تا قبل از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند سال جاری، به اجرا دربیاید.
این طرح به علاوه «تغییر فرمول قیمتگذاری» ازجمله راهکارهایی هستند که سیاستگذار چندی پیش در راستای بهبود وضع نقدینگی خودروسازان بزرگ و همچنین پرداخت بخشی از مطالبات قطعهسازان، تعیین کرد. در نشستی که اوایل آذر امسال بین مسوولان وزارت صمت، خودروسازان و قطعهسازان برگزار شد، طرفین سر اجرای اقداماتی از جمله انتشار اوراق، فروش خودروهای مازاد در حاشیه بازار و تغییر فرمول قیمتگذاری به توافق رسیدند.
نظر شما