خطر بزرگ در کمین بازار مسکن / افزایش اجاره بها قطعی است؟

بازار مسکن این روزها در یکی از پرالتهاب‌ترین دوره‌های خود قرار دارد و نگرانی‌های فعالان این حوزه بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است. رخدادهای اخیر سیاسی، که تأثیر مستقیم و غیرقابل‌انکاری بر نرخ ارز گذاشته‌اند، به‌عنوان یک عامل کلیدی در تعیین روند بازار مسکن مطرح شده‌اند. با توجه به اینکه قیمت زمین و هزینه‌های ساخت‌وساز به‌طور مستقیم از نرخ ارز تأثیر می‌پذیرند، نوسانات ارزی می‌تواند در کوتاه‌مدت به افزایش قیمت مسکن دامن بزند. از سوی دیگر، این شرایط باعث ایجاد فضای روانی نامطمئنی برای خریداران و فروشندگان شده است.

خطر بزرگ در کمین بازار مسکن / افزایش اجاره بها قطعی است؟

خریداران که نگران افزایش بیشتر قیمت‌ها هستند، برای خرید عجله می‌کنند، درحالی‌که برخی فروشندگان به امید افزایش بیشتر قیمت‌ها، عرضه واحدهای خود را متوقف کرده‌اند. این رفتارها می‌تواند رکود تورمی در بازار مسکن را تشدید کرده و روند معاملات را مختل کند.

در چنین شرایطی، سیاست‌گذاری‌های دولت در مدیریت بازار ارز و کنترل نرخ تورم، نقشی تعیین‌کننده در جلوگیری از جهش‌های شدید قیمت مسکن خواهد داشت. اگر تدابیر مؤثری برای تثبیت اقتصاد کلان اتخاذ نشود، احتمال افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها و تشدید بحران مسکن وجود دارد. بنابراین، آینده بازار مسکن نه‌تنها به تحولات داخلی بلکه به وضعیت بین‌المللی و عملکرد سیاست‌گذاران اقتصادی نیز وابسته خواهد بود.

رئیس انجمن انبوه سازان در حالی معتقد به افت بیش از ۵۰ درصدی تولید مسکن در کشور است که افزایش نرخ ارز تهدیدی برای نهاده های تولید مسکن و قیمت تمام شده است.

این روزها رکود بازار مسکن در حالی وارد دومین سال خود شده است که رشد نرخ ارز هم تهدیدی برای بخش تقاضا و هم بخش عرضه مسکن خواهد بود. رشد نرخ ارز بخش تقاضا را با رکود تورمی و بخش عرضه و تولید مسکن را با رشد قیمت تمام شده مسکن مواجه می کند.

انبوه سازان مسکن معتقد هستند رکود بازار مسکن و افت قابل توجه معاملات، باعث شده تا رغبت سازندگان افت و روند صدور پروانه ساختمانی در تهران در سال جاری به کمترین حد ممکن خود در سال های اخیر برسد.

رکود بازار مسکن در حالی این روزها به دغدغه اکثر فعالان و آگاهان بازار تبدیل شده که آنها معتقد هستند این رکود معاملات منجر به افت شدید تولید مسکن شده است.

در حالی به روزهای پایانی سال نزدیک می شویم که تولید مسکن در سال جاری روزهای خوبی را پشت سر نگذاشته است و انتظار هم نمی رود که تا پایان سال اتفاق مثبتی در این بخش رخ دهد. ایرج رهبر رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران در پاسخ به این پرسش که حال و روز این روزهای بخش مسکن و تولید در کشور و تهران به چه شکل است؟ گفت: رکود در بازار مسکن از یک سو و کمبود نقدینگی و بروکراسی های اداری و برخی دستورالعمل ها از سوی دیگر باعث شده تا سازندگان و انبوه سازان رغبتی برای ساخت مسکن نداشته باشند.

رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران با بیان اینکه تولید مسکن در تهران بیشتر از نصف کاهش داشته است گفت: آمارها را اگر توجه کنید ساخت مسکن در کشور به زیر ۳۰۰ هزار واحد مسکونی رسیده است و حتی نسبت به سال گذشته به نصف رسیده است.

مسکن شاید تا یک سال آینده هم در این وضعیت رکود باقی بماند

او در پاسخ به این پرسش که به نظر می رسد نباید منتظر اتمام رکود مسکن به این زودی باشیم؟ تاکید کرد: در زمان رونق مسکن، سرمایه انبوه سازان سریعا باز می گردد و سازندگان نیز اقدام به ساخت مسکن جدید می کنند. اما الان وقتی شاهد رکود در بازار مسکن هستیم انبوه سازان و سازندگان مسکن قادر به فروش واحدهای مسکونی و تولید مسکن جدید نخواهند شد و سرمایه قفل خواهد شد.

رهبر افزود: به همین دلیل منحنی سینوسی رونق و رکود، مسکن شاید تا یک سال آینده هم در این وضعیت رکود باقی بماند.

رئیس انجمن انبوه سازان استان تهران خاطر نشان کرد: مسکن حدود یک سال است که در رکود تورمی قرار دارد.

او در پاسخ به این پرسش که به نظر می رسد در این دوره رکودی و پایین بودن قیمت مسکن، متقاضیان مصرفی راحت تر صاحب مسکن شوند؟ تصریح کرد: رکود بازار مسکن باعث شده قیمت مسکن افزایش نداشته باشد. اما مسکن در پایین ترین قیمت خود قرار ندارد و همچنان قدرت خرید متقاضیان مسکن پایین است و باید دولت و بانک ها، سیاست و برنامه جدیدی برای بخش تقاضا و بالا رفتن قدرت خرید ارائه کنند.

رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان که پیشتر متوسط قیمت مسکن در تهران را ۹۰ میلیون تومان به ازای هر متر اعلام کرده بود تاکید کرد: تداوم رکود بازار مسکن بستگی به وضعیت اقتصادی کشور دارد. مسکن یک عامل بسیار تعیین کننده در اقتصاد است و سهم ۳۰ درصدی مسکن را در اقتصاد کشور دارد.

رهبر گفت: هروقت تعادل بین قدرت خرید مردم و قیمت مسکن از بین برود، رکود شدت می گیرد.

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار
اخبار
پیشنهاد سردبیر