عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر پیش‌بینی کرد؛

احتمال شوک قیمتی بنزین در آینده

مرتضی زمانیان با نقد قیمت‌گذاری دستوری انرژی در کشور اظهارکرد: برخی بیان می‌کنند چون انرژی حق مردم است، پس باید برای همه مردم ارزان قیمت باشد. در حالی که با قیمت‌های دستوری پائین در حوزه انرژی، افرادی بیشترین سود را می‌کنند که بیشترین مصرف را دارند.

احتمال شوک قیمتی بنزین در آینده

 زمانیان با اشاره به اینکه هر کالایی، یک ارزش بین‌المللی دارد، گفت: مفهومی که بنده‌ با آن مخالفم، این است که وقتی ارزش کالایی در دنیا به دلار دوبرابر می‌شود، عده‌ای صدایشان در می‌آید که چرا باید افزایش ارزش دلاری روی افزایش قیمت ریالی اثر بگذارد؟! در حالی که این حرف بی‌ربطیست، اگر کالایی در جهان افزایش ارزش پیدا کند، دیگر ربطی به دلار و یورو و بقیه واحد‌های پولی ندارد. در تمامی واحدهای پولی افزایش پیدا کرده است.

وی افزود: مثل نفتی که ما می‌فروشیم و ارزش آن ارزش مشخصی است و ربطی به واحد پولی خاصی ندارد. حالا برای مثال اگر تولید کننده‌ای کالایی را تولید کرد و دولت از اینکه او به قیمت جهانی کالایش را بفروشد یا صادر کند جلوگیری کرد، شاید دولت در ظاهر یک رفاهی را برای شهروند خریدار فراهم کرده باشد، اما از جیب چه کسی؟! در اینجا عملا به تولید‌کننده و کسی که زحمت تولید کالا را کشیده ضربه وارد می‌شود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: یارانه دادن به مردم قابل بحث است، انجام کارهایی که منجر به نوسان‌گیری قیمت‌ها بشود قابل بحث است، اما بستن درهای تجارت بین‌المللی به روی تولید‌کننده و مجبور کردن او به فروش با قیمت دستوری، مانند دیوار کشیدن به دور کشور است. نتیجه چنین اتفاقی در ایران مثلا در بحث‌های انرژی مثل بنزین، این شده که فروش این انرژی‌ها به مردم، حتی کفاف هزینه‌های تولید این انرژی‌ها را هم فراهم نمی‌کند.

چرا باید ثروتمندان از حق مردم نفع بیشتری ببرند؟!

زمانیان با نقد قیمت‌گذاری دستوری انرژی در کشور اظهارکرد: برخی بیان می‌کنند چون انرژی حق مردم است، پس باید برای همه مردم ارزان قیمت باشد. در حالی که با قیمت‌های دستوری پائین در حوزه انرژی، افرادی بیشترین سود را می‌کنند که بیشترین مصرف را دارند. آیا در اینجا حق مردم پایمال نمی‌شود؟! هزینه‌ای که مصرف‌کننده باید به قیمت حقیقی پرداخت کند، می‌تواند منجر به بهبود و ارتقا وضعیت رفاهی در کل کشور شود.

وی بیان کرد: درحال‌حاضر قیمت جهانی بنزین، لیتری ۶۰ سنت است. یعنی نزدیک به ۳۰ هزار تومان. در مواقع کسری بنزین، دولت مجبور به واردات بنزین می‌شود. یعنی باید ۲۷ هزار تومان زیر قیمتی که بنزین را خریداری می‌کند، آن را به مردم بفروشد. بنزینی که در داخل کشور تولید می‌شود، با هر قیمتی که به مردم فروخته شود، پول آن به حاکمیت ملی می‌رسد و این حاکمیت ملی است که می‌تواند این پول را خرج عمران و آبادانی کشور و بالا بردن رفاه مردم کند.

مخالفین اصلاح قیمت، آبان ۹۸ را رقم زدند

عضو هیأت علمی دانشگاه امیرکبیر گفت: برخی با افتخار می‌گویند ما مخالف اصلاح قیمتی بنزین هستیم. بر اساس حرف این دوستان، قیمت بنزین هیچ وقت نباید تغییر کند و باید همیشه ثابت بماند. خب این غیر ممکن است. نتیجه این دیدگاه چیست؟! این است که قیمت بنزین را در مدت طولانی ثابت نگه می‌دارند، پس از مدتی که فشار هزینه‌ای افزایش میابد و دیگر امکان ادامه دادن با قیمت قبلی نیست، بنزین دچار شوک قیمتی می‌شود و نتیجه‌اش می‌شود آبان ۹۸.

زمانیان در پایان اظهار کرد: نظر کارشناسی ما می‌گوید قیمت بنزین باید در خود بازار تنظیم اصلاح شود. البته به شکل اصولی و با تنظیم‌گری و نوسان‌گیری دولت. اگر قیمت از سال ۹۴ که در دولت آقای روحانی ۱۰۰۰ تومان مصوب شد، به صورت تدریجی تا سال ۹۸ افزایش می‌یافت، احتمالا ما به همین قیمت ۳۰۰۰ تومان در سال ۹۸ می‌رسیدیم اما بی‌درد و خون‌ریزی و هزینه‌های گزاف برای کشور.

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

  • ناشناس

    دولت خودش باهوش تر هست و از جاهای دیگه پول بنزین رو به قیمت بیشتر از کل دنیا درمیاره ، خودت هم بهتر میدونی مرتضی ، ضمنا من میبینم دانشگاهها اصلا خروجی ندارن پس بگو به لطف این اساتید هست .

  • علم

    خودتون خوب می دونید که بیشترین ضرر را مردم ضعیف می کنند نه مصرف کننده ها و طبقات بالای جامعه
    به عنوان مثال گران شدن بنزین از اجاره تا گوشت و مرغ و هر چیزی را گران خواهد کرد و این گرانی اگر 20درصد باشد برای خانواری که حقوق 1میلیونی تا 10میلیونی دارد وحشتناکه
    اما بنزین گرانتر برای کسی که مصرفش در ماه 2میلیون تومان بوده و حالا دوبرابر شده است با دریافتی 1میلیارد یا بالاتر در ماه هیچ تفاوتی نمیکنه.
    پس گران کردن بنزین تنها نابود کردن اقشار ضعیف است

  • ناشناس

    پایینی پول بنزین پتکی برسرمردم که برهمه غارت وچپاولهای خودشان رالاپوشالی کنند

  • مسعود

    درآمد و حقوق برای مردم را به سطح بین المللی برسانید به خدا هیچ کس مخالف قیمتهای همسطح نخواهد بود! این استاد از همه لحاظ درست میگه اما اصل مطلب را نمیگه!برای پولدار فرقی نمیکنه بنزین یک ریال باشه یا یک میلیون،مشکل از مصرف سوخت بالای خودروهای ساخت یا مونتاژ کشور است

  • ناشناس

    آقای دانشمند !

  • ا

    سهم هر ایرانی که در کشور زندگی میکنه باید از بیت المال و منابعش یکسان باشه(هیچ ایرانی مقیمی نباید محروم بشه حتی ثروتمندان).پس باید درآمدکشور رو بین همه تقسیم کرد(یارانه ها و یا سهمیه ارزاق اصلی ماهانه،مثل زمان جنگ)در بحث انرژی هم باید بکمک کارت های الکترونیکی . تجهیزات پیشرفته الکترونیکی(کنتورها)سهمیه بندی بشه و شارژ بشه،اگر کسی زیادمصرف کرد باید هزینه اش رو بقیمت صادرات و جهانی پرداخت کنه.دولت هم باید حامی محصولات کم مصرف و بهینه باشه برای صرفه جویی و صادرات بیشتر محصولات و انرژی.
    غیر از این بازی حکومت و دلالان و مفسدین هست که اجرا نمیکنن.

  • ناشناس

    فقط کیا استاد داناه شدن

  • مجید

    شمام بیاید میانگین حقوق کارگر در دنیا را با کارگران بدید بعد تمام خدمات و انرژی و کالا ها و ... را با حساب جهانی حساب کنید

  • صبا

    این سناریو تکراریست شما دلتان برای فقیر ها نسوزد اگر راست میگید حقوق فقیر ها را هم با دلار محاسبه کنید نه اینکه آقا وزیر سند ساز رفاه دستش را تو جیب بازنشسته و کارگر کند

  • ناشناس

    عجب استاددانایی فقط بنزین بایدقیمت جهانی داشته باشدیاخودرو وجاده وحقوق هم بایدقیمت جهانی داشته باشداستادگرامی

  • پامنقلی

    بدابه حال دانشگاهی که اینچنین استادانی داردحرف ازخروجی دانشگاه بزن که تواستادان هستی

  • وطن

    چرا همش با مغز اعصاب ملت بازی میکنید

اخبار
اخبار
پیشنهاد سردبیر