قیمت برنج | قیمت برنج ایرانی | قیمت برنج خارجی

قیمت برنج خارجی از برنج ایرانی بالاتر رفت / پیامد ممنوعیت واردات برنج خارجی

جزئیات تغییرات قیمت برنج منتشر شد.

قیمت برنج خارجی از برنج ایرانی بالاتر رفت / پیامد ممنوعیت واردات برنج خارجی

قیمت برنج به عنوان یکی از مهمترین محصولات کشاورزی در جهان، تحت تاثیر عوامل متعددی قرار می‌گیرد. این عوامل شامل عوامل داخلی و خارجی می‌شوند. عوامل داخلی شامل مواردی مانند تولید و عرضه برنج در کشورهای مختلف، تقاضای داخلی و صادرات برنج، هزینه‌های تولید و نگهداری برنج، تغییرات قوانین و مقررات داخلی و ... می‌باشند.

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان برنج ایران با اشاره به گران شدن قیمت برنج خارجی در بازار گفت: شرایط باید طوری فراهم شود که تا پایان سال حداقل ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن برنج وارد شود که آرامش بازار بر هم نریزد.  

در حالی که بازار برنج ایرانی به ثبات رسیده و قیمت‌ها کاهش یافته است، برنج خارجی گران شده است. به گفته فعالان این بازار،‌ کمبود عرضه برنج خارجی باعث گرانی قیمت آن در بازار شده به طوری که قیمت برنج خارجی در برخی برندها از برنج ایرانی بالاتر رفته است.

گرانی قیمت برنج خارجی در گزارش مرکز آمار هم مشهود است. طبق گزارش مهرماه مرکز آمار که جزئیات نرخ تورم در این ماه را شامل می‌شود، برنج ایرانی از جمله کالاهایی است که در مهرماه امسال نسبت به شهریورماه ارزان‌تر شده است اما در عوض، برنج خارجی از جمله کالاهایی بوده که بیشترین رشد قیمت را در مهرماه نسبت به شهریور ثبت کرده است.

بر اساس این گزارش قیمت برنج ایرانی درجه یک در مهر ماه امسال نسبت به ماه قبل(شهریور ماه) ۳.۲ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل (مهر ماه ۱۴۰۱) ۰.۴ درصد کاهش قیمت داشته است اما در مقابل قیمت برنج خارجی درجه یک در مهر ماه امسال نسبت به ماه قبل ۴.۶ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۴.۸ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است.

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان برنج ایران در مورد علت گرانی اخیر برنج خارجی گفت: امسال همزمان با آغاز فصل برداشت برنج، دوره ممنوعیت واردات شروع شد و از آن زمان دیگر برنجی وارد کشور نشد بر این اساس از ابتدای سال تا امروز بخش خصوصی حدود ۵۵۰ هزار تن برنج وارد کرده است که اگر بخواهیم با سال‌های قبل مقایسه کنیم مشابه آمار سال ۱۴۰۰ است چون در سال ۱۴۰۰ هم ممنوعیت واردات برنج داشتیم و بخش خصوصی آن زمان تقریبا همین مقدار برنج وارد کرده بود.

مسیح کشاورز با اشاره به تاثیر ممنوعیت واردات بر نوسانات قیمت برنج در سال ۱۴۰۰ بیان کرد: در سال ۱۴۰۰ ممنوعیت واردات برنج منجر به کمبود برنج خارجی در بازار شد و این کمبود، بازار برنج ایرانی را هم تحت الشعاع قرار داد و باعث شد قیمت برنج ایرانی به صورت افسارگسیخته افزایش یابد که این مسئله در سال ۱۴۰۱ منجر به رکود هم در بازار برنج خارجی و هم در بازار برنج ایرانی شد.

کشاورز ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ ممنوعیت واردات برداشته شد و بخش خصوصی تا مدت مشابه امسال حدود ۸۹۶ هزار تن برنج وارد کردند یعنی به طور متوسط حدود ۱۱۰ هزار تن در ماه واردات انجام می‌شد که میزان مصرف واقعی برنج خارجی در کشور ما است اما امروز که مقایسه می‌کنیم تا الان ۵۵۰ هزار تن وارد شده است که به طور متوسط ماهیانه ۷۰ هزار تن است و این آمار برای کشور خیلی کم است.

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان برنج ایران به پیامدهای ممنوعیت واردات برنج خارجی اشاره و عنوان کرد: کمبود عرضه برنج خارجی باعث گرانی قیمت آن در بازار شده و کار به جایی رسیده که قیمت برنج خارجی در برخی برندها از برنج ایرانی بالاتر برود. درواقع در حالی که قیمت هر کیلو برنج خارجی قبل از دوره ممنوعیت واردات حدود ۴۵ تا ۵۰ هزار تومان بود در حال حاضر با قیمت حدود ۶۵ هزار تومان هم خرید و فروش می‌شود که این اتفاق خوبی نیست.

کشاورز ادامه داد: به هر حال بخشی از مردم برنج خارجی مصرف می‌کنند و نباید به آنها اجحاف شود برای همین ما به دولت اعلام کرده‌ایم که باید ثبت سفارش‌ها زودتر شروع شود تا از اول آذرماه که ممنوعیت برداشته می‌شود، واردات شروع شود و با افزایش عرضه، قیمت‌ها به قیمت سابق برگردد. البته در این میان باید به قیمت‌های بازار جهانی هم توجه داشت اما به هر حال بازار از این وضعیتی که دارد بهتر می‌شود.

به واردات ۶۰۰ هزار تن برنج نیاز داریم

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان برنج ایران به ثبات قیمت‌ها در بازار برنج ایرانی هم اشاره و عنوان کرد: در حال حاضر بازار برنج ایرانی خوب است و قیمت‌ها متعادل شده و به نوعی از تولید به مصرف است چون شرکت‌های عرضه‌کننده بدون واسطه و دلال‌بازی‌ محصول را با قیمت توافقی از کشاورز خریداری می‌کنند و به دست مصرف‌کننده می‌رسانند و ما شاهد َآن هستیم که بازار هم رونق یافته و میزان خرید مردم بیشتر شده است.

کشاورز ادامه داد: اما اگر قرار باشد برنج خارجی گران شود اثرش را روی برنج ایرانی هم می‌گذارد و ممکن است دوباره مانند سال ۱۴۰۰ شرایط از کنترل خارج شود و دلالان بازار را دست بگیرند و برنج ایرانی دوباره گران شود. بر این اساس، ما این تذکر را به دولت داده و درخواست کرده‌ایم که شرایط طوری فراهم شود که تا پایان سال حداقل ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن برنج وارد شود که نیاز این چند ماه و شب عید و ماه رمضان را پوشش دهد و آرامش بازار بر هم نریزد.

 

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار
اخبار
پیشنهاد سردبیر