طلا، بورس یا دلار / بهترین سرمایهگذاری با ۲۰۰ میلیون کدام است
یک راهنمای ساده جمعوجور برای کسانی که از بورس خسته شدهاند، سود سپرده بانکی رضایتشان را جلب نمیکند و تحمل ریسک خرید طلا و دلار را هم ندارند اما دنبال سرمایهگذاری امن با بیشترین میزان بازدهی هستند
بهگزارش فرارو؛ در چنین شرایطی سرمایهگذاران، بهخصوص آنهایی که دنبال حفظ ارزش سرمایههای خرد خود هستند، مدام دنبال راه چاره میگردند. بازار ارز دیجیتال جذاب، اما پرخطر است و یک اشتباه محاسباتی کوچک میتواند در چشم برهمزدنی همهچیز را به باد دهد. اگر شما همین الان ۲۰۰ میلیون تومان پول نقد داشته باشید، با آن چه میکنید؟
بازدهی طلا و ارز؛ منفی و منفی
قیمت دلار اوایل فروردین امسال ۵۱ هزار و ۵۱۰ تومان بود. اگر در آن زمان تصمیم میگرفتید وارد بازار دلار شوید، میتوانستید با ۲۰۰ میلیون تومان سرمایه، حدود سه هزار و ۸۸۳ دلار بخرید. قیمت دلار از فروردین تا مرداد امسال فراز و فرودهای زیادی را پشت سرگذاشته است.
قیمت دلار در ۱۱ اردیبهشت امسال تا ۵۵ هزار و ۵۱ تومان پیش رفت، اما در ۲۱ خردادماه هم کف قیمت ۴۶ هزار و ۹۸۳ تومان را لمس کرد. دلار در روز شنبه هفتم مرداد نهایتا روی ۳۹ هزار و ۱۱۲ تومان ایستاد تا از ابتدای سال تا الان بازدهی منفی ۴.۶ درصد را از خود بهجا بگذارد. ارزش ۲۰۰ میلیون سرمایه فرضی هم بر اثر همین عقبنشینی دو هزار و ۳۹۸ تومانی هر دلار، الان در خوشبینانهترین حالت ممکن به ۱۹۰ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان تقلیل پیدا کرده بود.
قیمت طلا از ابتدای سال تا الان بیش از ۹ درصد کاهش پیدا کرده تا سرمایهگذاران طلا متحمل ضرر و زیان بیشتری شده باشند. طلا در روزهای اول فروردین ۱۴۰۲، دو میلیون و ۵۷۶ هزار و ۷۰۰ تومان در هر گرم معامله میشد، اما با گذشت حدود ۱۳۱ روز، قیمت طلا در روز شنبه هفتم مرداد به دو میلیون و ۳۴۱ هزار تومان رسید. ریزش ۲۳۵ هزار تومانی قیمت هر گرم طلا ۱۸ عیار در این مدت را باید معادل ۹.۱۵ درصد زیان در نظر گرفت.
سرمایه ۲۰۰ میلیون تومانی فرضی ما نیز در این مدت قطعا آب میرفت و در حال حاضر به ۱۸۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده بود.
قیمت نیم سکه در روز اول معاملا سال ۱۴۰۲ حدود ۱۸ میلیون و ۷۳۰ هزار تومان بود. همان موقع با ۲۰۰ میلیون سرمایه میشد حدود ۱۰ تا سکه نیم بهار آزادی خرید، اما اگر دست به چنین کاری میزدید، الان حسابی دمغ بودید، چون قیمت نیم سکه ۱۳۱ روز بعد، یعنی در هفتم مرداد ۱۴۰۲، تا محدوده ۱۵ میلیون و ۳۷۰ هزار تومان کاهش پیدا کرد.
ریزش ۱۸ درصدی قیمت سکه، سرمایهگذاران را هم بینصیب نمیگذارد؛ بنابراین سرمایه ۲۰۰ میلیونی فرضی ما در صورت خرید سکه نیم بهار آزادی الان به ۱۶۴ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان میرسید که بزرگترین میزان ضرر و زیان بهحساب میآید.
قیمت ربع سکه در روز هفتم مرداد به ۱۰ میلیون و ۳۴۰ هزار تومان رسید. برای خرید سکه ربع بهار آزادی، در روزهای ابتدای امسال باید ۱۱ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان پول خرج میکردید. با این حال پس از پشتسر گذاشتن ۱۳۱ روز، همان سکه الان نهایتا ۱۰ میلیون و ۳۴۰ هزار تومان ارزش دارد. پس در این بازار هم سرمایه ۲۰۰ میلیونی شما، ۱۱.۷۷ درصد ریزش میکرد و به ۱۷۶ میلیون و ۴۶۰ هزار تومان میرسید.
قیمت سکه امامی از روزهای نخست فروردین تا روز شنبه هفت مرداد ۱۴۰۲، حدود ۱۰ درصد ارزان شده و از ۳۱ میلیون و ۷۲۱ هزار تومان به ۲۸ میلیون و ۵۵۱ هزار تومان رسیده است. سکه گرمی دقیقا همین میزان کاهش قیمت را تجربه میکند و پس از روبرو شدن با افت ۱۰ درصدی، قیمتش از شش میلیون و ۹۱۰ هزار تومان ابتدای سال، در هفتمین روز مرداد به شش میلیون و ۲۲۰ هزار تومان رسید.
خرید سکه امامی و سکه گرمی به قصد سرمایهگذاری از اول سال تا هفت مرداد امسال با فرض داشتن ۲۰۰ میلیون تومان، سبب میشد سرمایه شما در حال حاضر به ۱۸۰ میلیون و ۲۰ هزار تومان تقلیل پیدا کند.
مقایسه تغییر قیمت دلار، طلا و انواع سکه
سود سپرده بانکی؛ پنج تا ۲۲.۵ درصد
سود سپرده بانکی از اواخر سال ۱۴۰۱، تغییر کرد و از آن موقع تا حالا بانکها به سپردههای کوتاهمدت عادی پنج درصد سود و به سپردههای سهماهه و ششماهه به ترتیب ۱۲ و ۱۷ درصد سود پرداخت میکنند. اگر عوض خرید طلا، دلار و انواع سکه همان اول سال روانه بانک شده بودید، با افتتاح سپرده کوتاهمدت عادی و نرخ سود پنج درصدی، میتوانستید ماهی ۸۲۱ هزار و ۹۰۰ تومان دریافت کنید. چون چهار ماه گذشته، علاوه بر اصل سپرده ۲۰۰ میلیونی، به سرمایه شما سه میلیون و ۲۸۷ هزار و ۶۰۰ تومان هم اضافه میشد.
سود سپرده بانکی سهماهه ۱۲ درصد است. بانکها به صاحب سپرده ۲۰۰ میلیون تومانی، روزانه ۶۵ هزار و ۷۵۳ تومان و ماهی تقریبا یک میلیون و ۹۷۲ هزار و ۶۰۰ تومان سود پرداخت میکنند. اگر این کار را انجام میدادید، سرمایه شما تا الان به ۲۰۷ میلیون و ۸۹۰ هزار تومان رسیده بود.
سود سپرده بانکی ششماهه نیز ۱۷ درصد است. کسی که به بانک برود و ۲۰۰ میلیون تومان پول در حساب ششماهه بخواباند، روزانه ۹۳ هزار و ۱۵۰ تومان و در ماه تقریبا دو میلیون و ۷۹۴ هزار و ۵۰۰ تومان سود دریافت میکند. با احتساب گذشت چهار ماه، به سرمایه ۲۰۰ میلیون اولیه شما تا الان ۱۱ میلیون و ۱۷۸ هزار تومان دیگر اضافه شده بود.
سود سپردههای بلندمدت یکساله، دوساله و سهساله با تصمیم بانک مرکزی به ترتیب با نرخ ۲۰.۵ درصد، ۲۱.۵ درصد و ۲۲.۵ درصد پرداخت میشود. اگر ۲۰۰ میلیون پول را اول سال در حساب سپرده بلندمدت یکساله خوابانده بودید، الان ماهی سه میلیون و ۳۶۹ هزار و ۸۷۰ تومان برایتان واریز میکردند. کسی که چهار ماه به سود پرداختی دست نزده باشد، موفق شده تا الان سرمایهاش را به ۲۱۳ میلیون و ۴۷۹ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش دهد.
سود سپرده دوساله توسط بانکها با نرخ ۲۱.۵ درصدی پرداخت میشود. صاحب سپرده ۲۰۰ میلیون تومانی در این صورت ماهی سه میلیون و ۵۳۴ هزار و ۲۵۰ تومان دریافت میکند و اگر در طول چهار ماه گذشته به آن دست نزده باشید، الان سرمایهتان به ۲۱۴ میلیون و ۱۳۷ هزار تومان رسیده بود.
صاحب سپرده بانکی به ارزش ۲۰۰ میلیون تومان که اول امسال حساب سهساله و با نرخ ۲۲.۵ درصد افتتاح کرده است، هر ماه سه میلیون و ۶۹۸ هزار و ۶۰۰ تومان سود میگیرد. با احتساب اصل پول و سود دریافتی، سرمایه شما تا الان میتوانست به ۲۱۴ میلیون و ۷۹۴ هزار و ۵۰۰ تومان برسد.
فرض کنیم به همان سپرده یکساله با نرخ سود ۲۰.۵ درصدی رضایت بدهید و تا آخر سال هم به سود دریافتی دست نزنید، در پایان قرارداد علاوه بر سرمایه اولیه ۲۰۰ میلیونی، میتوانید ۴۱ میلیون از بانک دریافت کنید.
مقایسه سود بانک به سپرده ۲۰۰ میلیونی
جاخالی بازدهی بیشتر؛ بالای ۲۵ درصد
بورس حال و روز خوبی ندارد و تقریبا ماهی یکبار تیترهایی درباره «روز خونین بورس» و سقوط شاخص کل میخوانیم، اما صندوقهای درآمد ثابت در همین شرایط وضعیتی متفاوت دارند. صندوقهای سرمایهگذاری بهطور کلی ابزاری هستند که امکان سرمایهگذاری حرفهای بدون صرف زمان را فراهم میکنند.
صندوقهای سرمایهگذاری با بهرهگیری از تیمهای متخصص مالی به جمعآوری سرمایه خرد پرداخته و با تحلیل شرایط بازار اقدام به سرمایهگذاری میکنند. صندوق سرمایهگذاری درآمد ثابت، یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری بورسی هستند که از قابلیت نقدشوندگی بالایی دارند و میتوان از آنها سودمرکب دریافت کرد.
سود صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت بهطور متوسط ۲۶ درصد است، اما با توجه به اینکه سرمایهگذاران صندوقهای درآمد ثابت سود روزشمار دریافت میکنند، میزان سود دریافتی ماهیانه از میزان سود سپردههای بانکی بالاتر است. سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت برخلاف طلا، سکه، ارز ریسک ندارد و بدون ضرر و زیان است. بیایید مثال خودمان را با همان میزان سرمایه ۲۰۰ میلیونی تکرار کنیم.
سود قابل پرداخت به سرمایهگذاران صندوق درآمد ثابت در این حالت ماهی سه میلیون و ۸۴۰ هزار تومان خواهد بود که از سود سپرده سهساله بانکی بیشتر است. ضمن اینکه هر وقت اراده کنید میتوانید دارایی خود را در قالب سهمهای صندوق درآمد ثابت بفروشید. به این قابلیت در اصطلاح «نقدشوندگی» میگویند. چنین کاری در سپرده بانکی مشمول جریمه شکست نرخ سود میشود.
سرمایهگذاران صندوق درآمد ثابت همچنین میتوانند از سود مرکب استفاده کنند که از چند سال پیش به این طرف در بانکها ممنوع اعلام شده است. یعنی از گرداننده صندوق میخواهید سود حاصل از سرمایهگذاری شما را هر ماه عوض واریز به حساب بانکیتان، صرف خرید واحدهای جدید کند. در این حالت، پس از یک سال علاوه بر ۲۰۰ میلیون تومان اصل پول، حدود ۵۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان سود دریافت خواهید کرد.
نظر شما