دولت جای گران کردن بنزین این ایده را انجام دهد

صرفه‌جویی سوخت سالانه با جایگزینی یک دستگاه مینی‌بوس سه‌هزار و ۷۶۰ دلار خواهد بود. این رقم برای کامیون‌های ۶ تا ۱۰تن، سه‌هزار و ۷۶۰دلار، برای کامیون‌های تا ۱۸تن هفت‌هزار دلار و برای کامیون‌های تا ۲۶تن، هفت‌هزار و ۲۸۰دلار است.

دولت جای گران کردن بنزین این ایده را انجام دهد

طبق آمارهای رسمی در شرایط کنونی میانگین سن فرسودگی اتوبوس‌های برون‌شهری دیزلی به ۱۴سال و سن کامیون و کشنده‌های کشور نیز به ۲۰سال رسیده است.  در این زمینه چندی پیش معاونت صنایع حمل‌و‌نقل وزارت صمت گزارشی منتشر کرد که در آن از فرسودگی ۵۰درصدی ناوگان برون‌‌شهری خبر داده بود. طبق این گزارش ۸۳درصد از اتوبوس‌ها و مینی‌بوس‌های کشور و همچنین ۴۷درصد از کامیون‌ها و کشنده‌های دیزلی فرسوده هستند. این میزان فرسودگی بدان معناست که سال‌هاست خروج فرسوده‌ها چندان در دستور کار دولت‌ها نبوده که همین امر حالا به رشد تصادفات جاده‌ای دامن زده است.

طبق این گزارش طی هشت سال گذشته تعداد کامیون‌ها و اتوبوس‌های فعال جاده‌ای در کشور ۱۲ درصد کاهش یافته؛ در حالی که در همین بازه زمانی متوسط عمر کامیون‌های جاده‌ای از ۴/ ۱۷ به ۳/ ۱۹، متوسط عمر اتوبوس‌های جاده‌ای از ۴/ ۱۲ به ۱۳ و متوسط عمر مینی‌بوس‌های جاده‌ای از ۱/ ۲۵ به ۶/ ۲۵ سال افزایش یافته است. آمار معاونت صنایع حمل‌و‌نقل وزارت صمت نشان می‌دهد ۲۰۰هزار و ۱۶۴ دستگاه مینی‌بوس، اتوبوس، کامیون و کشنده فرسوده در کشور وجود دارد. از این بین ۹۴درصد از مینی‌بوس‌ها، ۶۴درصد از اتوبوس‌ها و ۴۷درصد از کامیون‌ها و کشنده‌های دیزلی جاده‌های کشور فرسوده هستند و می‌توان گفت ۵۰درصد ناوگان بین‌شهری در ایران فرسوده محسوب می‌شود. گرچه در سال‌های گذشته بارها صحبت از نوسازی این ناوگان به میان آمده اما تاکنون هیچ اقدام موثری در این راستا انجام نشده است.

در سال‌های ۹۴ و ۹۵ دو طرح هدف‌گذاری شد تا ۲۰۷هزار دستگاه خودروی تجاری در کشور نوسازی شوند، اما با گذشت حدود هشت سال تنها این هدف برای چهارهزار و ۲۱۳ دستگاه محقق شده و قطعا در این بازه خودروهای سنگین دیگری نیز به جمع فرسوده‌ها اضافه شده‌اند. در حالی ۲۰۰هزار خودروی برون‌شهری فرسوده در کشور وجود دارد که تولید این دست از خودروها داخل کشور نتوانسته به نوسازی این خودروها کمک کند. در این زمینه واردات کامیون‌های دست‌دوم نیز با چالش‌های زیادی روبه‌روست و تاکنون نتوانسته در خروج فرسوده‌ها تاثیرگذار باشد.

از طرف دیگر تعهدات نوسازی‌های صورت‌گرفته نیز از طرف دولت تسویه نشده است؛ برای مثال در طرح کلید به کلید ۷۱۳ دستگاه خودروی تجاری ازطریق سرمایه‌گذاری مستقیم سه شرکت خودروساز نوسازی شده، ولی تاکنون هزینه‌های سرمایه‌گذاری موردتعهد به سرمایه‌گذاران طرح بازپرداخت نشده است. این درحالی است که این طرح از سال ۹۶ کلید خورده و قرار بود جایگزینی ۲۰۵هزار ‌و ۵۰۰ دستگاه فرسوده در پنج بخش کامیون (۸۶‌هزار دستگاه)، کشنده (۳۴هزار دستگاه)، کامیونت (شش‌هزار دستگاه)، اتوبوس (۲۸هزار دستگاه) و مینی‌بوس (۴۸‌هزار و ۵۰۰ دستگاه) با تزریق ۱۰میلیارد دلار از طرف دولت انجام شود. بالا رفتن عمر این ناوگان علاوه بر اینکه جان شهروندان را به خطر می‌اندازد، هزینه‌های زیادی به کشور تحمیل می‌کند.

برای مثال مصرف بیش از ۷۰ درصد نفت و گاز (گازوئیل) در حمل‌ونقل کشور توسط ناوگان بین‌شهری انجام می‌شود. طبق گزارش وزارت صمت، اگر دولت اقدام به نوسازی این ناوگان کند، منافع حاصل از صرفه‌جویی آن به میزان قابل‌توجه ۴۳۳/ ۶ میلیارد دلار خواهد بود. البته این رقم بعد از کسر هزینه‌های مرتبط با سرمایه‌گذاری است اما بدون در نظر گرفتن آن منافع حاصل بسیار بیشتر است.

 طبق گزارش مذکور، منافع حاصل از جایگزینی ۸۵هزار دستگاه کشنده، کامیون، کامیونت، اتوبوس و مینی‌بوس برون‌شهری، در بیشترین تعداد جایگزینی و به شرط محاسبه آن تا پایان سن زیر فرسودگی هر گروه خودرویی -که برای مینی‌بوس ۸ سال، اتوبوس ۱۰ سال و در مورد کشنده ۱۶ سال است - رقمی معادل ۴۳۶/ ۱۲میلیارد دلار خواهد بود که از طریق کاهش مصرف سوخت به میزان ۲۷میلیارد لیتر گازوییل برآورد می‌شود.

طبق این گزارش که مربوط به سال ۱۴۰۱ است، روزانه حدود ۸۶میلیون لیتر نفت گاز (گازوئیل) در کشور مصرف می‌شود و ۷۰ درصد آن، یعنی حدود ۶۰میلیون لیتر، در بخش حمل‌و‌نقل جاده‌‌ای مصرف می‌شود؛ همچنین به علت فرسودگی ناوگان برای ۸۵هزار کامیون و کشنده، اتوبوس و مینی‌بوس مشمول طرح نوسازی، سالانه هزار و ۸۹۰ و روزانه حدود ۱۸/ ۵میلیون لیتر سوخت ناوگان به هدر می‌رود.

این بدین معنی است که در صورت عدم اجرای طرح نوسازی حدود ۲۳۰/ ۱۳میلیارد لیتر گازوییل طی هفت سال در کشور به علت فرسودگی این تعداد ناوگان برون‌شهری هدر می‌رود. بر این اساس گزارش وزارت صمت پیشنهاد می‌دهد طی یک برنامه هفت‌ساله ۱۵هزار مینی‌بوس نوسازی شود. صرفه‌جویی سوخت سالانه با جایگزینی یک دستگاه مینی‌بوس سه‌هزار و ۷۶۰ دلار خواهد بود. همچنین در این گزارش گفته شده در برنامه هفت‌ساله باید ۹هزار اتوبوس جایگزین شوند که منجر به صرفه‌جویی ۲۵هزار و ۴۰۰دلاری دولت به ازای هر جایگزینی اتوبوس خواهد شد. این رقم برای کامیون‌های ۶ تا ۱۰تن، سه‌هزار و ۷۶۰دلار، برای کامیون‌های تا ۱۸تن هفت‌هزار دلار و برای کامیون‌های تا ۲۶تن، هفت‌هزار و ۲۸۰دلار است. همچنین به ازای جایگزینی هر دستگاه کشنده دولت می‌تواند از طریق کاهش مصرف سوخت ۱۶هزار و ۳۸۰ دلار صرفه‌جویی  داشته باشد.

بنابراین اگر طرح نوسازی ناگان فرسوده اجرایی شود، دولت طی هفت سال می‌تواند ۶میلیارد و ۲۰۰میلیون دلار کمتر یارانه بپردازد.  در این طرح نوسازی ناوگان کشور پیش‌بینی شده است که در سال ۱۴۰۲ چهارهزار و ۴۴۰ دستگاه، در سال‌های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ هر کدام به میزان ۲۳هزار و ۷۵۰ دستگاه و در سال‌های ۱۴۰۵ و ۱۴۰۶ هرکدام ۱۶هزار و ۵۳۰ دستگاه جایگزینی خودروهای فرسوده انجام شود. با‌این‌حال با توجه به تجربیات گذشته چندان نمی‌توان امیدوار بود که این هدف محقق شود. همان‌طور که اشاره شد در سال‌های گذشته نیز بارها برنامه‌هایی برای نوسازی این ناوگان وجود داشته اما هرگز محقق نشده است، با این وجود باید دید آیا این بار سیاستگذار برای حفظ جان شهروندان و جلوگیری از هدررفت سرمایه‌های کشور مصمم است یا خیر.

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

  • حامد

    سلام بهتره دولت بنزین رو 30 هزارتومان بکنه ولی به هرکارت سوخت 5میلیون تومان شارز پولی بکنه چون واقعا یک عده در سیستان وبلوچستان وبندرعباس وکردستان از درامد قاچاق سوخت ماهی یک اپارتمان در تهران میخرن وظلم به بقیه مردم هست درآمد یک وانت در زاهدان از قاچاق سوخت روزی200 میلیون تومان هست .طرف در زاهدان 3تا کمپرسی داره گذاشته تو شرکت راه آهن کارمیکنه سوختش رو قرارگاه تامین میکنه وسهمیه سوخت خودشو آزاد میفروشه ماهی 150 میلیون تومان میبینید درآمد رو

  • ناشناس

    بهتر نیست تمام ماشینا رو بندازید تودریا ما راحت بشیم بجاش کشوری با دوچرخه درست کنیم وبنزین غیر استاندارد که حتی اون طالبان وحشی هم اونرو پس داد

  • ناشناس

    دولت برای نگهداری از منابع کشور باید کوشا باشد.
    هر دولتی که روی کار باشد.
    بنزین یک ثروت ملی است در نگهداری آن باید برنامه ریزی کند.
    هر خودرویی یک قیمتی دارد.
    بنزین برای هر خودرویی متفاوت باشد.
    هرنانوایی که بخواهید نان بگیرید یک قیمت می فروشد.

  • ali

    ما مردم ایران خیلی خیلی عجیبیم.یک پراید در عرض هفت هشت سال از بیست تومن به سیصد تومن رسیده کسی چیزس نمی گه اما اگر بنزین صد تومن رفت روش همه عزادار می شند.به نظر من باید دولت بنزین را به قیمت بدونه سوبسیت توزیع کنه اما یارانه انرا صرف تولید و توزیع قطع و لاستیک بکنه.مثلا من یک پژو را بخرم چهل پنجاه میلیون بخرم بنزین لیتری سی چهل تومن بزنم.وقتی قیمت خودرو میره بالا قیمت لاستیک .لوازم یدکی .اسطحلاک تعمیرکاری صافکاری چند برابر میره بالا .کشورهای اروپایی و حتی کشورهای مجاور خودرو قیمتش مناسبه اما بنزین گرونه.البته اینکه خودرو های فرسوده جمع بشه کاری مفیده و بزرگه اما ایشون که می گه بنزین نباید گرون بشه دنبال تنش افرینیه نه تنش زدایی.اگر دولت صبح جمعه گرون شدن بنزین را متوجه نشه و با دلیل و منطق مردم را بقیولانه که بنزین باید گرون بشه هیچ اشکالی نداره تازه سودمند تره مانند زمانی که صد تومن شد چهار صد تومن و اتفاق ناگواری نافتاد

  • سید

    با این خودرهای پر مصرف ساخت داخل سرمایه کشور است که دود میشود

  • افشین

    سلام در این شرایط بهترین گزینه تولید بیشتر خودروهای دوگانه سوز و همچنین دو گانه سوز کردن خودروهای عمومی و شرکتی و اینترنتی میباشد که در مجموع هزینه اش خیلی کمتر از هزینه بنزین می باشد

  • ایرانی

    راهی که 40 سال اشتباه رفتیم نباید از این به بعد تکرار کنیم الان دنیا بسوی خودرو های هیبریدی می روداما مافیا ها هیچ وقت اجازه برقی شدن خودرو ها را نخواهند داد و این موضوع در کوتاه مدت به ضرر کشورخواهد شد.

  • ناشناس

    فقط بنزین سوپر گرون بشه

  • ناشناس

    درود
    یک از مشکلات افزایش مصرف سوخت شاید تاکنون هم کسی توجه نمی کند علاوه بر ناوگان فرسوده یک مسئله بزرگ که بیشتر چهار راه های داخل شهر ودور برگردانها را بسته اند وروزانه درکل کشور میلیونها ساعت زمان مردم وسوخت اضافی مصرف می شود اگر هرراننده ای درشهر خود دقت کنه تقریبا بیش از نیمی از وقت ومسافت برای دورزدن اضافی وطی مسافت اضافی می باشد اگر قانونی درانتخاب فواصل دور برگردان یا گردش در چها راهها را اصولی واستاندارد تعیین کنند به نظر بنده 30درصد درمصرف روزانه سوخت صرفه جوئی خواهد شد. با سپاس والتماس تفکر

اخبار
اخبار