قیمت خانه | نرخ بیکاری
افزایش حقوق کارگران به اجاره خانه هم نمی رسد / کارگران به دنبال سود بیشتر دربازار دلالی
نصرالله دریابیگی، فعال کارگری در مورد دستمزد کارگران گفت: در شرایطی که با تورم زیر ۵۰درصدی مواجه هستیم، دستمزد در ابتدای سال ۱۴۰۲ حدود ۲۷ درصد افزایش یافت، درحالی که جامعه کارگری و بازنشستگی با انبوه مشکلات در حوزه هزینه درمان، آموزش و مسکن مواجه هستند.
حقوق کارگران یکی از موضوعات مهم در حوزهی اقتصاد و اجتماعی است. این حقوق شامل مواردی مانند حق به دست آوردن حقوق معادل کاری که انجام دادن، حمایت از شرایط کاری ایمن و سالم، حق بر سر کاری منصفانه و بدون تبعیض، و همچنین حق به استراحت و تعطیلات مناسب میشود. این حقوق به کارگران اجازه میدهد که از شرایط کاری ناعادلانه و ناسالم محافظت شوند و به طور کلی به ارتقاء کیفیت زندگی آنها کمک کند.
نصرالله دریابیگی، فعال کارگری در مورد دستمزد کارگران گفت: در شرایطی که با تورم زیر ۵۰درصدی مواجه هستیم، دستمزد در ابتدای سال ۱۴۰۲ حدود ۲۷ درصد افزایش یافت، درحالی که جامعه کارگری و بازنشستگی با انبوه مشکلات در حوزه هزینه درمان، آموزش و مسکن مواجه هستند. این میزان افزایش حقوق که در حدود ۸میلیون تومان درآمد را برای کارگران فراهم میکند، در نهایت پوشش دهنده اجاره یک ماه مسکن کارگران نیز نخواهد بود.
یکی از پیامدهای دستمزد پایین برای کارگران علاوه بر دو شغله و چند شغله شدن برای تأمین هزینههای زندگی، رونق مشاغل کاذب است. افزایش هزینههای زندگی و پایین بودن دستمزد مصوب شورایعالی کار باعث شده است که به اعتقاد فعالان کارگری جوانان تحصیل کرده و غیرتحصیل کرده تمایل به کار مولد و تولیدی نداشته باشند.متأسفانه یکی از دلایلی که مشاهده میکنیم در برخی از فرصتهای شغلی کار است؛ اما نیروی کار نیست، بحث حقوق و دستمزد است.کارگران ترجیح میدهند به جای اینکه در یک واحد تولیدی مشغول کار شوند، به سمت مشاغل کاذب و دلالی بروند، چرا که سود بیشتری دارد.مشاغل کاذب درآمد بیشتری از درآمد تعیین شده کارگران تحت پوشش قانون کار دارد، با هزینه هایی که کارگران برای بحث مسکن دارند، بخشی از حقوقشان صرف هزینه مسکن میشود. بنابراین ترجیح میدهند مشاغل کاذب را انتخاب کنند.
با بالاتر رفتن نرخ تورم، اثر مثبت پایه پولی بر نرخ بیکاری تشدید میشود. به عبارت سادهتر بالاتر رفتن تورم، افزایش پایه پولی، اثر بیشتری بر کاهش اشتغال داشته است که با توجه به افزایش پایه پولی طی سالهای اخیر و همچنین تورمهای بالا در اقتصاد ایران، بالا رفتن نرخ بیکاری پیشبینی میشد. درست است که طبق گزارشهای مرکز آمار نرخ بیکاری در طی سالهای اخیر کمترین میزان را داشته است، اما مسئلهای که درحالحاضر مورد توجه جامعه قرار دارد این است که مردم این کاهش بیکاری وافزایش اشتغال را حس نمیکنند.
یکی از دغدغههای جوانان هنگام مراجعه برای یافتن شغل دستمزد پایین است. همین باعث شده است که تعدادی از جوانان تمایل به فعالیت در واحدهایی که نیازمند نیرو هستند ندارند و بیان میکنند حقوق وزارت کار کفاف هزینه را نمیدهد و لاجرم برای تأمین هزینههای خود به سمت مشاغل کاذب میروند.
نظر شما