دست صاحب خانه ها در افزایش اجاره مسکن بازتر می شود

بازار اجاره یکی از تاریک‌ترین ادوار خود را سپری می‌کند و دیگر توانی برای خانوارها به‌ویژه در تهران برای اجاره خانه‌ای حداقلی باقی نمانده است. مجید گودرزی، کارشناس حوزه مسکن در توصیف بازار اجاره در امسال تهران را جهنم مستاجران خوانده است.

دست صاحب خانه ها در افزایش اجاره مسکن بازتر می شود

رکود بازار مسکن و عدم نظارت کافی دولت بر روند افسار گسیخته قیمت گذاری در این حوزه به بازار اجاره خانه هم سرایت کرده است و مدت هاست که مستاجران چشم انتظار راهکاری از سوی مسئولان برای رهایی از این نابسامانی هستند.

اردیبهشت به نیمه رسیده و تا کنون نیز بازار اجاره تورمی نسبی را تجربه کرده است. فعالان و مشاوران املاک می‌گویند این روند افزایشی انتهای اردیبهشت‌ماه بیشتر خود را نشان می‌دهد و مستاجران باید از ابتدای خرداد منتظر تثبیت قیمت‌ها باشند.

دست صاحبخانه‌ها در ایران کاملا باز است

مجید گودرزی، کارشناس حوزه مسکن درباره روند فعلی بازار اجاره گفت: «در هیچ کشوری مانند ایران رهن و اجاره مسکن گرفته نمی‌شود. اگر قانون وارد بازار اجاره شود قطعا شاهد اتفاقات کنونی نخواهیم بود. مثلا در آلمان ودیعه سه برابر اجاره ماهیانه است. همچنین بعد از اتمام قرارداد اجاره، ودیعه همراه با سود آن به مستاجر بازگردانده می‌شود.»

وی افزد: «ودیعه در ایران مصیبتی بیشتر از اجاره است و صاحبان املاک تا جایی که بتوانند از مستاجران مبلغ بیشتری برای ودیعه دریافت می‌کنند. دست صاحبخانه‌ها در ایران کاملا باز است و هیچ قانونی وجود ندارد. در نهایت اکنون فشار زیادی به‌دلیل ترک فعل نمایندگان گذشته مجلس برای قانون‌گذاری در بازار اجاره وجود دارد»

اجاره‌خانه باعث فلاکت ۳۰ میلیون ایرانی شده است

گودرزی در خصوص سهم هزینه‌های مسکن از سبد خانوارها توضیح داد: «اگر بنا بر قانونمند شدن باشد نباید بیشتر از ۲۰ تا ۳۰ درصد درآمد خانوارها به اجاره اختصاص یابد، اما اکنون بر اساس گفته آقای زاکانی بیشتر از ۷۹ درصد درآمد خانوارها به‌ویژه در تهران به اجاره و هزینه‌های مسکن اختصاص پیدا می‌کند. این رقم، درصد بالایی محسوب می‌شود و باعث فلاکت ۳۰ میلیون مستاجر ایرانی شده است.»

او ادامه داد: «اگر بی‌قانونی ادامه پیدا کند هیچ سقفی برای افزایش اجاره وجود ندارد و صاحبخانه‌ها هرقدر بخواهند از سفره مستاجر برمی‌دارند.»

۱۰ میلیون جوان ایرانی قادر به تشکیل زندگی نیستند

این کارشناس حوزه مسکن گفت: «هنگامی که صددرصد درآمد افراد از آنها گرفته می‌شود، بحرانی جدی به بار می‌آید. تعداد زیادی از خانواده‌های مستاجر از هم پاشیده‌اند. تعداد زیادی نیز اصلا شکل نگرفته‌اند. اکنون ۱۰ میلیون جوان ایرانی قادر به تشکیل زندگی نیستند و این روند غلط ویرانگر نباید ادامه پیدا کند.»

برخی صاحبخانه‌ها به تمام درآمد خانوارها نیز راضی نیستند

او در مورد افق دید خود در این زمینه بیان کرد: «اگر فرض کنیم که مسئولان به این حوزه توجهی نشان ندهند و قانونی در این زمینه به اجرا در نیاید می‌توان پیش‌بینی کرد ۴۰ تا ۵۰ درصد درآمد خانوارها به بخش اجاره اختصاص پیدا کند. هر چند اکنون برخی صاحبخانه‌ها به صددرصد درآمد خانوارها نیز راضی نمی‌شوند.»

هیچ حقوق‌بگیر ثابتی قادر نیست در تهران زندگی کند

در کنار تمام این مشکلات در بازار اجاره، مجلس اقدامی جدید برای کنترل بازار اجاره به کار گرفته است؛ سخنگوی شورای نگهبان امروز اعلام کرد، طرح ساماندهی مسکن و اجاره‌بها تأیید شده است. اما این طرح چه تاثیراتی می‌تواند بر بازار اجاره داشته باشد؟

گودرزی در این زمینه نیز گفت: «پس از گذشت ۱۱۶ سال از قانون‌گذاری در ایران هیچ بند قانونی برای بازار اجاره وجود نداشته است و این طرح می‌تواند حرکت خوبی در این زمینه باشد.»

وی افزود: «امید می‌رود اوضاع به‌گونه‌ای پیش رود که پرداخت اجاره برای مستاجران قابل تحمل شود، زیرا یک بحران ملی است و هیچ کشوری در دنیا نیازهای ضروری مانند مسکن را به مکانیسم عرضه و تقاضا واگذار نمی‌کند. این یک نقص بزرگ در قانون‌گذاری است. اکنون مشاهده می‌کنیم نارضایتی‌ها در این بخش به‌شدت بالاست.»

این کارشناس بازار مسکن توضیح داد: «آنچه سران قوا تصویب می‌کردند مصوبه بود و حتی از طریق شورای حل اختلاف هم رد می‌شد، چون می‌گفتند مصوبه قابل اجرا نیست. اکنون تهران جهنم کارگران و کارمندان شده است و هیچ حقوق‌بگیر ثابتی قادر نیست دیگر در این شهر زندگی کند.»

حالا باید دید در انتهای اردیبهشت‌ماه چه بر سر بازار اجاره می‌آید و آیا طرح ساماندهی بازار اجاره بر خلاف سال‌های گذشته می‌تواند نقشی مفید در عرصه بازار اجاره اجرا کند؟

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار
اخبار
پیشنهاد سردبیر