آیا لبنان به سمت جنگ داخلی پیش خواهد رفت ؟

در پی تحولاتی که بعد از ۷ اکتبر یکی پس از دیگری رخ دادند، چارچوبه‌های کلی موازنه قدرت در منطقه دچار تغییر شد. حادثه سقوط بشار اسد یکی از نقاط عطف این تحولات بود.

آیا لبنان به سمت جنگ داخلی پیش خواهد رفت ؟

در چنین شرایطی، بلوک ضدمقاومت در لبنان تلاش می‌کند با اتکا به بلوک ضدمقاومت در منطقه و البته پشتیبان‌های غربی و همچنین در پرتو تحولات ۱/۵ سال اخیر، موازنه قدرت را در سطح ملی به ضرر مقاومت تغییر دهد. روند تشکیل دولت در لبنان و خنجری که با انتخاب نواف سلام به عنوان نخست‌وزیر از پشت بر کمر مقاومت زدند حاکی از تلاش‌های جدی در این راستاست. 

بلوک ضد مقاومت برای تغییر موازنه قدرت به ضرر مقاومت بر راهبرد محاصره و محدودسازی شیعیان به طور عام و حزب‌الله به طور خاص و همچنین به حاشیه راندن و دور کردن آن از قدرت و سیاست متمرکز شده است. در حالی که عقبه زمینی حزب‌الله در پی سقوط بشار اسد تقریباً از بین رفت بلوک ضدمقاومت تلاش می‌کند عقبه هوایی مقاومت را نیز از بین ببرد تا مقاومت لبنان بیش از پیش محاصره، منزوی و در نهایت تضعیف شود.

بدیهی است حزب‌الله هم تلاش خواهد کرد علاوه بر ترمیم و بازسازی سازمان درونی و کاهش آسیب‌پذیری‌ها، از طریق تقویت و بسیج پایگاه و سرمایه اجتماعی و سیاسی خود، در مقابل این طرح ایستادگی کند. اعتراض خیابانی طرفداران مقاومت به بسته شدن حریم‌ هوایی لبنان به روی پروازهای ایرانی یا اعمال محدویت علیه پروازهای عراقی در همین راستا قابل فهم است.

با توجه به نظام سیاسی لبنان - که بر اساس مدل سهمیه‌بندی و نوعی دموکراسی توافقی استقرار یافته است - اگر برخی مکونات (اجزا و ترکیبات) یا بخشی از آنها بخواهند مکون شیعه را محدود کنند و بر این سیاست پافشاری کنند نظم و نظام سیاسی لبنان که بر اساس توافق طائف شکل گرفته است نابود خواهد شد و جنگ داخلی (محدود یا حتی گسترده) آغاز خواهد شد تا در نهایت، همانند فرجام جنگ داخلی لبنان در بین سال‌های ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰، نظم و نظامی جدید از دل این جنگ بیرون آید.

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار
اخبار
پیشنهاد سردبیر