تیتر کوتاه بررسی می کند؛
اثر حراج ربع سکه با ضرب سال ۱۴۰۳ چیست؟ + اینفوگرافی
مرکز مبادله اولین حراج سکه را اسفند ۱۴۰۲ برگزار کرد و ربع سکه طلا با ضرب سال ۱۳۸۶ عرضه و به مرور انواع قطعات سکه نیز افزوده شد و اکنون در جدیدترین حراج قرار است که ربع سکه با ضرب سال ۱۴۰۳ عرضه شود. کارشناسان پیش بینی کرده اند که احتمال زیاد عرضه سکههای ۱۴۰۳ روی حباب سکه اثر خواهد داشت.
عرضه ربع سکه طلای بانک مرکزی ضرب ۱۴۰۳ از شنبه ۱۹ آبانماه در سیودومین جلسه حراج سکه طلای مرکز مبادله ارز و طلای ایران آغاز شد.
پیش از این نیز مرکز مبادله اولین حراج سکه را اسفند ۱۴۰۲ برگزار کرد و ربع سکه طلا با ضرب سال ۱۳۸۶ عرضه و به مرور انواع قطعات سکه نیز افزوده شد و اکنون در جدیدترین حراج قرار است که ربع سکه با ضرب سال ۱۴۰۳ عرضه شود. کارشناسان پیش بینی کرده اند که احتمال زیاد عرضه سکههای ۱۴۰۳ روی حباب سکه اثر خواهد داشت. حال در استانه عرضه ربع سکه با ضرب سال ۱۴۰۳ بررسی اتفافات این حوزه و اثرات آن ضرورت دارد.
اهداف اولیه از عرضه سکه در مرکز مبادله
بانک مرکزی در راستای انجام وظایف و اختیارات خود بر اساس جزء ۲ بند (ب) قانون بانک مرکزی ج.ا.ا (خرید و فروش طلا و ارز با هدف مدیریت بازار و حفظ ارزش ذخایر بین المللی کشور) و جزء ۳ بند (ج) ماده ۴۴ قانون مزبور (خرید و فروش شمش، طلای مسکوک و سایر فلزات گرانبها به عنوان یکی از روشهای مجاز برای مدیریت ذخایر ارزی) و به منظور مدیریت بازار سکه و نیز تسهیل دسترسی متقاضیان به مسکوکات طلا، در کنار ایجاد امکان عرضه شمش طلا (توسط تولیدکنندگان و واردکنندگان طلا)، در چارچوب دستورالعمل اجرایی معاملات سکه طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، به عرضه و حراج عمومی انواع قطعات سکه در مرکز مبادله ارز و طلا پرداخته است.
عرضه سکه چه مزیتهایی داشته است؟
با توجه به اینکه مطابق با شیوهنامه نحوه برگزاری حراج سکه طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، تخصیص سکه طلا در فرآیند حراج بر مبنای اولویت قیمت-زمان و بر حسب قیمت پیشنهادی متقاضی خرید در هر سفارش، صورت میگیرد؛ میتوان عنوان کرد فرآیند حراج سکه، نسبت به سیاستهای پیشین بانک مرکزی در حوزه مدیریت بازار طلا (نظیر پیشفروش سکه طلا یا عرضه سکه طلا در ابعاد گسترده)، از مزیتهایی نظیر شفافیت بیشتر قیمت، عدم ایجاد تقاضای اضافی در بازار، حفظ تعادل منابع و مصارف و حفظ سطح ذخایر طلای بانک مرکزی و در عین تامین مناسب و سازمانیافته نیاز بازار برخوردار است.
با توجه به سازوکار تعریف شده برای حراج قطعات سکه در مرکز مبادله مبنی بر سفارش گیری بدون محدودیت در دامنه و همچنین تعیین کف قیمت به منظور عرضه قطعات سکه در هر حراج متناسب با شرایط بازار و برخی شاخص های اقتصادی، اینکه تعداد معاملات تسویه شده همواره کمتر از میزان ثبت سفارش ها است حاکی از آن است که تقاضای کافی و موثر در کف قیمت تعیین شده (که عموماً کمتر از قیمت بازار می باشد)، وجود ندارد؛ همچنین میانگین قیمت حراج های برگزار شده نیز کمتر از قیمت بازار بوده که این هم گواه بر موضوع مزبور است.
این اقدام بانک مرکزی ضمن کاهش فشار تقاضا در بازار، بر تعدیل قیمت سکه عمدتاً با تخلیه حباب قیمتی نیز اثر گذار خواهد بود. علاوه بر این طبق قانون، ضرب مسکوکات طلا به صورت انحصاری در اختیار بانک مرکزی است و این بانک ضمن تداوم ضرب سکه، این اطمینان خاطر را ایجاد میکند که با تقویت سمت عرضه متناسب با تحولات بازار طلا، در متعادل نگهداشتن قیمت مسکوکات طلا ایفای نقش جدی تر خواهد نمود.
نظر شما