بارش باران | آب شرب

بحرانی جدی در کمین تهرانی ها / وضعیت این سدها وخیم شد

درحالی که ورودی آب به سدهای کشور در سال‌ آبی جاری نسبت به زمان مشابه سال قبل افزایشی نداشته است، شاهد رشد ۲۰درصدی خروجی آب از سدها در پاییز و زمستان کم‌بارش امسال هستیم.

بحرانی جدی در کمین تهرانی ها / وضعیت این سدها وخیم شد

بحران بی آبی یکی از مشکلات جدی محیط‌زیستی جهان است. این مسئله به دلیل کاهش منابع آبی، تغییرات اقلیمی، رشد جمعیت و بی‌توجهی به مدیریت منابع آبی به وجود آمده است.راه‌حل‌های این بحران شامل مدیریت هوشمند منابع آبی، استفاده بهینه از فناوری‌های ذخیره‌سازی و تصفیه آب، توعیه عمومی در مورد صرفه‌جویی در مصرف آب و توسعه سیاست‌ها و قوانین مدیریت منابع آبی می‌باشد

در شرایطی که همه کشور با توجه به پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی منتظر پاییز و زمستانی با بارش‌های بیش از نرمال بودند، پیش‌بینی‌های این سازمان کاملاً به‌عکس رخ داد و پاییز و زمستانی با بارش‌های کم‌تر از نرمال تا امروز داشتیم.

در چنین شرایطی، میزان ورودی آب به سدهای کشور در ۹۹ روز ابتدایی سال آبی جاری (شروع مهر تا ۹ دی ۱۴۰۲) نسبت به مدت مشابه در سال کم‌بارش قبل، افزایش یا کاهشی نداشت و تقریباً برابری می‌کند؛ با این حال، در همین مدت شاهد افزایش ۲۰درصدی خروجی آب از سدها به‌منظور تأمین آب شرب، کشاورزی، صنعت و نیازهای زیست‌محیطی بودیم.

۶.۵میلیارد مترمکعب خروجی آب در برابر ۴.۹میلیارد مترمکعب ورودی آب

در ۹۹ روز ابتدایی سال آبی جاری، ۶ میلیارد و ۵۲۰ میلیون مترمکعب خروجی آب از سدهای کشور داشتیم، درحالی که این رقم در مدت مشابه سال قبل، ۵ میلیارد و ۴۵۰ میلیون مترمکعب بود.

در همین مدت، میزان ورودی آب به سدهای کشور ۴ میلیارد و ۸۹۰ میلیون مترمکعب بود، مقایسه این رقم با میزان خروجی آب از سدها، نشان‌دهنده نقش مؤثر داشتن مخازن بزرگ در ذخیره‌سازی آب و تخصیص مدیریت‌شده آب به محل‌های مصرف در سال‌های کم‌بارش است.

اوضاع روبه‌بحران ذخایر سدهای تهران

در سدهای تهران، ۸۵ درصد مجموع ظرفیت مخازن سدها خالی است و تنها ۲۷۷ میلیون مترمکعب ذخیره آب در تهران وجود دارد که تقریباً مشابه شرایط سال آبی گذشته است، با این تفاوت که وضعیت سدهای شرق تهران از سال قبل وخیم‌تر و وضعیت سدهای غرب تهران از زمان مشابه سال قبل، کمی بهتر است.

۶۰درصد ظرفیت سدهای کشور خالی است

در زمان حاضر، میزان ذخایر آبی سدهای ایران بالغ بر ۲۰ میلیارد و ۷۰ میلیون مترمکعب است که نسبت به ذخایر سدها در زمان مشابه سال قبل (۱۸ میلیارد و ۵۴۰ میلیون مترمکعب، رشدی ۸درصدی دارد. با وجود ذخایر ۲۰.۰۷ میلیارد مترمکعبی، هم‌اکنون ۶۰درصد ظرفیت سدهای کشور خالی و ۴۰ درصد این ظرفیت پُر است.

خیال راحت خوزستان با وجود سد گتوند

در زنجیره کارون که سدهای مخزنی کارون۴، کارون۳، شهید عباسپور، مسجدسلیمان و گتوند واقع شده‌اند، در زمان حاضر مجموع ذخایر سدها ۷ میلیارد و ۶۱۸ میلیون مترمکعب است که حدود نیمی از این ذخایر، در مخزن بزرگ سد گتوند ذخیره شده است.

در واقع با وجود سد گتوند، رهاسازی از سدهای بالادست به‌منظور تأمین آب و تولید انرژی برق‌آبی با اطمینان صورت گرفته است چرا که هرچه آب از سدهای بالادست رهاسازی شده، در مخزن بزرگ سد گتوند مهار و مدیریت شده است و هیچ آبی از دسترس خارج نشده است.

منبع: تسنیم
برچسب‌های خبر
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار
اخبار