مصرف سوخت | مصرف بنزین
ناترازی بنزین، مرز هشدار را رد کرد / جایگزین های بنزین را جدی بگیرید
یکی از راه حل های کاهش مصرف سوخت، تنوع بخشی به سبد سوخت و انرژی و استفاده از سوختهای جایگزین مانند CNG و LPG است.
بهینهسازی مصرف سوخت یک فرآیند مهم است که در افزایش کارایی و کاهش هزینههای مربوط به انرژی در مخازن سوخت مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از تکنیکها و روشهای بهینهسازی، میتوان بهبود در مصرف سوخت و افزایش بهرهوری دستگاههای مختلف را ایجاد کرد. این امر نه تنها باعث کاهش هزینههای مرتبط با سوخت میشود بلکه بر توسعه پایدار و حفظ محیط زیست نیز تأثیر مثبتی دارد.
بهینهسازی مصرف سوخت، یک بحث قدیمی است که همواره مطرح بوده است، اما بیشتر به عنوان شعاری که از پیش چشمانمان یا از کنار گوشمان گذشته و رد شدهاند و حتی دولتها نیز برای جامه عمل پوشاندن به آن، فعالیتهای چشمگیری انجام ندادهاند و تنها به طرحها و پروژههایی بسنده کردهاند که بسیاری از آنها نیز هرگز اجرایی نشدهاند؛ اما اکنون وضعیت با سالهای قبل متفاوت است و کمبود سوخت، مانند یک دُملِ چرکین سر باز کرده و گریبانمان را گرفته است.
به علت وجود منابع عظیم انرژی در ایران، بحث بهینهسازی مصرف سوخت، همواره در سطح باقی مانده و برای آن برنامههای درستی تدوین نشده، یا اگر هم برنامهای وجود داشته، زیرساختهای آن فراهم نبوده و دولتها همواره خیال کردهاند هزینه تأمین این زیرساختها بالاست و بهتر است که سوخت، به همان سبک و سیاق سابق هدر شود.
درحالحاضر اما ایران با ناترازی بنزین مواجه شده است، به این معنا که میزان مصرف، از میزان تولید پیشی گرفته است و این موضوع میتواند امنیت کشور را مختل کند و ایران را در وضعیت شکنندهی اقتصادی خود، دچار ضعفهای عدیدهای کند.
اگرچه ناترازی بنزین از مرز هشدار گذشته، اما هنوز، راههای گوناگونی برای صرفهجویی در بنزین وجود دارد که یکی از آنها، استفاده از نفتگاز، سوخت دیزل، یا همان گازوییل بهجای بنزین است؛ در طی عملیات تقطیر نفت خام، پس از نفت سفید برش نفت گاز بهدست میآید. این برش مخلوطی از هیدروکربنهای مختلفی است که در مولکولشان بین ۱۴ تا ۲۰ اتم کربن وجود دارد. نفت گاز و یا همان گازوئیل مصارف گوناگونی دارد که مهمترین آنها به عنوان سوخت موتورهای دیزلی و تاسیسات حرارتی است.
انتخاب بین نفت گاز و بنزین برای سوخت خودرو شاید در ابتدا دشوار به نظر برسد، اما با شکلگیری زیرساختهای استفاده از آن، تأثیر قابل توجه آن را بر تجربه رانندگی، میزان مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا شاهد خواهیم بود که همه این مزایا، توجیه خوبی برای استفاده از نفت گاز به جای بنزین است.
موتورهای دیزلی نسبت به موتورهای بنزینی مصرف سوخت بیشتری دارند و به گونهای طراحی شدهاند که درصد بیشتری از انرژی سوخت را استفاده میکنند و میزان هدررفت پایینی دارند که منجر به کاهش مصرف سوخت و انتشار گازهای گلخانهای میشود. این امر موتورهای دیزلی را به انتخابی مقرون به صرفه تر تبدیل میکند، به ویژه برای رانندگانی که اغلب مسافتهای طولانی را طی میکنند.
سوخت دیزل چگالی انرژی بالاتری نسبت به بنزین دارد، به این معنی که انرژی ظرفیت بیشتری در واحد حجم دارد. این امر به موتورهای دیزلی اجازه میدهد تا قدرت بیشتری از سوخت استخراج کنند و در مقایسه با موتورهای بنزینی به بهرهوری و عملکرد بهتر سوخت کمک میکند.
به طور کل، مزایای سوخت دیزل شامل کاهش آلودگی هوا، کاهش هزینههای سوخت، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و افزایش بازدهی سوخت است که ایران با به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای دارندهی انرژی میتواند در استفاده از این سوخت پیشرو باشد و با صرفهجویی در مصرف بنزین و صادرات مازاد آن، نه تنها ارز آوری داشته باشد بلکه از شدت آلودگی هوا نیز بکاهد اما موانعی از قبیل آماده نبودن زیرساختهای خاص برای ذخیره و توزیع گاز طبیعی و همچنین محدودیت در تعداد جایگاههای سوخت، کشور را از این موهبت محروم داشته و اکنون که با ناترازی بنزین دست و پنجه نرم میکنیم، لزوم استفاده از این سوخت بیش از پیش احساس میشود.
نظر شما