اختصاصی تیتر کوتاه:

سکه بخریم یا صبر کنیم / این متن را بخوانید تا ضرر نکنید

افزایش‌ قیمت‌ها بگونه‌ای بوده که سابقه نداشته و از همین روی به لحاظ روانی در جامعه تاثیر گذار بوده است.

سکه بخریم یا صبر کنیم / این متن را بخوانید تا ضرر نکنید

در دوره رئیسی هم اقتصاد هرگز روی خوش ندید! در هفته‌ای که گذشت، قیمت‌ها در بازار سکه و طلا اوج قیمتی خود را طی سال‌های اخیر تجربه کرد. البته به شرط اجرای سیاست‌های بانک مرکزی در کنترل نرخ ارز، کنترل قیمت اوراق سکه و تزریق سکه به بازار، کاهش قیمت‌ها طی دو هفته آینده محتمل است.

در طول این هفته نیز نوسان اونس جهانی طلا را داشتیم. به عبارت دقیق‌تر می‌توان گفت که تا روز چهارشنبه روند افزایشی بین هشت تا ۱۱ دلاری برای هر اونس طلا وجود داشت اما از بعد از ظهر روز چهارشنبه به‌بعد روند کاهشی آغاز شد و بدین ترتیب در مجموع در طول هفته هر اونس طلا کاهش حدودا ۱۷ دلاری را تجربه کرد؛ اما در بازارهای داخلی از ابتدای هفته تا پایان آن نوسان‌ نرخ ارز در بازار سبب منجر به نوسان افزایشی قیمت سکه و طلا در بازار شد.

این نوسان افزایشی بگونه‌ای بود که هر مثقال طلای ۱۷ عیار با ۷۰ هزار تومان افزایش به نسبت ابتدای هفته در آخرین معاملات پایانی هفته، هفت میلیون و ۴۲۰ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار با حدود ۱۴ هزار تومان افزایش یک میلیون و ۷۱۵ هزار تومان قیمت داشت. سکه‌ها نیز در این هفته در مقطعی افزایشی پیش رفتند اما سپس در روزهای پایانی کمی از اوج خود (در اواسط هفته که به مرز ۱۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان هم نزدیک شد) فاصله گرفت اما در مجموع انواع قطعات سکه هفته را نسبت به ابتدای آن، افزایشی به پایان رساندند.

نوسان‌های افزایشی قیمت سکه و طلا در بازارهای داخلی ناشی از خبرهای سیاسی- اقتصادی در سطح دنیا و بخش عمده آن نوسان‌های افزایشی نرخ ارز در بازار داخل بوده است که طی هفته از کانال ۳۷ هزار تومان به کانال ۳۸ هزار تومان صعود کرد و در نوسان بود، اما در پایان هفته نسبت به اوجی که در روز سه‌شنبه به خود گرفته بود، فاصله گرفت و کاهش اندکی را تجربه کرد، بدین ترتیب قیمت سکه و طلا نیز نسبت با اندکی کاهش مواجه شد و همانطور که اشاره شد، از اوج خود فاصله گرفت اما در مجموع هفته (نسبت به ابتدای هفته) افزایشی بوده است.

در این هفته حدود دو الی پنج درصد تقاضا نسبت به هفته پیش از آن افزایش داشت اما آن تقاضاهای کاذب در دوره‌های مشابه گذشته که تا ۲۰ و ۳۰ درصد هم گاهاً افزایش تقاضا در بازار شکل می‌گرفت، در این هفته دیده نشد. با توجه به نوسان افزایشی نرخ ارز، سکه و طلا کمی تقاضا بیشتر شد که طبیعی است و تقاضای چندان خاصی نیست که تاثیرگذار در قیمت‌ها باشد. خوشبختانه تقاضاهای کاذب و التهاب در بازار در این هفته نداشتیم و بازار روال عادی خود را طی کرد.

مردم متاثر از اینکه این افزایش قیمت‌ها ادامه‌دار خواهد شد یا نه شدند و شرایط بازار بگونه‌ای است که همه نگران از این هستند افزایش‌ها بیشتر می‌شود؟ یا به صورت کلی چه اتفاقی برای بازار خواهد افتاد؛ چراکه طی یک ماه افزایش حدودا یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی برای سکه تمام یا در ربع سکه که حدوداً سه میلیون تومان افزایش را در این مدت تجربه کرده و بیشترین حباب هم متلعق به ربع سکه‌است، مردم را نگران کرده است.

در حقیقت نیز این افزایش‌ قیمت‌ها بگونه‌ای بوده که سابقه نداشته و از همین روی به لحاظ روانی در جامعه تاثیر گذار بوده است؛ اما صحبت‌هایی که پیرو سیاست‌های بانک مرکزی مطرح است، چنانچه عملی شود، آرام شدن بازار طی هفته‌های پیش‌رو محتمل است و منجر به کاهش قیمت‌ها خواهد شد. عرضه اوراق سکه در بورس کالا در ابتدا خبر خوبی بود؛ به‌ویژه اینکه در عرضه‌های اولیه با فاصله قیمت بیشتر (پایین‌تر) از قیمت بازار عرضه می‌شد که منجر به ثبات قیمت‌ها و حتی کاهش قیمت‌ سکه در بازار هم شد و نقش چشمگیری داشت. اما سپس قیمت این اوراق به‌مرور به قیمت سکه در بازار نزدیک‌تر شد که خود این موضوع حدود ۳۰ درصد در کنار نوسان افزایشی نرخ ارز بر افزایش قیمت سکه در بازار آزاد دامن زد. از نظر بنده این دو عامل بیشترین تاثیر را در افزایش قیمت‌ها این روزهای بازار داشت و قیمت‌ها به اوج خود رسید که بی‌سابقه بوده است.

در شرایط فعلی بازار که قیمت‌ها به‌دور از ثبات و در اوج هستند، به این بازارها ورود نکنید و اجازه دهند قیمت‌ها به ثبات نسبی برسد. زمانیکه قیمت‌ سکه در کانال ۱۵ میلیون تومان قرار داشت و یکماهی ثبات نسبی خود را حفظ کرد، اعلا کردیم که مردم نگران نباشند و به‌راحت به معاملات خود بپردازند اما اکنون که قیمت‌ها در اوج است و همچنان ممکن است، نوسان خاصی در بازار شکل گیرد، مردم فعلا ورود نکنند و معاملات خود را به زمانی که قیمت‌ها به ثبات نسبی خوبی رسید، موکول کنند.

چنانچه سیاست‌هایی که شنیده می‌شود بانک مرکزی در نظر دارد اجرایی کند تا کنترل و ثبات قیمت‌ها محقق شود، عملی شوند. می‌توان به برگشت آرامش به بازار امیدوار بود. چنانچه سیاست‌ها و اعلام نظرهایی همچون تزریق سکه به بازار، کنترل نرخ ارز در بازارهای داخلی و افزایش فاصله قیمت اوراق نسبت به قیمت بازار (پایین‌تر) عملی شود، می‌تواند نقش مهمی در مدیریت و ایجاد ثبات بازار داشته باشد.

میلاد  محمدی
میلاد محمدی
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

سایر رسانه ها
    اخبار
    سایر رسانه ها
    پیشنهاد سردبیر