مصرف سوخت | گاز طبیعی | آلودگی هوا
افزایش معنادار قیمت گاز مایع / آلودگی هوا، مهمان همیشگی زمستان
افزایش چند برابری قیمت یک سیلندر گاز مایع از ۶۰ هزار تومان به ۴۰۰ هزار تومان موجی از نگرانیها را در کشور به دنبال داشته است.
گاز مایع (LPG) مخفف Liquid Petroleum Gas است و به مخلوطی از گازهای پروپان و بوتان اطلاق میشود. این گاز در فشار بالا ذخیره و توزیع میشود و به عنوان یک سوخت پاک، قابل حمل و با کاربردهای متنوع به کار میرود. گاز مایع در بسیاری از کشورها به عنوان سوخت منزل و صنعتی و در خودروهایی که با این نوع سوخت کار میکنند، مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت گاز مایع تابع عوامل مختلفی است.
ماجرای جهش چند برابری قیمت گاز مایع از ابتدای آذر ماه امسال به دغدغه جدی برای خانوارهای فاقد گاز طبیعی و همچنین دغدغه مندان زیست محیطی در استان فارس تبدیل شده است.
اسدالله طاهری مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی استان فارس در چند روز گذشته گفته « این تغییر نرخ بر اساس اجرای بند «ب» تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ با هدف توزیع بهینه و مدیریت مصرف از ابتدای آذرماه همزمان با سراسر کشور در استان فارس نیز عملیاتی شده است.»
در همین رابطه یک فعال حوزه محیطزیست استان فارس گفت: افزایش قیمت گاز مایع در حالی اتفاق افتاده است که دستگاههای متولی حفظ جنگل و عرصهها با وجود چالشهای متعدد، موفقیتی برای حفظ داشتههای سرزمینی نداشتهاند و تعارض سالانه، سطح قابل توجهی از جنگلها و مراتع را به نابودی میکشاند.
سیروس زارع افزود: تصمیم به افزایش بهای سیلندر گاز مایع عملاً چارهای برای جوامع محلی حاشیه نشین زیستگاهها باقی نخواهد گذاشت تا بجای گاز مایع گران قیمت از چوب و تنه درختان استفاده کنند تا با این شرایط، هجمه برداشت از جنگلها جهش چند برابری داشته باشد.
وی عنوان کرد: از آنجا که منابع گازی غنی و ارزانِ کشور مان ایران، میتوانست به عنوان سپر حفاظتی در مقابل برداشت بیرویه از جنگلها برای اقشار ضعیف اجتماع مورد توجه قرار گیرد، این افزایش قیمت معنا دار از سیلندر ۶۰ تا ۷۰ هزار تومانی به ۴۰۰ هزار تومان زمینه ساز قطع مصرف گاز و آغاز مصرف سوخت جنگلی در منازل و همه معیشت هایی که وابسته به سوخت گاز مایع بود، میشود.
دبیر تشکل احیاء گنندگان تالاب بینالمللی کمجان، تاکید کرد: این در حالی است که مصرف گاز مایع میتوانست در مقابل سایر سوختهای قاچاق از قبیل نفت سفید، نفت و گاز(گازوئیل) عاملی برای کنترل قاچاق و امنیت مصرف باشد.
تاراج جنگلها در آستانه کاشت یک میلیارد درخت اتفاق میافتد
زارع ابراز کرد: تصمیمات خلق الساعه و غیر قابل توجیه افزایش معنادار بهای گاز مایع عملاً به معنای قرار دادن جامعه در مقابل دو راهی انتخابِ حفظ عرصه یا حفظ زندگی خویشتن است و یقیناً تاراج جنگلها از سالی استارت خواهد خورد که تصمیم به کاشت یک میلیارد درخت جهت ترمیم بخشی از آسیبهای پوشش سبز مشجر ایران در دستور کار سازمان جنگلها قرار گرفته است این درحالیست که همگان به تبعات از بین رفتن جنگلها واقف هستند.
وی ضمن ابراز تاسف از وضع موجود خواستار شد: کاش مجموعه منابع طبیعی و سازمان جنگلها قبل از هر اقدامی برای توسعه جنگلها، سعی به اصلاح تصمیمهایی که به تهدید عرصهها منجر میشود، داشتند و برای کاهش مصرف سوخت، با متولیان نرخگذاری بهای گاز و سوختهای فسیلی وارد مذاکره میشدند تا در دستور کار آنان قرار بگیرد.
این فعال زیست محیطی استان فارس متذکر شد: در این شرایط، هیچ جایگزینی برای این افزایش قیمت دیده نشده و عملاً گاز مایع نه تنها در مسیر قاچاق قرار نمیگرفت بلکه جایگزین مناسبی بود تا سوختهای فسیلی آلوده و سنتی کمتر مورد استفاده قرار گیرد.
زارع یادآور شد: عمده مصرفکنندگان گاز مایع، مناطق محروم کشور و روستاییانی هستند که در مسیر خط انتقال گاز طبیعی قرار نداشته و در مناطق صعب العبور به جهت عدم توسعه خطوط انتقال گازی قرار گرفتهاند.
وی با ذکر این نکته که با این افزایش قیمت، تحمیل فشار اقتصادی مضاعفی به بدنه جامعه آسیب پذیر وارد میشود، عنوان کرد: با واکاوی این تصمیم از سوی متولیان عرصههای حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیستی کشور انتظار میرود مسئولان این عرصهها با رایزنی لازم در خصوص حفاظت بهینه سرزمین با متولیان نفت و گاز به کاهش بهای این محصول اقدام عاجل به عمل آورند.
سکوت متولیان محیطزیست و منابع طبیعی
عضو شورای تشکلهای تالابی کشور تاکید کرد: جای تعجب و سئوال است که چرا پس از این افزایش ناگهانی بهای گاز مایع از منابع طبیعی و محیطزیست واکنشی ندیدهایم؟
زارع با طرح این پرسش که آیا اقتصاد سلامت محیطزیست و منابع طبیعی را جدا از یکدیگر فرض میکنیم؟ تصریح کرد: یقیناً مسامحه و عدم توجه به منطقی شدن بهای گاز مایع مصرفی اقشار کم درآمد آیندهای بغرنج را برای جنگلها و رویشگاهها رقم خواهد زد و شاهد قطع بیرویه درختان خواهیم بود.
دبیر تشکل احیاءکنندگان تالاب بینالمللی کمجان تصریح کرد: با توجه به هزینه سرسام آور ایجاد تاسیسات گاز و لوله کشی در منازل روستایی، یقیناً بخش عمدای از جامعه شکننده محلی و روستایی از نعمت استفاده از خطوط گازی محروم خواهند ماند.
زارع ادامه داد: مجموعه دلایل فوق از منظر جوامع محلی روستایی و حاشیه نشین، برای گرمایش محیطی به ناچار راهی جز استفاده از سوخت سنتی و چوب و ذغال باقی نخواهد گذاشت.
وی گفت: انتظار میرفت جهت رفع این چالش، قبل از هر تصمیمی مبنی بر افزایش بهای گاز مایع، ترتیبی اتخاذ میشد تا با ایجاد زیر ساخت لازم جهت دسترسی همگانی به گاز طبیعی و شهری، اقدام درخوری صورت میگرفت یا برای اقشار ضعیف اجتماع چارهای اندیشیده میشد.
این فعال حوزه محیطزیست استان فارس اظهار کرد: این تصمیم در شرایطی که به انتخابات نزدیک میشویم جای تامل دارد.
استاندار فارس: مخالف افزایش بهای گاز مایع هستم
در همین راستا محمد هادی ایمانیه استاندار فارس نیز با انتقاد از وضع جهش و افزایش چند برابری بهای گاز مایع اظهار کرد که موافق افزایش قیمت گاز برای مصارف خانگی و کارگاههای خرد نیست و در حقیقت مخالف جدی با این افزایش بهای گاز مایع است.
این در حالیست که مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی استان فارس در چند روز گذشته گفته که این تغییر نرخ براساس اجرای بند «ب»تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ با هدف توزیع بهینه و مدیریت مصرف از ابتدای آذرماه همزمان با سراسر کشور در استان فارس نیز عملیاتی شده است.
اسدالله طاهری اضافه کرده که روزانه به طور متوسط ۲۷۰ هزار تن گاز مایع در استان فارس توزیع میشود و بر اساس دستورالعمل جدید، توزیع گاز مایع برای مصرفکنندگانی که از گاز شهری بیبهره هستند، همانند گذشته مشمول دریافت گاز مایع یارانهای بوده و بدون تغییر نرخ و با نرخ مصوب یارانهای انجام خواهد شد و برای سایر متقاضیان که مشمول دریافت گاز مایع یارانهای نیستند، با نرخ فوب خلیجفارس انجام خواهد شد.
معاون محیطزیست فارس: افزایش بهای گاز مایع، منطق اصولی ندارد
در همین باره معاون انسانی سازمان حفاظت از محیطزیست استان فارس نیز با انتقاد از افزایش ناگهانی بهای گاز مایع بیان کرد: با توجه به سردی زمستان و ضرورت استفاده از انرژی جهت ایجاد گرما، بعضاً با روشهایی مواجهیم که فاقد منطق اصولی است.
قاسم نهاوندی یکی از آسیبهای این اقدام را قطع اشجار و استفاده از چوب درختان جنگلی دانست و بیان کرد: از آنجا که ما در سرزمینی زندگی میکنیم که غنی از سوختهای فسیلی بهویژه گاز است، این روشها جایگاهی ندارند.
وی افزود: اثر قطع درختان بر هیچکس پوشیده نیست چرا که اکوسیستم یک منطقه را دستخوش تغییر میکند و احتمال بروز سیل در زمانهای بارندگی شدید و فرسایش خاک در زمان وزش باد و توفان را افزایش میدهد.
معاون انسانی سازمان حفاظت از محیطزیست استان فارس متذکر شد: سوزاندن چوب همچنین موجب ایجاد گازهای آلاینده از جمله مونو اکسید کربن میشود که بشدت بر سلامت انسان تأثیرگذار بوده و چه بسا استنشاق آن در زمان زیاد و در محیط بسته حتی منجر به مرگ میشود.
نهاوندی تاکید کرد: اتصال گاز به اقصی نقاط کشور بهویژه روستاها هم موجب کم شدن قطع درختان شده و هم آلودگی هوا را کاهش میدهد بنابراین امیدوارم شرایط به گونهای پیش برود که تمام مراکز جمعیتی از این موهبت برخوردار شوند.
لزوم بازنگری دولت در افزایش بهای گاز مایع
یکی دیگر از فعالان زیست محیطی استان فارس نیز بیان کرد: در دو دهه اخیر سازمان منابع طبیعی و امور عشایر با توزیع سیلندرهای گاز، دامداران را تشویق و ترغیب به استفاده از گاز مایع به جای چوب جنگلها کردند که همین اقدام مثبت باعث شده بود تا یکی از عوامل انسانی تخریب جنگلها و مراتع رفع شود.
محمد جواد نعمت الهی تاکید کرد: گرانی ناگهانی گاز مایع و عدم توان خرید مردم روستا و عشایر باعث روی آوردن دوباره مردم به بوته کنی مراتع و قطع درختان جنگلی خواهد شد.
دبیر انجمن زیست محیطی ایران زیبا تصریح کرد: متاسفانه این تصمیم ناگهانی و غیر کارشناسی، محیطزیست و منابع طبیعی کشور را دچار خسارت و لطمات جبران ناپذیری خواهد کرد و ضمن از بین رفتن پوشش گیاهی و افزایش قطع درختان، فرسایش خاک و افزایش ضریب سیل خیزی حوزههای آبخیز را در پی خواهد داشت.
وی اظهار کرد: این تصمیم اقتصادی ناگهانی پیامدهای زیست محیطی خسارت باری را به دنبال خواهد داشت که لازم است دولت جهت حفظ مراتع و جنگلها در این تصمیم خود بازنگری کند.
نظر شما