اصرار وزیر راه به افزایش وام مسکن ملی

در حالی رئیس کل بانک مرکزی در نامه ای به وزیر راه و شهرسازی افزایش سقف وام مسکن ملی را تورم زا و نشدنی دانسته است که همچنان اصرارهای «صادق» نشان می‌دهد پروژه نهضت ملی مسکن در انتظار افزایش تامین منابع بانک ها و سقف تسهیلات است.

اصرار وزیر راه به افزایش وام مسکن ملی

 روز گذشته محمد رضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در نامه‌ای ۸ بندی به وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که افزایش سقف وام نهضت ملی مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان موجب افزایش نقدینگی و تورم زا است.  

او در این نامه تاکید کرده بود که اخیراً مصاحبه‌های متعددی توسط مدیران وزارت راه و شهرسازی در خصوص افزایش سقف تسهیلات مسکن توسط شورای عالی مسکن و عدم اقدام بانک مرکزی منتشر شده است. این در حالی است که همان‌طور که پیشتر در نامه‌های شماره ۰۲/۱۲۲۳۸۴ مورخ ۱۴۰۲/۰۵/۲۳ و شماره ۳/۱۰۸۹۴۳ مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۱۴ (پیوست) اعلام گردید، هرگونه اتخاذ تصمیم در خصوص سقف نرخ و سایر شرایط مربوط به اعطای تسهیلات بانکی، در حیطه وظایف و اختیارات هیئت عالی بانک مرکزی می‌باشد؛ لذا موارد بانکی مربوط به مصوبات شورای عالی مسکن، صرفاً به عنوان پیشنهاد در هیئت عالی بانک مرکزی قابل طرح و بررسی بوده و با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی و پولی آن مورد تصمیم‌گیری قرار می‌گیرد.

افزایش سقف تسهیلات بدون توجه به استطاعت مالی متقاضیان که اغلب از دهک‌های پایین درآمدی جامعه هستند در بازپرداخت تسهیلات موصوف ضمن نارصایتی تسهیلات گیرندگان، لزوم اخذ تصمیم بابت مساعدت‌های بعدی در ارتباط با کاهش اقساط تسهیلات یاد شده را به همراه خواهد داشت که به نوبه خود منجر به تاخیر در بازگشت منابع بانک‌های عامل، افزایش مطالبات معوق شبکه بانکی (NLP)، کاهش توان بانک‌ها در اعطای تسهیلات جدید به متقاضیان و تبعات اجتماعی ناشی از آن خواهد شد.

با امعان نظر به کثرت تکالیف محوله به سیستم بانکی علی الخصوص بانک مسکن در سال‌های اخیر، افزایش سقف مزبور در شرایط کنونی و از محل منابع داخل بانک‌ها میسر نبوده و شبکه بانکی را با مشکل کسری بیش از پیش منابع مواجه خواهد کرد که این امر در نهایت منجر به تشدید ناترازی، افزایش اضافه برداشت بانک‌ها از حساب‌جاری نزد بانک مرکزی و متعاقبا رشد نقدینگی و تورم خواهد شد.

اما امروز «فرزانه صادق» وزیر راه و شهرسازی در حاشیه نشست هیات دولت با اشاره به اینکه همه تلاش دولت این است که تعهدات مسکن انجام شود، تاکنون ۸۰۰ هزار تعهد ایجاد شده که نیمی از آنها به قرارداد تسهیلات بانکی وصل شده است.

وی بیان داشت: با برگزاری جلسات متعدد با بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در تلاشیم تا تامین منابع پشتیبان برای این واحد‌ها انجام شود و در این مدت تزریق اعتبار نیز انجام شده است.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در پنج سال گذشته فقط ۲۰ هزار واحد مسکونی تحویل شده است، خاطرنشان‌کرد: بقیه واحد‌ها در مراحل مختلف فونداسیون، سفت کاری، نازک کاری و ... است.

وی تاکید کرد: آنچه مهم است دولت چهاردهم به تعهدات ایجاد شده برای مردم پایبند است.

صادق ادامه‌داد: علاوه بر آن منابع برنامه هفتم توسعه نیز باید تامین شود و پیگیر هستیم همه آنچه در برنامه هفتم گفته شده بنابر برنامه پیگیری شود.

وی گفت: با اعضای کمیسیون تخصصی عمران مجلس نیز جلسات متعددی برای افزایش تامین منابع برگزار شده است.

عضو دولت چهاردهم با بیان اینکه وام ۸۰۰ میلیونی مسکن به بانک مرکزی ارتباطی ندارد، اظهار داشت: این موضوع در شورای اقتصاد و کمیسیون اقتصادی در دستور کار است و نتیجه آن اعلام خواهد شد.

وی اضافه‌کرد: ما در این زمینه در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس نیز حضور یافتیم و همکاری‌هایی که دستگاه‌ها باید داشته باشند، مشخص است.

وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: تعهدات بانکی در حال پیگیری است، زیرا این موضوع به منابع مالی و ناترازی بانک‌ها ارتباط دارد و آن را با همکاری بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به پیش خواهیم برد.

به نظر می رسد علیرغم اینکه رئیس کل بانک مرکزی تاکید دارد افزایش سقف تسهیلات مسکن ملی موجبات مشکلاتی برای تورم و وحجم نقدینگی می شود اما وزیر راه و شهرسازی همچنان اصرار دارد تا از هر مسیر ممکن سقف وام مسکن ملی را افزایش دهد. 

اگر چه هادی عباسی معاون سابق وزیر راه و شهرسازی در دولت سیزدهم در گفتگو با خبرنگار «اقتصادآنلاین» گفته بود که در خط اعتباری هزینه تمام شده پول صفر درصد است و ما می‌توانیم تسهیلات با نرخ کمتر بدون ایجاد بار مالی بر دولت به پروژه های ساخت مسکن ملی پرداخت کنیم.

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار
اخبار
پیشنهاد سردبیر