دست های پشت پرده در قطعی برق لو رفت
نایب رئیس هیات مدیره شرکتهای تولیدکننده برق گفت: تا زمانی که وزارت نیرو و یا دولت تعیین نرخ میکنند مشکل برق حل نمیشود.
رضا ریاحی، نایب رئیس هیات مدیره شرکتهای تولیدکننده برق، درباره بازگشت مجدد خاموشی به بخش خانگی اظهار داشت: مشکل کمبود برق درکشور ما این است که در فصل زمستان کمبود سوخت و در فصل تابستان کمبود نیروگاه داریم و همه اینها برمیگردد به اینکه در زمینه سرمایه گذاری در صنعت برق سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی در جهت خصوصیسازی بدرستی اجرا نشده و از همه مهمتر آنکه بسترهای لازم برای اجرای این سیاستها نیز فراهم نشده است.
وی افزود: اگر این روند به همین ترتیب پیش برود در ۱۰ سال آینده حدود ۳۷ هزار مگاوات ناترازی تولید خواهیم داشت، مگر اینکه سیاستهای موجود تغییر جدی داشته و تمهیدات جدیدی اتخاذ شود تا روند موجود تغییر کند و سالانه بخش زیادی از ناترازی را جبران کنیم.
نایب رئیس هیات مدیره شرکتهای تولیدکننده برق گفت: اکنون مشکل از این قرار است کسانی که در حوزه صنعت برق اقدام به سرمایهگذاری کردهاند؛ پشیمان هستند. آنان از صندوق توسعه ملی وام ارزی دریافت کردهاند و سیاستهای ارزی کشور باعث شده نرخ ارز بیش از ۱۰ برابر شود و در نتیجه بدهیهای سرمایهگذاران نیز چند برابر شده و در مقابل درآمدهای فروش برق نیروگاهها بصورت ریالی بوده و متناسبا افزایش نیافته و این باعث شده درآمد و هزینه سرمایهگذار نیروگاهی باهم همخوانی نداشته باشد و لذا چرخه مالی نیروگاه نمیچرخد و امکان پرداخت بدهیها با این میزان درآمد وجود ندارد.
وی با بیان اینکه با توجه به تداوم مشکلات سرمایهگذاران قبلی وعدم توجه وزارت نیرو به حل مشکل آنها، سرمایهگذار جدیدی به صنعت برق ورود نمیکند، گفت: اکنون هم ورودی و هم خروجی سرمایهگذارنیروگاهی به دولت وصل است یعنی قیمت ماده اولیه نیروگاه که سوخت است توسط دولت تعیین تکلیف میشود، خروجی یعنی فروش برق نیز در انحصار دولت است و توسط دولت قیمتگذاری میشود، بنابراین سرمایهگذار امکان حضور در بازار آزاد را ندارد بنابراین ترجیح میدهد وارد بیزینسی شود که مستقیم به بازار آزاد متصل باشد تا بتواند هم صادرات داشته و هم مشتریان متعدد خصوصی و امکان انتخاب داشته باشد. البته وزارت نیرو فضایی به ظاهر رقابتی و آزاد در بورس انرژی برای فروش برق راهاندازی کرده است ولی این بازار واقعی نیست و بصورت پنهان تحت کنترل وزارت نیرو است.
ریاحی تصریح کرد: وزارت نیرو و دولت باید مشکل سرمایهگذاران این حوزه را حل کنند که اقتصاد برق روی ریل درستی قرار گرفته و سرمایهگذار جدید انگیزه ورود پیدا کند. اما باتوجه به اینکه کسی برنامهای برای حل مشکلات موجود ندارد، در بر همان پاشنه قبل میچرخد و مشکل اقتصاد برق همچنان پابرجاست.
وی خاطرنشان کرد: اصل ماجرا این است که وزارت نیرو باید از زنجیره خرید و فروش برق خارج شود، اکنون نیروگاهها به وزارت نیرو برق میفروشند و وزارت نیرو نیز برق را به مشترکین میفروشد، یعنی وزارت نیرو حلقه واسط است در حالی که باید از این چرخه خارج شود و ارتباط بین نیروگاه و مشترکین مستقیم شود. دولت در قیمتگذاری برق دخالت نکند و در این صورت مشکل اقتصاد برق حل خواهد شد، بعبارت دیگر تا زمانی که وزارت نیرو و یا دولت تعیین نرخ میکنند مشکل برق حل نمیشود.
نایب رئیس هیات مدیره شرکتهای تولیدکننده برق یادآور شد: مشکل کمبود تولید امروز به دلیل عدم سرمایهگذاری در سالهای گذشته در بخش تولید است که منجر به این میزان کمبود تولید شده و اگر این روند ادامه داشته باشد به خاموشیهای جدیتری هم خواهیم رسید.
وی نیاز برق در فصل زمستان را حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار مگاوات و تقریبا نصف تابستان اعلام کرد که این میزان برق حدود ۲۷۰ میلیون مترمکعب در روز سوخت معادل نیاز دارد.
ریاحی در ادامه استفاده از برق تجدیدپذیر را در فصل زمستان تنها در پیک روز موثر دانست و افزود: در طول شب امکان تامین برق از تجدیدپذیرها میسر نیست.
وی تاکید کرد: اگر بخواهیم مسئله ناترازی برق حل شود باید ابتدا مشکلات سرمایهگذاری در بخش تولید را حل کنیم و بتوانیم سرمایهگذاریها را روی ریل درستی قرار دهیم که با اقتصاد همخوانی داشته باشد، یعنی وقتی کسی سرمایهگذاری میکند درآمدهای حاصل از سرمایهگذاری کفاف هزینهها را بدهد. اما وقتی وزارت نیرودر این جهت بستر مناسبی را فراهم نمیکند طبیعتا کسی هم سرمایهگذاری نمیکند و آثار آن به این شکل بروز میکند.
نظر شما