کار منهول فاضلاب چیست و در کجا نصب می شود؟
منهول فاضلاب یا آدم رو سازه های بتنی، پلی اتیلنی و کامپوزیت هستند که در مسیر عبور لوله های فاضلاب نصب میشوند. این سازه ها در داخل زمین قرار گرفته و امکان ورود انسان برای تعمیر، لایروبی و بازرسی لوله های فاضلاب به آنها وجود دارد. در ادامه انواع مختلف منهول یا آدم رو فاضلاب، کاربردهای آنها را معرفی خواهیم کرد.
منهول فاضلاب چیست؟
در اجرای شبکه فاضلاب شهری لوله ها در مسیرهای مختلفی قرار گرفته و در برخی از بخش ها باید به هم متصل شوند یا تغییر مسیر دهند. به منظور جلوگیری از نشت فاضلاب از لوله ها در مسیرهایی که تغییر زاویه زیاد است از اتصال دهنده هایی به نام منهول استفاده میشود. منهول فاضلاب با نام آدم رو نیز شناخته شده است و بعد از قرار گرفتن در داخل زمین، در قسمت پایین آن لوله ها در مسیرهای مختلف به هم متصل میشوند. در واقع در این شرایط منهول نوعی رابط و اتصال دهنده است.
ساختار منهول به گونه ایست که انسان نیز وارد آن میشود. در نتیجه از این طریق می توان وضعیت لوله های فاضلاب توکار را بررسی و تعمیرات مورد نیاز را در صورت لزوم بر روی آنها انجام داد.
انواع منهول فاضلاب
منهول ها از نظر جنس دارای انواع مختلفی هستند و بر اساس شرایط محیط نوع مناسب انتخاب میشود. رایج ترین انواع منهول عبارتند از:
منهول پلی اتیلنی فاضلاب
یکی از سبک ترین و در عین حال مقاوم ترین این سازه ها، منهول پلی اتیلنی فاضلاب است. در ساخت این سازه ها عایق بودن آنها در برابر نم و رطوبت و عدم نشت از جداره ها اهمیت بسیار بالایی دارد. مواد پلی اتیلن از این نظر گزینه ای بسیار مناسب هستند و هیچگونه نم و رطوبت امکان نفوذ به بافت داخلی آنها و نشت به بیرون را پیدا نمی کند.
از دیگر ویژگی های خوب این منهول ها می توان به وزن سبک و قابلیت جا به جایی آسان آنها اشاره کرد. این سازه ها به صورت پیش ساخته اجرا میشوند و به دلیل وزن سبکشان به آسانی به محل پروژه انتقال پیدا می کنند. همچنین لازم به ذکر است، فشار داخلی و خارجی به بدنه منهول پلی اتیلنی آسیب وارد نمی کند و طول عمر آنها بیش از 50 سال خواهد بود.
منهول کاروگیت
از دیگر انواع این سازه ها می توان به منهول کاروگیت اشاره کرد. ماده اولیه به کار رفته در این منهول ها پلی اتیلن است و سطح بیرونی آنها دارای شیار و موج است. از ویژگی های مثبت آن می توان به وزن سبک، قیمت مناسب، استحکام بالا و قابلیت تحمل فشار داخلی و خارجی اشاره کرد.
منهول بتنی فاضلاب
در گذشته اغلب منهول های فاضلاب از نوع بتنی تولید میشد که قیمت ارزان تری داشته اما طول عمر آنها کم است. این منهول ها به دو روش پیش ساخته و درجا ریز تولید میشوند. نوع پیش ساخته منهول بتنی وزن بسیار بالایی دارد و به همین دلیل حمل و جا به جایی آنها با چالش مواجه میشود. در برخی از پروژه ها این سازه ها با بتن ریزی در محل تولید میشوند. در حال حاضر برای اغلب پروژه ها از نوع پلی اتیلنی و کاروگیت استفاده شده و بتن با استقبال کمتری روبرو شده است.
منهول آجری
در گذشته اغلب منهول ها آجری بودند و با آجرچینی در محل اجرا میشدند. به دلیل مقاومت پایین آجر و پوسیدگی زیاد به مرور با مدل های بتنی و پلی اتیلنی جایگزین شدند. در حال حاضر این منهول ها برای فاضلاب و خطوط انتقال برق و مخابرات کاربرد ندارند.
کاربرد منهول فاضلاب
منهول ها در صنعت کاربرد زیادی دارند و علاوه بر فاضلاب، در بررسی شبکه مخابرات و برق نیز مورد استفاده قرار میگیرند. در شبکه انتقال خطوط برق و مخابرات از این سازه ها برای تعمیر و بررسی وضعیت کابل و سیم ها استفاده میشود.
نکته بسیار مهم اینکه، بر اساس نوع کاربرد و محل نصب منهول، ظرفیت و ابعاد آن تغییر می کند. به عنوان مثال برای خطوط فرعی از منهول های با قطر کم استفاده میشود. اگر دبی فاضلاب ورودی در لوله ها کم باشد نیز از منهول های با قطر و ابعاد کوچک تر استفاده میشود. در خطوط اصلی که مقدار فاضلاب و قطر لوله ها زیاد است، منهول با ابعاد و اندازه بزرگتر کاربرد دارد. علاوه براین، در مسیرهایی که لوله ها نیاز به لایروبی دارند، در زمان اجرای شبکه فاضلاب از منهول های بزرگ استفاده میشود. برای لایروبی نیروی های انسانی وارد منهول شده و تمیز کردن لوله ها را انجام می دهند به همین دلیل باید قطر منهول زیاد باشد.
کاربرد منهول فاضلاب عبارتند از:
اتصالات خطوط لوله فاضلاب
در اتصال خطوط لوله فاضلاب استانداردهای متعددی وجود دارد تا از ترکیدگی و نشت آنها جلوگیری شود. به عنوان مثال حداکثر زاویه چرخش لوله ها در حالت طبیعی 30 درجه است. علاوه براین، نباید طول لوله هایی که داخل زمین کار میشوند، بیش از 22 متر باشد. در این شرایط از رابط استفاده میشود که همان منهول ها هستند. با قرار گرفتن منهول در مسیر عبور لوله ها اتصال آنها و گسترش شبکه فاضلاب شهری امکان پذیر میشود.
در قسمت انتهایی و کف منهول دریچه هایی برای اتصال لوله فاضلاب وجود دارد. بعد از قرار گرفته بخش پایین منهول داخل زمین و در شیب استانداردها، دهانه لوله داخل منهول میشود. در دریچه خروجی لوله بعدی قرار میگیرد و منهول مانند رابط این دو را به هم وصل می کند.
نظارت، لایروبی و تعمیر لوله فاضلاب
در خیابان ها قطعا دریچه منهول را مشاهده کرده اید که در مسیر عبور لوله های فاضلاب شهری قرار گرفته اند. با باز کردن دریچه منهول از طریق پله های نصب شده در جداره سازه می توان وارد آن شد. در این شرایط منهول برای تعمیر و بازرسی لوله های فاضلاب و لایروبی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد منهول
بر اساس نوع کاربرد و محل نصب این سازه ها باید ظرفیت و ابعاد و قطر آنها به طور دقیق تعیین گردد. تناسب نداشتن ابعاد و ظرفیت منهول با دبی فاضلاب و قطر لوله های ورودی منجر به اختلالات گسترده در مسیر عبور فاضلاب می شود. علاوه براین، این سازه ها باید بتوانند فشار داخلی و خارجی را تحمل کنند و امکان نشت آب از بدنه آنها وجود نداشته باشد. آبسازه یکی از معتبرترین مراکز تولید منهول در ابعاد و ظرفیت های مختلف با متریال باکیفیت است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان قبل از خرید منهول فاضلاب می توانید از طریق شماره تلفن با کارشناسان فروش این مجموعه تماس بگیرید.
نظر شما