قیمت شیر برای مصرف کننده بالا و برای دامدار کم است
مشکل تامین نهاده های دامی برای دامداران به معضلی بزرگ تبدیل شده است و با این شرایط قیمت شیر را کمتر از قیمت واقعی آن می دانند. از طرفی؛ این قیمتها برای مصرف کننده بالاست تا جاییکه سرانه مصرف شیر و مواد لبنی در ایران بسیار کمتر از متوسط جهانی است و کلید حل این مشکل در دست وزارت جهاد کشاورزی است.
تأمین نهادههای دامی یکی از نقاط ضعف وزارت جهاد کشاورزی است که مشکلات بسیاری را برای دامداران ایجاد کرده و آنان را برای تأمین خوراک دام سردرگم کرده است. از طرفی گویا قیمت اعلامشده در شیر و فرآوردههای آن با قیمت واقعی همخوانی ندارد و دامداران از قیمت کنونی راضی نیستند و آن را کمتر از قیمت واقعی میدانند.
از طرفی، با وجود اینکه دامدار از چند ماه پیش هزینه واردات نهاده را پرداخت کرده، هنوز خوراک دام وارد و تأمین نشده است. از طرف دیگر این امر نهتنها صادرات را مختل میکند بلکه تأمین نیاز داخل را نیز با مشکل مواجه میکند و در نهایت عرضه را مختل خواهد کرد.
در همین راستا، مقدسی -رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران- گفته که «در تأمین کنجاله سویا از سامانه بازارگاه با مشکل مواجه هستیم و دامدار باید ۳ برابر قیمت این سامانه از بازار آزاد تامین کند. ۲ تا ۵ ماه است که دامدار هزینه را واریز کرده ولی نهتنها خوراک در سامانه بازارگاه تأمین نشده، بلکه ارزی هم تأمین نشده است. با این قیمتها، تولیدکننده را از بین میبریم، باید کسی به داد تولیدکننده برسد.»
از سوی دیگر، حسین دماوندینژاد -معاون امور دام وزات جهاد کشاورزی- نیز بیان کرده که «بازارگاه یک سامانهای است که نهاده مورد نیاز را بر اساس برنامه وارد میکنند و از طریق این سامانه دامدار و مرغدار سهمیه خود را برمیدارند. ما ادعایی نداریم که این سامانه بدون نقص است، اما این سامانه در این شرایط که با مشکلات ارزی و واردات رو به رو هستیم توانسته نظمی را در واردات ایجاد کند.»
به هر حال با توجه به اینکه سرانه مصرف شیر و مواد لبنی در ایران بسیار کمتر از متوسط جهانی است و این امر آسیبهای بسیاری برای اقشار مختلف در پی خواهد داشت، ساماندهی وضعیت کنونی و رسیدن به یک نقطۀ مشترک، امری ضروری است که صدالبته این نقطۀ مشترک نباید افزایش قیمت شیر باشد چون قدرت خرید با همین قیمتهای کنونی اعلام شده نیز بسیار پایین است و عملاً بسیاری از مواد لبنی از سبد خرید مردم حذف و یا بسیار کمحجمتر شدهاند.
از طرفی، فرایندها نیز نباید به نحوی باشد که دامداری و تولید توجیه اقتصادی نداشته باشد زیرا در آن صورت نیز تبعات منفی بسیاری بروز پیدا میکند.
انتهای خبر/
نظر شما