کارایی و تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق
موتور برق و دیزل ژنراتور به مواردی اعم از نوع انرژی مصرفی، کاربرد و توان آن ها مربوط می شود، لازم است بدانید ...
دیزل ژنراتور، متشکل از یک موتور دیزل و یک ژنراتور الکتریکی است که از آن برای تولید انرژی الکتریکی استفاده میکنند. موتور برق نیز به دستگاهی گفته میشود که انرژی مکانیکی حاصل از سوخت گاز یا بنزین را به انرژی الکتریسیته تبدیل کند. گاهی اوقات ممکن است افراد متوجه تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق نشده و فکر کنند که هر دو، به نوعی یک دستگاه هستند. در حالی که این دو وسیله با هم متفاوت بوده و از نظر کارایی، از نظر نوع سوخت مصرفی، ابعاد و اندازه، قدرت و توان، مدت زمان استفاده و... با هم فرق دارند. علاوه بر موارد نام برده، قیمت دیزل ژنراتور نیز با موتور برق متفاوت است. برای آشنایی بیشتر با این دو وسیله و تفاوتهای آنها، در ادامه همراه ما باشید.
آشنایی با دیزل ژنراتور و موتور برق
به دستگاهی که از یک موتور دیزل و ژنراتور الکتریکی تشکیل شده و برق و انرژی الکتریکی را تولید میکند، دیزل ژنراتور گفته میشود. از این دستگاه معمولا زمانی که برق یک مکان مثل: بیمارستان، سازمانهای مختلف، ساختمانهای مسکونی و... قطع میشود، استفاده میکنند. لازم به ذکر است بدانید که این دستگاه علاوه بر موتور و ژنراتور، دارای اجزای دیگری نیز است که عبارتند از:
- دینام: برای تولید برق از انرژی مکانیکی ورودی
- رگولاتور ولتاژ: برای تنظیم ولتاژ خروجی
- سیستم خنککننده: برای خنک کردن دستگاه
- سیستم روانکاری: برای افزایش طول عمر قطعات متحرک
موتور برق نیز وظیفه دارد تا انرژی حاصل از سوخت گاز و بنزین را به انرژی الکتریسیته تبدیل کند. این دستگاه نیز دارای اجزای مختلفی است که شامل موارد زیر هستند:
- موتور: برای تامین انرژی مکانیکی
- باک: برای سوخت رسانی به موتور جهت روشن ماندن
- تنظیم کننده ولتاژ: برای تنظیم و کنترل خروجی برق و تبدیل AC به DC
- تولیدکننده برق: جهت تولید برق شهری
فاکتورهای مهم در تفاوت ژنراتور برق
موتور برق و دیزل ژنراتور، علی رقم شباهتهای بسیار زیادی که به یکدیگر دارند، دارای تفاوت های بسیاری نیز هستند. تعدادی از مهمترین تفاوتهای این دو دستگاه، عبارتند از:
تفاوت در نوع سوخت مصرفی
یکی از اصلیترین تفاوتهای موتور برق و دیزل ژنراتور، در نوع سوخت مصرفی آنها است. زیرا، موتور برق همواره سوخت خود را از بنزین و گاز تامین کرده و در مقابل انرژی مورد نیاز خود را از گازوئیل تامین میکند. البته، برخی از موتورهای برق که ابعاد بسیار کوچکی دارند نیز گاهی برای تامین انرژی از گازوئیل استفاده میکنند.
تفاوت دیزل ژنراتور با موتور برق در کاربرد و دامنه استفاده
اغلب اوقات از انواع موتورهای برق مثل: موتور برق بنزینی، ژنراتور گازسوز، ژنراتور برق خانگی و… برای مصارف سبک استفاده میکنند. در واقع، انواع موتور برق برای تامین انرژی مورد نیاز در ساختمانهای مسکونی، کارگاهها و در بخشی از صنایع کشاورزی کاربرد دارند. اما، دیزل ژنراتور توانایی دارد تا انرژی مورد نیاز مصارف متوسط تا سنگین را تامین کند. به همین خاطر اغلب از این دستگاه در محیطهایی از جمله: فروشگاهها، ادارات، بیمارستانها، کارخانهها و همچنین برای استخراج رمز ارز و... استفاده میکنند.
تفاوت در نحوه روشن شدن دستگاه
یکی دیگر از تفاوتهای مهم این دو دستگاه، در نحوه روشن شدن و احتراق آنها است. دیزل ژنراتور معمولا برای روشن شدن و تامین انرژی لازم، به فشرده سازی ترکیب هوا و افزایش قابل توجه دما، نیاز دارد. اما، موتور برق معمولاً بر اساس جرقه شمع و آتش گرفتن هوا، روشن شده و انرژی لازم را فراهم میکند. به یاد داشته باشید که در دیزل ژنراتور، هیچ نوع شمعی وجود ندارد که بتوان از طریق آن دستگاه را روشن کرد.
تفاوت دیزل ژنراتور با موتور برق در قدرت و توان
هر یک از انواع موتورهای برق، توانایی تامین انرژی برای مصارف سنگین را ندارند. زیرا، قدرت و توان زیادی نداشته و در نتیجه نمیتوانند در مصارف سنگین، انرژی مورد نیاز را فراهم کنند. اما، در سمت مقابل دیزل ژنراتور قدرت و توان بالایی داشته و میتواند انرژیهای مورد نیاز تجهیزات صنعتی و یا مراکز بزرگ را تامین کند. البته، تمامی دیزل ژنراتورها نمیتوانند در مصارفی مثل: ماینینگ و استخراج ارز دیجیتال مورد استفاده قرار بگیرند و فقط برخی از آنها مناسب این کار هستند.
تفاوت در ابعاد و اندازه
هر یک از موتورهای برق به خاطر دامنه کاربرد خانگی و سبکی که دارند، معمولاً در ابعاد کوچکتری ساخته میشوند. زیرا، بتوان از آنها در منازل و محیطهای مشابه، به راحتی استفاده کرده و آنها را جابهجا نمود. اما، انواع دیزلهای ژنراتور دارای ابعاد و اندازههای بزرگی بوده و حمل و نقل آنها امری دشوار است. لذا، باید پس از خرید دیزل ژنراتور ولوو و یا سایر دیزلها، آنها را در محیطهای مشخص و ثابتی قرار داد.
تفاوت در مدت زمان استفاده
یکی دیگر از تفاوتهای دیزل ژنراتور با موتور برق، در مدت زمان استفاده از آنها است. در واقع، میتوان از دیزل ژنراتور به مدت نامحدود و به صورت دائم استفاده کرد؛ اما، از موتور برق فقط باید برای مدت زمان مشخصی استفاده نمود. هر یک از انواع موتورهای برق برای استفاده دائمی گزینه مناسبی نبوده و پس از چندین ساعت کار متوالی ممکن است دچار مشکلاتی شوند.
تفاوت در میزان صدای تولیدی
طبیعتا دیزل ژنراتورها به خاطر این که دارای ابعاد و توان بزرگتری هستند، صدای بیشتری نیز تولید میکنند. اما، موتورهای برق صدای کمتری تولید کرده و حتی برخی از آنها به نحوی طراحی شدهاند که کاملا بیصدا هستند. لذا، همین بیصدا بودن جزء مزیتهای موتورهای برق به شمار میآید و میتوان از آنها بدون هیچ دردسری در منازل مسکونی استفاده کرد.
تفاوت در قیمت ژنراتور برق و دیزل ژنراتور
یکی دیگر از اصلیترین تفاوتهای این دو دستگاه، مربوط به قیمتشان است. هر یک از موتورهای برق و دیزل ژنراتورها دارای دامنه قیمت متنوعی هستند. اما، معمولا موتورهای برق به خاطر ابعاد کم و همچنین توان پایین، قیمت کمتری نیز دارند. البته، این مسئله به معنی کم بودن هزینه خرید موتورهای برق نبوده و برخی از آنها که بیصدا هستند، نرخ بالایی دارند. اما به طور کلی، هر یک از موتورهای برق در مقایسه با دیزل ژنراتورها، قیمت کمتری دارند. بهتر است بدانید که عوامل بسیار زیادی وجود دارند که بر نرخ نهایی این دو دستگاه اثر میگذراند که عبارتند از:
- میزان صدا
- نوع سوخت
- ابعاد و اندازه
سوالات متداول در رابطه با تفاوت دیزل ژنراتور با موتور برق
- موتور برق چیست؟
به دستگاهی که انرژی مکانیکی حاصل از سوخت گاز یا بنزین را به انرژی الکتریسیته تبدیل کند، موتور برق میگویند.
- دیزل ژنراتور چیست؟
به دستگاهی که از یک موتور دیزل و ژنراتور الکتریکی تشکیل شده و برق تولید میکند، دیزل ژنراتور گفته میشود که از آن معمولا در زمان قطعی برق استفاده میکنند.
- دیزل ژنراتور و موتور برق چه فرقی با هم دارند؟
این دو دستگاه با هم تفاوتهای بسیار زیادی دارند که شامل: تفاوت در قیمت، در کاربرد، ابعاد و اندازه، میزان صدای تولیدی و... هستند.
خلاصه مطلب
موتور برق و دیزل ژنراتور، جزء دستگاههای پرکاربرد در تأمین برق مورد نیاز بوده و هر دوی آنها علی رغم شباهتهای عملکردی، تفاوتهای بسیار زیادی نیز با یکدیگر دارند. از جمله تفاوتهای این دو دستگاه شامل: نوع سوخت، نحوه روشن شدن، ابعاد و اندازه، مدت زمان استفاده، قیمت، کاربرد، میزان صدا و... هستند. لذا، هر فردی که تصمیم به خرید موتور برق و یا دیزل ژنراتور را دارد، باید بر اساس نوع کاربرد و سایر الزامات، یکی را انتخاب نماید.
نظر شما