خوابی که مستشاران آتاتورک برای سوریه دیده اند

دولت ترکیه قصد دارد مقامات ارشدی را در پوشش مستشار به دمشق بفرستد تا به مقامات جدید سوریه درمدیریت های دولتی کمک کنند.

خوابی که مستشاران آتاتورک برای سوریه دیده اند

این طرح که ابتدا در مناطق تحت کنترل ارتش ترکیه در شمال شرق سوریه از سال ۲۰۱۶ آزمایش و تا حدی اجرا شد، قرار است در حفظ کنترل بر کل خاک سوریه، در سراسر این کشور اجرا شود. طرح ترکیه، ادغام نیروهای فعلی ارتش سوریه در یک نیروی نظامی جدید به رهبری ارتش ملی سوریه و گروه‌های جهادی مانند هیئت تحریر الشام است. آنکارا مصمم است اشتباهی را که آمریکا در عراق مرتکب شد با انحلال کل ارتش ملی تکرار نکند. روند بعث زدایی در عراق منجر به ظهور شبه نظامیان مسلح و سال ها درگیری و خشونت داخلی شد زیرا اگر چنین درگیری در سوریه رخ دهد، عواقب ناگواری برای ترکیه که ۹۱۱ کیلومتر مرز مشترک با سوریه دارد، در پی خواهد داشت.

نقشه راه مستشاران آتاتورک، ایجاد زیرساخت امنیتی با ادغام شبه نظامیان و گروه های شورشی با ارتش سوریه و سازمان های مجری قانون است. آنکارا برای جلوگیری از ظهور شبه نظامیان مسلح جدید که می توانند حکومت جولانی را به چالش بکشند، به دنبال آن است که رهبر هیئت تحریر الشام (ابومحمد الجولانی) با اقلیت ها از جمله کردها و علوی ها ارتباط برقرار کند، اما حوادث روزهای اخیر سوریه و کشتار علویان نشان می دهد این تلاش موفق نبوده است.

در بخش غیرنظامی، آنکارا قصد دارد از شخصیت های ارشد سوری که بخشی از اپوزیسیون مستقر در استانبول بودند استفاده کند. معاذ الخطیب، امام جماعت سابق مسجد اموی در دمشق، بین سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۳، از جمله این افراد هست که رهبری  مخالفان اسد را برعهده دارد.

از دیگر چهره‌های کلیدی، ریاض فرید حجاب، نخست‌وزیر سابق سوریه است که در سال ۲۰۱۲ به ترکیه پناهنده شد و پس از آن به عنوان رئیس اپوزیسیون سوری برای رهبری مذاکرات در روند ژنو در سال ۲۰۱۵ فعالیت می کرد.

خالد خوجه، از ترکمن های سوری، شخصیت دیگری است که تابعیت ترکیه را گرفت و نام خود را به آلپتکین هوجا اوغلو تغییر داد.خوجه بین سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ رهبر گروه اپوزیسیون مستقر در استانبول در شورای ملی سوریه بود. هرچند روابط او با اردوغان ممکن است متشنج بوده باشد، زیرا خوجه بعداً به حزب آینده ترکیه به رهبری احمد داوود اوغلو پیوست که از اردوغان جدا شد.

فرد دیگر جورج صبرا، سیاستمدار مسیحی سوری است که در سال ۲۰۱۲ رهبری شورای ملی سوریه را بر عهده داشت، صبرا شخص دیگری است که مورد توجه دولت ترکیه قرار گرفته است. او در سال ۲۰۱۸ شورای ملی سوریه را ترک کرد و در حال حاضر در پاریس اقامت دارد.

عارف دلیله، یک اقتصاددان سوری است و با وجود اینکه پیشینه علوی دارد از مخالفان حکومت اسد بود و اکنون در امارات زندگی می کند و نام او در آنکارا در دست بررسی است.

عبدالباسط سیدا، سیاستمدار کرد سوری هست که برای مدت کوتاهی رهبری شورای ملی سوریه را بر عهده داشت. او به دلیل مخالفت با حزب کارگران کردستان و شاخه های آن در سوریه از جمله افرادی است که از سوی دولت اردوغان در لیست مستشاران او پذیرفته شده است.

ترکیه در حال حاضر گروهی از سوری هایی را که از میان تعداد زیادی پناهجوی سوری در این کشور انتخاب شده اند، ساماندهی نموده که تعداد آنها به چیزی حدود سه میلیون نفر می رسد. دولت ترکیه قصد دارد آنها را به سوریه بازگرداند. بسیاری از آنها تشویق شده که به سوریه بازگردند و در شهرها و روستاها مستقر شوند تا به تحکیم دستاوردهای نیروهای شورشی کمک کنند. بر اساس اعلام وزارت کشور ترکیه، ۷۶۲۱ سوری از ۹ تا ۱۳ دسامبر به سوریه بازگشته اند و پیش بینی می شود تعداد بیشتری نیز در روزهای آینده بازگردند.

نگاه ماهواره ای به تحولات منطقه نشان می دهد؛ از آنجا که اردوغان هم‌پیمان ناتو هست، او پیمانکار آمریکا در منطقه است تا سیاست های آمریکا را اعمال کند. نو عثمانی گری حربه ای برای فریب اسلامگرایان است.

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار
اخبار
پیشنهاد سردبیر