عمر خانه های پر طرفدار تهران چقدر است؟
دادههای بانک مرکزی نشان میدهد که در فروردین امسال، بیشترین تعداد معامله آپارتمان مسکونی در تهران برای واحدهایی بوده که حداکثر پنج سال عمر داشتند. نکته جالب توجه این است که در رتبه بعدی، واحدهایی با عمر بیش از ۲۰ سال قرار گرفتهاند.
بازار نابسامان مسکن در چند سال اخیر منجر به افزایش فشار بر دوش اقشار مختلف جامعه به خصوص مستاجران و خانه اولی ها شده است.خرید مسکن برای مردم به رویایی دست نیافتنی تبدیل شده و اکثر افراد برای تهیه مسکن به سراغ اجاره واحدهای مسکونی کوچک متراژ می روند.
خرید خانه در تهران به دلیل افزایش قیمتهای پی در پی برای طیفی از خانوارهای این شهر به یک چالش جدی تبدیل شده است. بررسیهای میدانی نشان میدهد که به واسطه تغییراتی که در این بازار ایجاد شده، واحدهای کممتراژ متقاضی بیشتری پیدا کردهاند.
بانک مرکزی در گزارش تازه خود، آماری از عمر واحدهای معاملهشده در تهران طی فروردین امسال ارائه کرده است. بر اساس این گزارش، در شروع امسال فقط معامله خانههایی با عمر ۱۱ الی ۱۵ سال نسبت به فروردین سال قبل افزایش یافته و تعداد معاملات در خانههایی با عمر بنای کمتر و بیشتر با کاهش مواجه شده است. شدیدترین اُفت معاملات نیز مربوط به خانههای ۶ الی ۱۰ ساله بوده است.
همچنین، در فروردین امسال خانههایی که نوساز محسوب میشوند و حداکثر پنج سال عمر دارند، بیشترین سهم را از معاملات مسکن به خود اختصاص دادهاند. سهم این خانهها نسبت به فروردین سال ۱۴۰۲ نیز افزایش یافته است. پس از آن، بیشترین سهم از معاملات مربوط به خانههایی با عمر بیشتر از ۲۰ سال بود. بنابراین، به نظر میرسد مشتریان مسکن درحالحاضر یا طالب خانههای نوساز یا طالب خانههای بسیار قدیمی هستند و خانههایی با سن ۶ تا ۲۰ سال کمتر مورد توجه آنهاست.
در فروردین امسال و در شهر تهران در مجموع یک هزار و ۵۰۸ واحد مسکونی معامله شده است.
بررسیها نشان میدهد که در شروع امسال، بیشترین تعداد معاملات مربوط به آپارتمان های نوساز با عمر حداکثر پنج ساله بود. در واقع، ۴۵۴ خانه با این سن در تهران معامله شده است. این تعداد نسبت به مدت مشابه در سال قبل، ۹ درصد کمتر شده است. این در حالی است که اُفت معاملات این عمر بنا در فروردین سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ نزدیک به ۵۰ درصد بود. همین مسئله نشان میدهد که کاهش معاملات خانههای نوساز آرامتر شده است.
نکته جالب توجه این است که در رتبه دوم، خانههایی با عمر بیشتر از ۲۰ سال قرار گرفتهاند که ۳۷۰ واحد از آنها در فروردین امسال معامله شده است. این تعداد نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۱۸ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که در فروردین ۱۴۰۲ نسبت به فروردین ۱۴۰۱، تعداد معاملات این واحدها نزدیک به ۴۰ درصد کاهش یافته بود. از همین رو میتوان نتیجه گرفت که سرعت اُفت معاملات در این واحدها کم شده است.
کمترین تعداد معاملات نیز مربوط به خانههای ۶ تا ۱۰ سال ساخت بوده که تنها ۲۰۳ واحد از آنها در طول یک ماه ابتدایی سال معامله شده است.
بنابراین، در یک نگاه کلی میتوان گفت که در فروردین امسال، تعداد معاملات در واحدهایی با عمر ۶ الی ۱۰ سال بیشتر از سایر خانهها در مقایسه با فروردین سال گذشته کاهش یافته است. در مقابل، تعداد معاملات در خانههایی با عمر ۱۱ تا ۱۵ سال افزایشی بود.
بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که در فروردین ۱۴۰۳، خانههایی با عمر حداکثر پنج سال بیشترین سهم را از کل خانههای معامله شده در تهران داشتهاند. به عبارت دقیقتر، این خانهها سهم ۳۰ درصدی از کل معاملات را به خود اختصاص دادهاند. نکته جالب توجه این است که در رتبه دوم، خانههای بالاتر از ۲۰ سال قرار گرفتهاند. این خانهها سهم ۲۴.۵ درصدی از کل معاملات را به خود اختصاص دادهاند. بنابراین متقاضیان خرید خانه در تهران یا به سمت خانههای نوساز و یا به سمت خانههای به مراتب قدیمیتر و با عمری بیشتر از ۲۰ سال متمایل بودهاند.
مقایسه این سهمها با سال ۱۴۰۲ نشان میدهد که سهم خانههایی با عمر حداکثر پنج سال در فروردین امسال نسبت به فروردین سال قبل افزایش یافته است. این سهم در خانههایی با عمر ۶ الی ۱۰ سال با کاهش روبهرو بوده است. سهم خانههای ۱۱ الی ۱۵ سال نیز نسبت به فروردین سال قبل افزایش یافته و از ۱۵ درصد به ۱۸ درصد رسیده است.
نظر شما