با این نوشیدنی به جنگ گرمازدگی بروید
کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان توصیههای تغذیهای برای پیشگیری از گرمازدگی را تشریح کرد.
عاطفه شیبک کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: گرما زدگی عدم توانایی بدن در دفع گرما و افزایش دمای درون بدن به حدود ۴۰ درجه سانتی گراد است که به علت فعالیت شدید یا گرمای هوا ایجاد میشود و به عبارت دیگر گرمازدگی به هم خوردن تعادل در مکانیسمهای تنظیم دمایی است. شدت گرما زدگی میتواند از خفیف تا شدید باشد اما باید گرما زدگی را جدی گرفت چرا که عدم مداخله در زمان مناسب میتواند به مغز و ارگانهای حیاتی آسیب بزند و حتی باعث مرگ شود.
به گفته کارشناس تغذیه، فردی که دچار گرما زدگی میشود علائم شایعی همچون گیجی، حالت تهوع، بیحالی، رنگ پریدگی، سردرد، تشنگی، تعریق وگرفتگی عضلانی و تپش قلب شدید دارد.
وی با اشاره به این نکته که وقتی فردی دچار گرما زدگی میشود، چه باید کرد، افزود: ابتدا باید در یک مکان با تهویه خنک قرار گیرد و حجم لباس هایش را کم کند و دوش آب ولرم یا خنک بگیرد، باید توجه داشت در زمان تعریق شدید مقداری از الکترولیتهای مهم و ضروری بدن از جمله پتاسیم و سدیم دفع و تعادل این الکترولیتها دچار مشکل میشود، برای برگشت این تعادل و برطرف کردن کم آبی بدن یک نوشیدنی حاوی مقدار اندکی نمک با کمی لیموترش همراه خاکشیر یا تخم شربتی میتواند جایگزین خوبی باشد.
وی ادامه داد: اگر به دیابت، فشار خون بالا یا سایر بیماریهای مبتلا هستید، بهتر است از نمک استفاده نکنید و کمی آبلیمو و خاکشیر یا تخم شربتی در آب ریخته و میل کنید، مایعات را بهتدریج و آهستگی میل کنید تا دچار مشکلات گوارشی نشوید و در شرایط گرما زدگی باید از نوشیدنیهای حاوی کافئین مثل قهوه یا نسکافه، خودداری کنید زیرا مدر( ادرار آور) بوده و باعث دفع بیشتر آب بدن میشوند.
وی با توصیه به هموطنان در خصوص پیشگیری از گرمازدگی گفت: افزایش مصرف آب و مایعات، به طور معمول نیاز روزانه بدن به آب و مایعات حدود ۸ لیوان است که این تعداد در روزهای گرم تابستان به ۱۰ لیوان افزایش مییابد، بهتر است نیمی از این میزان از طریق آب و نیم دیگر از راه مصرف انواع سبزیجات و میوههای فصل تامین شود.
شیبک افزود: استفاده از سبزیها مانند خیار، کاهو، گوجه فرنگی و میوههای خنک و آبدار مثل هندوانه، طالبی و...که سرشار از آب و فیبر فراوان است به تمام گروههای سنی توصیه میشود و استفاده از انواع شربتها ی خانگی در طول روز ( شربت آب لیمو، سکنجبین، خاکشیر، تخم شربتی و... ) البته بهتر است شربتها به صورت کم شیرین تهیه گردند تا میزان قند ساده دریافتی افزایش نیابد.
وی گفت: برخلاف تصور عموم، نوشیدن چای در ماههای گرم سال باعث رفع عطش نمیشود و باید به صورت کم رنگ مصرف شود و پرهیز از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ کردنی، پروتئینهای حیوانی و غذاهای شور چون باعث عطش بیشتر میشود.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: برخی از گروههای سنی مثل نوزادان، کودکان و سالمندان و افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی، فشار خون بالا، دیابت، چاقی و بیماریهای اعصاب و روان به دلیل اینکه مستعد گرما زدگی هستند، توصیه میشود که در ساعات اوج گرمای هوا که معمولا ساعت ۱۰ صبح تا ۵ بعد از ظهر است از خانه خارج نشوند و اگر در صورت ضرورت مجبور به ترک خانه هستند حتما یک بطری آب یا شربتهای خانگی کم شیرین خنک همراه خود داشته باشند و از لباسهای نخی با رنگ روشن استفاده کنندو به هیچ عنوان در ساعات یاد شده در محیط بیرون اقدام به ورزش نکنند.
نظر شما