فرصتی برای رشد یا عقب گرد صنعت غرفه سازی ایران؟
آناهیتا اکبری - فعال حوزه غرفه سازی

پیش از پرداختن به موضوعات مرتبط با غرفه سازی لازم است نگاهی به شرایط کنونی اقتصاد و روند برگزاری نمایشگاه های داخلی و شرایط کسب و کارهای مرتبط با حوزه نمایشگاهی داشته باشیم.
اهمیت حضور در نمایشگاه بر هیچ یک از فعالان حوزه صنعت پوشیده نیست. اما سئوال اینجاست با وجود تورم و رکود اقتصادی و همچنین هزینه های سرسام آور مانند افزایش قیمت زمین افزایش هزینه های ساخت و ساز و بسیاری از هزینه های جانبی مانند ایاب و ذهاب، تهیه هدایای تبلیغانی برای مهمانان و بسیاری از هزینه های پنهان دیگر نمایشکاه آیا همچنان حضور در نمایشگاه فرصتی ممتاز در صحنه اقتصادی است یا تنها یک هزینه تراشی بی بازگشت؟
می دانیم که بخش عمده ای از هزینه های شرکت در نمایشگاه مختص به بخش غرفه سازی است. با توجه به تعدد شرکت های حقوقی و اشخاص حقیقی حاضر در این حوزه ، فراوانی خدمات و فضای رقابتی فرصت مقایسه و بررسی بهتری به مشارکت کننده داده میشود تا بتواند انتخاب بهتری داشته باشد .
اما این شرایط آیا فرصتی برای یک شکوفایی و رشد است یا پایانی بر این حرفه ؟
من میگویم هر دو و همزمان؛ رشد و شکوفایی برای شرکت های خلاق غرفه ساز و پایانی برای غرفه سازی سنتی!
قطعا یک طراحی خلاق و نوآورانه با چاشنی فناوری های روز، استفاده از متریالاسازگار با مسائل زیست محیطی و پاسخ گویی چندوجهی به نیاز مشارکت کننده در آینده بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
طبعا بسیاری از طراجان به سراغ AI (هوش مصنوعی) در غرفه سازی خواهند رفت اما کمک گرفتن از این امکان حد و حدود مشخصی دارد که باید رعایت شود. هوش مصنوعی قرار نیست جای تفکر و سلیقه طراح را بگیرد بلکه باید در ایده پردازی به او کمک کند.
توجه به مسائل مربوط به مصرف بهینه انرژی نیز از دیگر مولفه هایی است که در سال جاری و دوره های آینده حتما مورد بحث خواهد بود. با توجه به قطعی های مکرر برق و لزوم صرفه جویی در انرژی، غرفه سازانی که مدیریت مصرف انرژی در غرفه ها را (چه در زمان ساخت و چه در زمان برگزاری رویداد) به درستی انجام بدهند، برگ برنده را خواهند داشت.
همچنین اجرای دقیق و منطبق بر زمان بندی و چک لیست نهایی با مشارکت کننده در زمان تحویل غرفه فرصتی برای جان بخشیدن به این صنعت است و افرادی که برنامه ریزی مناسب و زمانبندی های اصلی را رعایت نمی کنند از این بازار جا خواهند ماند.
با در نظر گرفتن مواردی که مطرح شد، بنظر می آید بسیاری از شرکت ها و افراد فعال در صنعت غرفه سازی، چنانچه بر روش های منسوخ و قدیمی پافشاری کنند به زودی از بازار رقابت کنار خواهند رفت.
به عقیده نگارنده دوران اجرای غرفه به همان شکل وشمایل همیشگی خالی از ایده استفاده از متریال قدیمی و تهی از هر ایده و بازدهی به سر آمده است.
بخش غرفه آرایی در سایت های نمایشگاهی با تجدید نظر در خصوص برخی موارد اجرایی و ضوابط اصلی می تواند شرایط مناسبی را برای طراحان و شکوفایی ایده های تازه در آینده فراهم کند.
همچنین نباید از نقش انجمن غرفه سازان در برگزاری مسابقاتی همچون ایده های برتر طراحی، معرفی غرفه های برتر با پارامتر هایی قابل اندازه گیری و برگزاری کلاس هایی جهت به روز رسانی همکاران چشم پوشی کرد.
امید است سال پیش رو ، سال تحول این صنعت ریشه دار باشد.
نظر شما