بی اطلاعی دو وزارتخانه از مالکیت سرخابی‌ها

کلا فیفا باشگاه‌ها را به‌عنوان بنگاه اقتصادی قبول دارد که بر مبنای قوانین تجارت اداره می‌شوند. حضور اجرایی دولت‌ها حتی در ساختار فدراسیون‌ها را دخالت غیر می‌داند و نمی‌پذیرد، چه برسد به اداره باشگاه فوتبال به‌وسیله دولت.واگذاری پرسپولیس و استقلال به وزارت دارایی و صمت قطعا کمکی به حل مشکل موجود نخواهد کرد.

بی اطلاعی دو وزارتخانه از مالکیت سرخابی‌ها

خود خبر حذف پرسپولیس و استقلال از لیگ قهرمانان آسیا بسیار دردناک بود، حالا شایعاتی هم در‌مورد همین خبر منتشر شده که نگرانی‌هایی را میان علاقه‌مندان فوتبال ایجاد کرده است. اخباری مبنی‌بر حضور یکی از این دو باشگاه در آسیا و حذف دیگری یا مثلا اعمال نفوذ داخلی‌ها برای حل مشکل یکی از دو باشگاه. باید در این مورد خبر دقیق و موثقی دریافت می‌کردیم. به همین دلیل به سراغ کاظم اولیایی، عضو کمیته صدور مجوز حرفه‌ای فدراسیون فوتبال رفتیم تا از او در‌مورد این اخبار سوال کنیم. آنچه در ادامه می‌خوانید پاسخ اولیایی به سوالات خبرنگار روزنامه «فرهیختگان» است.

در‌حالی که هنوز تکلیف خروج یا ماندن نماینده‌های فوتبال ایران در لیگ قهرمانان آسیا مشخص نشده است، این خبر به گوش می‌رسد که یکی از سرخابی‌ها در لیگ قهرمانان این فصل حاضر خواهد بود و فقط یک تیم از این رقابت‌ها کنار می‌رود. صحت این خبر را تایید می‌کنید؟

متاسفانه این حاشیه درست کردن‌ها در فوتبال ایران زیاد است. من یک توضیح کلی می‌دهم تا همه از روند کار در این موضوع با خبر شوند. کنفدراسیون‌ها موظف هستند یک‌سری استانداردهایی را که فیفا تدوین کرده در مسابقات قاره‌ای خود لحاظ کنند. هر باشگاهی که درخواست شرکت در این مسابقات را بر طبق ضوابط موجود اعلام می‌کند، موظف است که این استانداردها را رعایت کند. برای هر باشگاه یک پنجره باز می‌شود و باشگاه‌ها باید در ۵ بخش حقوقی، مالی، سخت‌افزاری، پرسنلی و سازندگی یا همان آکادمی، داشته‌های خود را مطابق استانداردهای تعیین‌شده ارائه کنند. البته یک بخش هم به نام فیرپلی وجود دارد که فیفا از سال ۲۰۱۰ آن را به این ۵ بخش اضافه کرد که ۳ سال اجرایش داوطلبانه بود و از سال ۲۰۱۴ اجباری‌ شده است و چند باشگاه انگلیسی هم بابت این بخش با جرایمی روبه‌رو شدند. مقررات موجود از طرف AFC به باشگاه‌ها با ایمیل اعلام شده است و آنها موظفند این مقررات را رعایت کرده و حرفه‌ای عمل کنند. در این میان هم هیچ‌کس جز کنفدراسیون نقشی ندارد.

پس الان چطور برخی اعضای فدراسیون فوتبال در این ماجرا حضور فعال دارند؟

قبلا ارسال تمامی مدارک و اسناد خواسته شده به شکل فیزیکی انجام می‌شد. یعنی نماینده AFC در ایران حاضر می‌شد و مدارک را از باشگاه‌ها دریافت می‌کرد. اما حالا همه‌چیز با ایمیل و بارگذاری در سایت کنفدراسیون انجام می‌شود. فقط AFC ممیزانی را در داخل انتخاب می‌کند که واقعی بودن اسناد را تایید کنند.

روند بررسی به چه شکلی است؟

هم‌زمان با ممیزی مدارک به وسیله اعضای صدور مجوز، اعضای کنفدراسیون هم نظارت آنی دارند و اگر لازم باشد سوالاتی را مطرح می‌کنند، پس آنها هم با دقت مدارک را بررسی می‌کنند. می‌گویند اگر مشکل مالیاتی ندارید مفاصا حساب را ارائه کنید. یا براساس لیست بدهی‌های موجود نسبت به راستی‌آزمایی پرداخت بدهی اقدام می‌کنند.

اگر در فضای مجازی حضور داشته باشید این خبر را حتما دیده‌اید که می‌گویند قرار است استقلال راهی لیگ قهرمانان شود و پرسپولیس از این مسابقات حذف می‌شود. در‌مورد این اخبار چه نظری دارید؟

گفتم که چنین اخباری فقط برای حاشیه‌سازی است. اینها شایعاتی است که منتشر می‌کنند. ممیزان ایرانی نقش رابط را دارند نه نقش تعیین‌کننده. بد نیست بدانید که ممیزان ایرانی مدارک گل‌گهر را تایید کرده بودند، اما کمیته اصلی بعد از بررسی مدارک اعلام کردند که چرا در تاریخی که اعلام شده یک بدهی سر موعدی که بوده پرداخت نشده است، البته مدرک پرداخت ارائه‌شده به‌موقع نبوده است، اعضای کمیته صدور فقط مدارک بار‌گذاری شده در پنجره باشگاه را می‌بینند و ممیزی کرده و صحت و سقم آن را تایید می‌کنند.

ظاهرا پرسپولیسی‌ها از برخی نظرات شما ناراحت شده بودند!

من در تلویزیون صحبت کردم. آقای حمیداوی آمدند و گفتند کمیته انضباطی ۳ سال است که حکم داده و باشگاه پرسپولیس را محکوم به پرداخت ۸ میلیارد تومان بابت رضایتنامه آقای‌ گل‌محمدی کرده است. خود آقای گل‌محمدی هم این موضوع را تایید کردند، اما باشگاه پرسپولیس می‌گوید بدهی ندارد. خب این حرف‌ها با هم مغایرت دارد. همه می‌دانستند که پنجره نقل‌و‌انتقالاتی باشگاه پرسپولیس بابت بدهی به آقای کالدرون بسته شده و طلب ایشان در چند دوره مدیریتی پرداخت نشده و به‌تازگی این بدهی پرداخت شده است. اینها چیزهایی نیست که از چشم AFC پنهان بماند. حالا ما باید منکر این اتفاقات باشیم؟! ما انکار کنیم AFC قبول می‌کند؟ به‌نظرم برخی فرافکنی‌ها در این ماجرا وجود دارد. بنده در‌خواست دارم برای روشن شدن افکار عمومی زحمت بکشند سوالات مطرح‌شده از طرف AFC‌که به باشگاه ارسال شده و پاسخ‌های آنها را در سایت باشگاه بار‌گذاری کنند که در معرض دید همگان و طرفداران‌شان قرار گیرد. این ایمیل‌ها محرمانه نیست. منتشرش کنند و بگویند چه پاسخی داده‌اند تا همه چیز شفاف باشد.

مردمی بودن این دو باشگاه کار را سخت کرده است!

هرچقدر هم این دو باشگاه مردمی باشند باید استانداردهای اعلام شده از سوی فیفا و AFC را رعایت کنند. ما باید به‌سمت حرفه‌ای شدن پیش برویم و این اتفاق تا الان به‌طور کامل نیفتاده است. ما ۵ سال باشگاه‌هایمان را در راس قاره دیدیم، اما الان آن شرایط خوب را نداریم و دائم به عقب رفتیم. هر بار هم که تلاشی شد تا شرایط حرفه‌ای شدن باشگاه‌ها فراهم شود، خودمان با وصله و پینه کردن مانع آن شدیم. سال قبل وزیر و رئیس فدراسیون فوتبال به کنفدراسیون فوتبال آسیا رفتند و تعهد دادند که ظرف یک‌سال مشکلات را برطرف کنند، اما وقتی برگشتند همه چیز رها شد. خب AFC‌متوجه همه این اتفاقات هست. فیفا باشگاه‌های فوتبال را بنگاه تجاری می‌داند و باید آنها تابع قوانین تجاری باشند. اما در اینجا برخی باشگاه‌های ما با سیستم گلدکوئیستی اداره شده‌اند. دیروز پول گرفتند و آینده را مقروض کرده‌اند.

قرار است دقیقا چه اتفاقی بیفتد؟ آیا حذف این دو باشگاه قطعی است؟

ای‌اف‌سی ۵ روز فرصت داد تا باشگاه‌ها به سوالات پیش‌آمده با سند پاسخ بدهند. قطعا باشگاه‌ها به ایمیل‌های ارسالی پاسخ داده‌اند و ما از آن کاملا بی‌خبریم. قرار بوده این پاسخ‌ها تا آخر ساعت اداری ارسال شود. کمیته مربوطه این پاسخ‌ها را دریافت و بررسی خواهد کرد.

و نتیجه؟

نمی‌دانم. اگر جواب‌ها قانع‌کننده باشد که مشکلی نیست، اما اگر جواب‌ها اعضای کمیته را قانع نکند، موضوع به کمیته انضباطی کنفدراسیون فوتبال آسیا خواهد رفت و آنها تصمیم‌گیری نهایی را خواهند داشت.

آیا واگذاری پرسپولیس و استقلال به وزارت دارایی و صمت به حل مشکل کمکی می‌کند؟

همان‌طور که قبلا گفتم کلا فیفا باشگاه‌ها را به‌عنوان بنگاه اقتصادی قبول دارد که بر مبنای قوانین تجارت اداره می‌شوند. حضور اجرایی دولت‌ها حتی در ساختار فدراسیون‌ها را دخالت غیر می‌داند و نمی‌پذیرد، چه برسد به اداره باشگاه فوتبال به‌وسیله دولت. علت هم این است که کنفدراسیون و فدراسیون و باشگاه‌ها باید در جایگاهی قرار بگیرند که اجرای مقررات ابلاغی از فیفا را بپذیرند. این اقدام قطعا کمکی به حل مشکل موجود نخواهد کرد.

مریم  محمدی
مریم محمدی
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

سایر رسانه ها
    اخبار
    سایر رسانه ها