نکاتی درباره پرستاری و نگهداری از سالمند لگنی

همانطور که می‌دانید برای مراقبت از هر بیماری باید اطلاعات کاملی در مورد نحوه نگهداری از او به دست آورید تا بتوانید به بهترین نحو کارها را پیش ببرید. یکی از افرادی که نیاز به مراقبت بیشتری دارد، سالمند لگنی است.

نکاتی درباره پرستاری و نگهداری از سالمند لگنی

از آنجایی که حجم کار روزانه خانواده زیاد شده و نمی‌توانند از سالمندان یا بیماران در خانه مراقبت کنند، بهترین راه حل برای آنها استخدام پرستار واجد شرایط است.

نکاتی درباره پرستاری و نگهداری از سالمند لگنی

نکاتی درباره پرستاری و نگهداری از سالمند لگنی

به دلیل مشغله خانواده‌ها امروزه بسیاری از مادران و پدران پیر ما به خاطر شرایطی که دارند نیازمند پرستار سالمند هستند؛ زیرا فرزندان دیگر قادر به نگهداری از آن‌ها نیستند. از این رو پرستاری را برای نگهداری از آنها استخدام می‌کنند. در این بین سالمندانی هم وجود دارند که به خاطر بیماری در بستر افتاده‌اند و نمی‌توانند حرکت کنند. این افراد حتی قادر به رفتن دستشویی و انجام کارهای شخصی خود نخواهند بود. یکی از زمینه هایی که بسیار مهم است و باید روی آن تمرکز کنید، استخدام یک پرستار ماهر است که با روش های مراقبت از سالمند لگنی آشنا باشد.

برخی از این پرستاران اطلاعات کمی در مورد مراقبت از این بیماران دارند و ممکن است به همین دلیل در انجام وظایف خود را کوتاهی کنند. شما می‌توانید از یک سازمان خدماتی بخواهید که به شما کمک کند تا بهترین پرستار در این زمینه را برای سالمند شما پیدا کند. پرستار سالمند لگنی باید وظایف خود را به خوبی انجام دهد تا بیمار به مرور زمان به ناراحتی‌های دیگر مانند عفونت و زخم بستر دچار نشود.

نکاتی در مورد مراقبت از سالمند لگنی

همانطور که می‌دانید برای مراقبت از هر بیماری باید اطلاعات کاملی در مورد نحوه نگهداری از او به دست آورید تا بتوانید به بهترین نحو کارها را پیش ببرید. یکی از افرادی که نیاز به مراقبت بیشتری دارد، سالمند لگنی است. از آنجایی که حجم کار روزانه خانواده زیاد شده و نمی‌توانند از سالمندان یا بیماران در خانه مراقبت کنند، بهترین راه حل برای آنها استخدام پرستار واجد شرایط است.

پرستاری از سالمندان و بیماران لگنی می‌تواند مشکل باشد و در صورت رعایت نکردن چند نکته به پوست بیمار آسیب رسانده و مشکلات بیشتری را ایجاد کند.

پرستار برای مراقبت از سالمند لگنی باید مواردی را در مورد بیمار او بداند تا مراقبت به بهترین شکل انجام شود:

- افراد مسن یا برخی از بیماران به راحتی می‌توانند بگویند که برای اجابت مزاج به لگن نیاز دارند و پرستار می‌تواند به سرعت در زیر آن‌ها لگن بگذارد تا کارشان را انجام دهند.

- برخی دیگر افراد مریض یا سالمندی هستند که نمی‌توانند نیازهای خود را بیان کنند، در این صورت پرستار باید هر چند ساعت یک بار به طور مرتب برای او لگن بگذارد.

- پرستاری که این نقش را ایفا می‌کند باید فردی با حوصله و صبور باشد تا بتواند کار خود را به بهترین شکل انجام دهد؛ در غیر این صورت پرستار هم به خود و هم به سالمند آسیب می‌زند.

- سالمندان از بی تحرکی و بی حرکتی نباید احساس شرم و یأس کنند. پرستار سالمند باید به گونه ای از این افراد مراقبت کند که بعد از مدتی حس خجالت و سرخوردگی به سراغ سالمند نیاید.

- برای حمام کردن سالمند لگنی می‌توانید از صندلی مخصوص یا ویلچر استفاده کنید! اگر فرد سالمند توانایی حرکت دادن اعضای بدن مانند بازوها را دارد، سالمند می‌تواند خود را به صورت نشسته روی صندلی حمام کند، در غیر این صورت پرستار سالمند باید در حمام کردن فرد کمک کنید. هنگام استحمام از لوازم بهداشتی تمیز و نرم برای فرد سالخورده استفاده کنید.

آموزش گذاشتن لگن برای سالمند

آموزش گذاشتن لگن برای سالمند

افراد مسن ممکن است به دلیل ضعف جسمانی و تحرک دچار بی اختیاری ادرار شوند. یا اگر سالمندی است که محدودیت حرکتی دارد، باید از لگن برای این نوع سالمندان استفاده شود.

یکی از مواردی که زیاد به آن توجه نمی‌شود استفاده صحیح از لگن بهداشتی است. در این شرایط حفظ حریم خصوصی بیمار و همچنین آسایش پرستار بسیار مهم است. در ادامه با هم مراحل گذاشتن لگن برای سالمند را آموزش می‌بینیم:

مرحله ۱: آماده کردن لوازم مورد نیاز

برای قراردادن لگن زیر بیمار، ابتدا باید مواد را در دسترس داشته باشید این لوازم شامل موارد زیر است:

لگن بهداشتی مناسب

دستکش

شویندهٔ دست (صابون)

پوشک جاذب

ملحفه‌های تمیز

دستمال مرطوب و یا پودر بچه، به منظور جلوگیری از زخم شدن پوست بیمار

دستمال توالت

سطل زباله

مرحله ۲: قراردادن لگن زیر بیمار

۱- اگر بیمار در بیمارستان بستری است یا از تخت هایی با ارتفاع قابل تنظیم استفاده می‌کند، سعی کنید ارتفاع تخت را به گونه ای تنظیم کنید که راحت تر لگن را زیر بیمار قرار دهید و در زمان خارج کردن لگن فشار زیادی به او وارد نشود.

۲- بعد از اعزام پرستار سالمند بهتر است در دفعه اول او در مورد کاری که قرار است برای فرد انجام دهید توضیحات کامل را به خانواده و فرد سالمند دهد.

۳- از افراد حاضر در اتاق بخواهید که آن جا را ترک کنند و سعی کنند از حریم خصوصی بیمار محافظت کنند.

۴- هر بار که قرار است این کار را انجام دهید دست های خود را بشویید و از دستکش استفاده کنید.

۵- برای جلوگیری از کثیف شدن یا خیس شدن تخت بهتر است قبل از گذاشتن لگن ملحفه تمیزی زیر بیمار قرار دهید.

۶- اگر سالمند قادر به حرکت اندام های خود است از او کمک بگیرید و لگن را زیرش قرار دهید. در غیر این صورت بهتر است خودتان هم زمان کارها را برای او انجام دهید.

  • امروزه انواع مختلفی از لگن‌های بهداشتی در بازار وجود دارد که بر اساس سهولت استفاده و راحتی بیمار به دو گروه کلی تقسیم می‌شوند:

* دسته اول لگن‌های ساده:

اگرچه استفاده از لگن‌های ساده بسیار رایج است. اما قراردادن آن‌ها در زیر بیمار محدودیت و مشکلاتی هم دارد. برای مثال، قراردادن چنین ظرفی در زیر بیمار مستلزم آن است که فرد کمر خود را بالا بیاورد. این مشکل باعث وارد آمدن فشار به کمر سالمند می‌شود و برای بیمارانی که به مدت طولانی از این سرویس بهداشتی استفاده می‌کنند مشکلات زیادی در پی دارد.

اگر از لگن های ساده برای سالمند استفاده می‌کنید، از او بخواهید به پهلو بچرخد و پشتش را کمی بالا بیاورید تا تشت زیر بیمار قرار گیرد. اگر بیمار نمی‌تواند به اندازه کافی حرکت کند، با یک دست لگن را بگیرید و با دست دیگر بیمار را به پهلو بچرخانید. سپس لگن را زیر سالمند قرار داده و به حالت اولیه برگردانید.

* لگن‌های بهداشتی با طراحی مدرن

انواع دیگر لگن ها که طراحی جدید دارند به کاربر این امکان را می‌دهند که به راحتی لگن را بدون بالا بردن کمر بیمار در زیر او قرار دهید.

به پهلو غلتیدن و بلند شدن برای اکثر بیماران به خصوص سالمندانی که قادر به حرکت نیستند بسیار سخت بوده و باری نیز بر دوش پرستار است. استفاده از لگن با طراحی مدرن باعث راحتی بیمار و همچنین کاهش خستگی پرستار یا متصدی بیمار می‌شود. برای قراردادن چنین لگن‌های بهداشتی در زیر بیمار کافی است لگن را به بیمار نزدیک کرده، پوشش تناسلی و درب لگن را بردارید و به سادگی آن را زیر او قرار دهید.

۷- برای جلوگیری از آسیب به پوست بیمار می‌توانید از پودر استفاده کنید. اما باید توجه داشت که هیچ‌گونه منع مصرفی برای بیمار برای استفاده از پودر وجود ندارد. در صورت وجود هرگونه زخم یا حساسیت پوستی، قبل از استفاده از پودر یا دستمال مرطوب با پزشک مشورت کنید.

۸- طراحی لگن‌های مدرن به نحوی است که قسمت پهن‌تر به سمت سر بیمار و باریک‌تر به سمت پاها قرار می‌گیرد.

۹- لگن را با زور و فشار زیر سالمند قرار ندهید. زیرا این مشکل می‌تواند باعث آسیب به کمر و اندام‌های او شود.

۱۰- از قراردادن لگن بهداشتی در زیر بیمار اطمینان حاصل کنید تا هنگام خروج ادرار و مدفوع بستر و ملحفه‌ها آلوده نشود.

۱۱- اگر بیمار روی تختی که قابل تنظیم ارتفاع است می‌خوابد، پشت تخت را بالا بیاورید و برای راحتی سالمند بالشتی را تکیه گاه او قرار دهید. این کار دفع ادرار یا مدفوع را آسان تر می‌کند.

۱۲- محل را ترک کنید تا بیمار آرام شود و از او بخواهید که هر زمان برای برداشتن لگن لازم بود به شما اطلاع دهند.

۱۳- برای برداشتن لگن، پشت تخت را پایین بیاورید تا برداشتن راحت شود.

۱۴: لگن را از زیر بیمار خارج کنید.

۱۵- پرینه بیمار را کاملاً بشویید و خشک کنید.

۱۶- دقت کنید که بیمار به لبه تخت نزدیک نشود؛ زیرا امکان سقوط و آسیب دیدن او زیاد است.

۱۷- لگن را خالی کنید. اگر نمونه ادرار یا مدفوع بیمار نیاز به جمع آوری دارد، این کار را قبل از تخلیه انجام دهید.

۱۸- لگن را با دقت تمیز و ضدعفونی کنید.

۱۹- پتو یا ملحفه‌ای که زیر بیمار بود را بردارید.

۲۰- مراقب شستن و ضدعفونی دست های بیمار باشید. رعایت بهداشت دست هم برای سالمند و هم برای پرستار سالمند برای کاهش خطر عفونت ضروری است.

۲۱- هرگونه زخم، مشکل پوستی، تغییر رنگ یا بوی بد ادرار و مدفوع را حتماً به پزشک اطلاع دهید.

نکات مهم در زمان گذاشتن لگن برای سالمند

نکات مهم در زمان گذاشتن لگن برای سالمند

هنگام قراردادن لگن، پرستار باید نکات زیر را در نظر بگیرد:

• شستن دست‌ها

ابتدا دست های خود را کاملاً بشویید و خشک کنید و سپس دستکش های استریل یکبار مصرف بپوشید. برای سالمندان تخت را طوری تنظیم کنید که راحت باشد و به بدن سالمندان فشار وارد نشود.

• اگر سالمند از پوشک استفاده می‌کند آن را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید.

• کمک به جابه‌جایی سالمندان

اگر سالمند می‌تواند کمی حرکت کند، می‌توانید از او برای جابه‌جایی خودش کمک بگیرید، در غیر این صورت، از یکی از اعضای خانواده بخواهید که در انجام این کار شما را همراهی کند.

• پوست سالمندان را تمیز کنید

هنگام تمیز کردن پوست و اندام تناسلی سالمندان با دستمال حتماً این کار را از جلو به عقب انجام دهید تا سالمند دچار عفونت نشود زیرا درمان عفونت به خصوص در افراد مسن بسیار سخت است.

در نهایت دستمال را در پلاستیک بپیچید و پس از بسته شدن آن در سطل زباله بیندازید. پس از اتمام کار، دستکش‌ها را دور بیندازید و دست‌ها را کاملاً با آب و صابون بشویید.

مشکلات سالمندان لگنی

حمایت معنوی از سالمندان بستری باعث ایجاد سلامت روانی در آن‌ها می‌شود. این امر در مورد افراد مسن که هوشیاری کامل ندارند نیز صدق می‌کند. از آنجایی که سالمندان لگنی بی حرکت هستند، نمی‌توانند با دیگران ملاقات و معاشرت کنند، بنابراین حضور و محبت فرزندان برای آنها بسیار مهم است. از مشکلات سالمندان لگنی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

خجالت:

احساس خجالت و ناراحتی یکی از شایع ترین مشکلاتی است که این سالمندان آن را تجربه می‌کنند. به همین دلیل حفظ حریم خصوصی و جلب اعتماد و رضایت سالمند یکی از مهم ترین مسائلی است که نباید نادیده گرفته شود.

یبوست:

علاوه بر خجالت، یکی دیگر از مشکلات رایج این گروه از بیماران، یبوست است. استفاده از لگن برای خیلی از سالمندان ناراحت کننده است و باعث می‌شود تا از دفع مدفوع جلوگیری کند. در چنین حالتی، با انقباض عضله اسفنکتر خارجی و ماهیچه شرمگاهی ‌راست ‌روده‌ای، منجر به یبوست می‌شود.

زخم بستر:

زخم بستر یکی از مشکلات رایجی است که ممکن است بسیاری از سالمندان لگنی با آن مواجه شوند. استفاده از لگن‌های بی کیفیت که بر اساس آناتومی بدن طراحی نشده‌‍ اند، وزن بدن بیمار را در حد کمی تحمل می‌کند و فشار موضعی زیادی به کمر بیمار وارد می‌کند.

سخن آخر

گذاشتن لگن زیر بیمار می‌تواند امری پیچیده باشد و در صورت رعایت نکردن نکاتی منجر به آسیب به پوست سالمند و مشکلات بیشتر شود.

لگن بهداشتی وسیله رایج اما بسیار کاربردی است که برای جمع آوری ادرار و مدفوع بیمارانی که قادر به استفاده از توالت نیستند استفاده می‌شود. بسیاری از سالمندان مجبور به استفاده از این ابزار هستند. به عنوان مثال، سالمندانی که تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند، سالمندانی که نمی‌توانند از توالت استفاده کنند یا افرادی که از بیماری‌هایی مانند آلزایمر و پارکینسون رنج می‌برند، از جمله افرادی هستند که نیاز به استفاده از لگن دارند.

علاوه بر این، ممکن است به دلیل عضلات ضعیف و پوست نازک، قراردادن لگن برای افراد مسن دشوار باشد؛ بنابراین دانستن و رعایت نکات مهم این وسیله کمک زیادی به سالمندان می‌کند. اکثر خانواده هایی که در منزل خود سالمندانی با این شرایط دارند نمی‌دانند که چه کارهایی در این زمان‌ها برای عزیزان خود انجام دهند که هم رفاه حالشان را تأمین کرده باشند و هم آسیب بیشتری به جسم و روحیه آن نخورد. در این موارد بهترین کار کمک از نیروهای آموزش دیده و با تجربه شرکت پرستاری سالمند است تا در با انجام بهترین خدمات شما را یاری کنند.

برچسب ها : ,

سپیده  قاضی نژاد
سپیده قاضی نژاد
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

سایر رسانه ها
    اخبار
    سایر رسانه ها