کنکور حذف خواهد شد؟

یک دانش‌آموز درس می‌خواند که بتواند زندگی خوبی در آینده داشته باشد اما کنکور، زندگی را به کام دانش‌آموزان تلخ می‌کند. نمی‌گوییم نباشد اما این همه استرس و حرف درباره آن باید کمرنگ باشد.

کنکور حذف خواهد شد؟

کنکور یکی از مباحثی است که سال‌هاست به دغدغه خانواده‌ها تبدیل شده است؛ دغدغه‌ای که نه تنها دانش‌آموزان کنکوری، بلکه دانش‌آموزان مقاطع پایین‌تر را هم درگیر کرده است و سؤالات چهارگزینه‌ای به دبستان هم رسوخ کرده است.

بعد از عزم نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای حذف کنکور که البته تغییراتی حاصل شد اما به حذف نینجامید، شورای عالی انقلاب فرهنگی ورود کرد و مصوبه‌ای برای تغییرات کنکور به تصویب رسانید؛ مصوبه‌ای که بعد از اما و اگرهای فراوان به مرحله اجرا درآمده است.

به عنوان مثال تأثیر قطعی معدل و افزایش تدریجی سهم سوابق تحصیلی در کنکور یا برگزاری دو بار کنکور در سال از نمونه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است؛ اما نظر دانش‌آموزان در خصوص کنکور و تغییرات ایجاد شده برای آن چیست.

در خصوص کنکور با تعدادی از دانش‌آموزان پایه دهم رشته ریاضی مدرسه هجرت تهران به گفت‌وگو نشستیم.

* آموزش در مدارس دولتی و غیردولتی یکسان نیست

غزل فرزانه: به نظرم شاید ماهیت کنکور چیز بدی نباشد اما اینکه دانش‌‌آموز ۱۲ سال درس بخواند و تلاش ‌کند و بخواهد طی ۳ ساعت سرنوشتش مشخص شود، کار درستی نبوده است.

اینکه فقط نتیجه خروجی ۳ ساعته یک کنکور برای ورود به دانشگاه مدنظر قرار گیرد، مسخره است و به نظرم اگر کنکور خذف شود و فقط نتیجه ۱۲ سال تلاش محاسبه شود، زیباتر و بهتر است.

نکته دیگر این است که آموزش در مدارس دولتی و غیردولتی یکسان نیست. از سوی دیگر بین دانش‌آموزی که از کلاس کنکور استفاده می‌کند با آنکه از کلاس کنکور استفاده نمی‌کند فرق است چرا که برای تست‌زنی هم باید آموزش دید.

در حال حاضر کلاس کنکور برای دو سه درس بالای ۱۰، ۱۵ میلیون تومان است و این در شرایطی است که تمام آینده دانش آموز تحت تأثیر قرار می‌گیرد. آن دانش‌آموزی که خانواده‌اش از نظر مالی مشکلی ندارند از کلاس‌های کنکور استفاده می‌کند و آن دانش‌آموزی که خانواده‌اش وضعیت مالی خوبی ندارند، نمی‌تواند از این امکانات استفاده کند و باز تبعیض ایجاد می‌شود.

به نظرم اگر معدل ۱۲ سال دانش‌آموز در ورود به دانشگاه مورد توجه قرار گیرد، خیلی بهتر است تا اینکه ۳ ساعت کنکور، سرنوشت یک دانش‌آموز را تعیین کند. به جز این موارد، اگر دانش‌آموز کنکور را خراب کند، کل آینده‌اش به فنا می‌رود.

* کنکور بهترین روزهای دانش‌آموزان را از آنها می‌گیرد

فاطمه ظلی: راستش مشکل اینجاست که در کنکور، همه یک آزمون می‌دهند یعنی کنکور همگانی است ولی آموزش در مدرسه دولتی و غیردولتی در یک سطح نیست. اگر قرار باشد تلاش ۱۲ سال دانش‌آموز را در ۳ ساعت خلاصه کنند، دانش‌آموز ضرر می‌کند. یعنی مثلا ممکن است روز کنکور، دانش‌آموز استرس بگیرد یا مریض شود و کل یکسال را از دست بدهد.

اینکه همه دانش‌آموزان را در چند ساعت با یک آزمون مورد سنجش قرار دهیم، درست نیست.

تارا صفوی: به نظر من کنکور، یک مافیاست. مافیایی که برای یک سری آدم خاص پول در می آورد. دلیلی که به کنکور دست نزدند و حتی با تأثیر معدل باز هم کنکور وجود دارد این است که کنکور درآمدزایی می‌کند.

از پایه هفتم بچه‌ها برای کنکور برنامه‌ریزی می‌کنند و کلاس می‌روند و اگر به نیجه نرسند، آسیب‌های روانی بسیاری می‌بینند. محصلان باید زندگی کنند اما کنکور بهترین روزهای دانش‌آموزان را از آنها می‌گیرد.

با این شرایط به نظر من کنکور چیزی جز درآمدزایی نیست. معتقدم امتحان نهایی خیلی بهتر است. البته باید سطح آموزش را یکسان کنند چون آموزش در مدارس دولتی و غیردولتی فرق می‌کند.

نکته دیگر این است که برخی سوالاتی که در کنکور مطرح می شود از کتاب درسی نیست و اگر دانش‌آموز کتاب‌های تستی مؤسسات را نخواند، نمی‌تواند جواب دهد و این ظلم به دانش‌آموزانی است که نمی‌توانند از کلاس‌های کنکور استفاده کنند.

اما یک موضوع دیگر این است که وقتی یک دانش‌آموز پشت کنکور می‌ماند خیلی تحت فشار خانواده قرار می‌گیرد و این خیلی در روحیه او تأثیر می‌گذارد.

* کنکور تبدیل به غول شده است

غزل فرزانه: کنکور آنقدر بزرگ و مهم شده که تبدیل به یک غول شده است و همه جا حرف از کنکور است. در پیش فامیل و در مدرسه و … و این موضوع زندگی دانش‌آموزان را تحت تأثیر قرار داده است.

تارا صفوی: برای همه فقط قبول شدن در کنکور و آن هم در یک رشته خوب مهم است؛ کسی نمی‌گوید حالت خوب باشد. چرا باید یک دانش‌آموز مدام درس بخواند؟ چرا باید هم در مدرسه درس بخوانیم و هم در خانه درس بخوانیم؟ ما باید زندگی کنیم.

غزل فرزانه: یک دانش‌آموز درس می‌خواند که بتواند زندگی خوبی در آینده داشته باشد اما کنکور، زندگی را به کام دانش‌آموزان تلخ می‌کند. نمی‌گوییم نباشد اما این همه استرس و حرف درباره آن باید کمرنگ باشد.

تارا صفوی: یک نکته دیگر این است که ما مدام در حال مقایسه شدن هستیم و بچه‌ها خیلی تحت فشار قرار می‌گیرند و مدام در حال اجبار هستیم.

نازنین فتحی: دانش‌آموزانی که در مدرسه غیردولتی درس می‌خوانند، برای کنکور آموزش می‌بینند و تست تمرین می‌کنند اما دانش‌آموز مدرسه دولتی باید به کلاس کنکور برود که خیلی هزینه است. دانش‌آموزی که پدرش کارگر است حتی نمی‌تواند هفته‌ای یک روز کلاس کنکور برود. برای یک درس ۲ میلیون تومان هزینه است و برای ۴ درس تخصصی، ۸ میلیون تومان باید بپردازیم.

و اینکه کنکور یکسان برای دانش‌آموزانی که در مدرسه دولتی و غیردولتی درس می‌خوانند، برگزار می‌شود اما این دانش‌آموزان هم سطح نیستند و این اقدام عدالت نیست.

* مدارس دولتی همان اطلاعات مدارس غیردولتی را به دانش‌آموزان بدهند

فاطمه طاهری: اول باید سطح مدارس دولتی و غیردولتی را یکی کنند، بعد کنکور بگیرند. به نظرم کنکور مدارس دولتی و غیردولتی باید جدا شود.

غزل فرزانه: خب آن وقت دانشجویان در دانشگاه در سطح یکسان نیستند و این مشکل ایجاد می‌کند.

فاطمه طاهری: باید یک جوری برنامه ریزی کنند که مدارس دولتی همان اطلاعات مدارس غیردولتی را به دانش‌آموزان بدهند.

حداقل یک زمانی را در مدارس دولتی اضافه کنند و نمونه سوالاتی که با دانش‌آموزان در مدارس غیردولتی کار می‌کنند، در مدارس دولتی هم ارائه دهند تا دانش آموزی که در مدارس دولتی درس می‌خواند با دانش‌آموز مدارس غیردولتی هم‌تراز شود و تفاوت کمتر باشد.

* فضای مدارس خیلی خشک است

نازنین فتحی: چرا دانش‌آموزانی که به مدارس خاص می‌روند، کلاس‌شان از تابستان شروع می‌شود و بین دانش‌آموزان مدارس دولتی و این مدارس فرق گذاشته می‌شود. باید همه دانش‌آموزان یکسان دیده شوند.

نکته دیگر این است که فضای مدارس خیلی خشک است و بین دانش‌آموز و فضای مدارس گرمای لازم وجود ندارد. وقتی دانش‌آموز به معلم علاقه پیدا کند به درس هم علاقه پیدا می‌کند و اگر معلم را دوست نداشته باشد طبیعتا از درس و اجتماع زده می‌شود.

غزل فرزانه: باید همه ارگان‌ها به آموزش و پرورش کمک کنند تا آموزش و پرورش بتواند همه دانش‌آموزان را به صورت هم سطح آموزش دهد.

نیکو نیک زاد: به نظر من، بچه‌ها از دیدگاه خودشان که رفتن کلاس برای کنکور و آموزش هم‌سطح است، به موضوع کنکور نگاه می‌کنند اما کنکور می تواند معیار خوبی باشد و آن کسی که استعداد، توانایی و ذهن متمرکزتر دارد در دانشگاه متناسب خود قرار گیرد.

در هر صورت کنکور در حال حاضر بهترین راهکار بوده است هر چند که معدل هم در کنکور تأثیر دارد اما نمی‌توانیم همه چیز را تقصیر سیستم آموزش و پرورش بگذاریم.

* سیستم آموزش و پرورش کهنه است

غزل فرزانه: موقعی که در مدارس دولتی، آموزش حرفه‌ای ارائه شود، مشکل کنکور هم حل می‌شود و این موضوع به آموزش و پرورش باز می‌گردد.

نیکو نیک زاد: سیستم آموزش و پرورش کهنه است.

غزل فرزانه: در آموزش و پرورش فقط یک آموزش ارائه می‌شود در حالی که این آموزش باید باکیفیت باشد و همچنین در کنار آموزش باید به پرورش هم توجه شود.

نازنین فتحی: دوست من در مدرسه غیردولتی درس می‌خواند و به آموزشگاه نیاز ندارد اما دانش‌آموز مدرسه دولتی باید به کلاس کنکور برود تا بتواند با دانش‌آموز مدرسه غیردولتی رقابت کند.

غزل فرزانه: وقتی تبعیض از بین برود نیاز به کلاس کنکور نیست. در حال حاضر آموزش مدارس دولتی و غیردولتی یکی نیست. اگر سطح آنها یکی باشد دیگر تبعیض وجود ندارد.

تارا صفوی: باید نگاه به کنکور هم در خانواده‌ها تغییر کند و بچه‌ها تحت فشار قرار نگیرند.

فاطمه ظلی: باید نگاه به کنکور در کل جامعه تغییر کند و آنقدر کنکور بزرگ نشود که استرس و ترس برای دانش‌آموزان به وجود آورد.

فاطمه طاهری: سطح مدارس دولتی در هر صورت باید بالاتر بیاید.

تارا صفوی: در حال حاضر ملاک در آموزش، حفظ کردن است و فهمیدن نیست. در حالی که فهم موضوع باید مورد توجه آموزش و پرورش باشد.

مریم  محمدی
مریم محمدی
منبع: فارس
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

سایر رسانه ها
    اخبار
    سایر رسانه ها
    پیشنهاد سردبیر