چین، ابرقدرت سال ۲۰۳۰

دولت‌های مختلف آمریکا در عرصه بین‌المللی همواره از دو رقیب احساس هراس و نگرانی داشته‌اند؛ روسیه‌ای که اینک در جریان بحران اکراین، در صدد تضعیف آن هستند و چین که به دور از جنجال‌های سیاسی با سرعت تمام بازارهای جهان را از خود می‌کند.

چین، ابرقدرت سال ۲۰۳۰

پنتاگون سال ۲۰۱۸ در گزارشی هشدار داد که قدرت نظامی روسیه در سال ۲۰۲۸ و چین در سال ۲۰۳۰ به قدرت نظامی آمریکا خواهد رسید. ارتش آمریکا در این گزارش به مقامات سیاسی واشنگتن هم هشدار داد که اگر فاصله خود را با روسیه و چین حفظ نکنند، آنها به زودی و کمتر از یک دهه دیگر، به قدرت نظامی اول دنیا یعنی آمریکا خواهند رسید و حتی از آن عبور خواهند کرد.

«مارک اسپر» وزیر دفاع ترامپ در این‌باره گفته‌بود که اگر آمریکا می‌خواهد در رقابت با روسیه و چین عقب نماند باید ۲۰۰ برنامه تسلیحاتی خود را کاهش داده یا متوقف و به جای آن روی زمینه‌های راهبردی دیگر سرمایه‌گذاری و تمرکز کند. این مقام ارتش آمریکا هشدار داده‌بود درحالی که کشورش در خاورمیانه درگیر جنگ‌های بی‌پایان بوده، روسیه و چین به مدرن‌سازی نیروی نظامی خود همت گماشته‌اند.

دی ماه پارسال نیز مرکز پژوهشی «مطالعات اقتصادی و تجاری انگلیس» در ارزیابی خود پیش‌بینی کرده که چین نهایتا تا سال ۲۰۳۰ می‌تواند به برترین اقتصاد جهان تبدیل شود و آمریکا را در این زمینه پشت سر بگذارد.

هنوز این موعد فرانرسیده که چند روز پیش صندوق بین‌المللی پول در جدیدترین رتبه‌بندی اقتصادی کشورها به ترتیب چین و آمریکا را در رتبه اول و دوم قرار داد. بر اساس این گزارش چین از نظر شاخص قدرت خرید بزرگترین اقتصاد جهان به حساب می‌آید و آمریکا از این نظر در رتبه دوم قرار گرفته‌است. تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۲۷۲۰۶ میلیارد دلار برآورد شده که بسیار بیشتر از تولید ناخالص داخلی ۲۲۹۹۷ میلیارد دلاری آمریکا بوده‌است.

افزون بر آن احتمال تبدیل شدن ارتش چین به به یک ارتش «مدرن و در کلاس جهانی» تا میانه قرن جاری، کابوس غرب به ویژه آمریکایی‌ها است تا جایی که میانه آذرماه پارسال، پایگاه اینترنتی پنتاگون با انتشار گزارشی به نقل از «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا که در نشست دفاع ملی بنیاد ریگان در ایالت کالیفرنیا سخنرانی می کرد، نوشت: همان‌طور که رئیس جمهور بایدن گفته‌است، ما در رقابت سرسختانه‌ای با جمهوری خلق چین قرار داریم. همانطور که وی این موضوع را به طور شفاف اعلام کرد، پکن تنها رقیبی است که می‌تواند تمامی ابزارهای قدرت اقتصادی، سیاسی، نظامی و فن‌آوری خود را با هم ترکیب کند تا چالشی پایدار را برای یک سیستم بین‌المللی باثبات و آزاد ایجاد کند.

در مجموع اگر چه آمریکا با راه‌اندازی بحران اوکراین و درگیر کردن روسیه در صدد تضعیف مسکو و یارگیری در ناتو هستند اما روز به روز بر قدرت بزرگترین رقیب آنها یعنی چین در ابعاد و زمینه‌های مختلف افزوده ‌می‌شود؛ موضوعی که خواب را از چشم سیاستمداران و اقتصاددانان آمریکا ربوده ‎است.

میلاد  محمدی
میلاد محمدی
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

سایر رسانه ها
    اخبار
    سایر رسانه ها
    پیشنهاد سردبیر